Yozgat Şeker Fabrikası 40 milyon dolara, Niğde-Bor Şeker Fabrikası 49 milyon dolara, Çorum Şeker Fabrikası 76 milyon dolara, Turhal Şeker Fabrikası 82 milyon dolara satıldı.
* Doğuş Gıda, 275 milyon liraya Yozgat Şeker Fabrikası'nı, 336 milyon liraya da Bor Şeker Fabrikası'nı satın aldı. * Safi Katı Yakıt şirketi, 528 milyon lira vererek Çorum Şeker Fabrikası'nın yeni sahibi oldu. * Tutgu Gıda, 330 milyon liraya Kırşehir Şeker Fabrikası'nı aldı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bağlı Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ne ait 25 fabrikadan 10'u 2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile özel sektöre devredilmiştir. Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir.
Türk Şeker'in 2018'de en değerli fabrikaları satıldı. Üç yıl sonra da iflas noktasına geldi. 2023'e kadar özelleştirme kapsamında olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'nin (Türk Şeker) birikmiş zararı 4,6 milyar TL'ye ulaştı. Öz kaynaklar da azaldı ve 2020 yılı sonu itibarıyla öz kaynak miktarı, eksi 1,1 milyar TL oldu.
Faaliyetlerini başta 4634 sayılı Şeker Kanunu hükümleri doğrultusunda yürüten ve sermayesinin tamamı devlete ait bir kamu kuruluşu olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 20 Aralık 2000 tarih, 2000/92 sayılı kararı ile özelleştirme kapsamına alınmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
K-Q-ISO-EN-9000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine sahip; Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. bir İktisadi Devlet Teşekkülüdür.
Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve on dört şeker fabrikasının satılmasına dönük kararla Cumhuriyet döneminin kalkınmacı anlayışıyla planlanmış yatırımları satılarak neoliberalizmin önündeki son engeller de kaldırılmak istenmektedir.
Cargill Tarım ve Gıda Sanayii ve Ticaret A.Ş.
Çorum Şeker Fabrikası'nın satışını tamamladı. Safi Holding grup şirketlerinden Safi Katı Yakıt A.Ş. 528 milyon Türk Lirası ödeme yaparak Çorum Şeker Fabrikası'nın satışını tamamladı.
Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, 20 Şubat 2018 tarihinde 14 şeker fabrikası için yapılan ihaleden 13'ünün özelleştirme ihalesinin tamamlandığını ve özelleştirme yüksek kurulu tarafından onaylandığını açıkladı.
Faaliyetlerini başta 4634 sayılı Şeker Kanunu hükümleri doğrultusunda yürüten ve sermayesinin tamamı devlete ait bir kamu kuruluşu olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 20 Aralık 2000 tarih, 2000/92 sayılı kararı ile özelleştirme kapsamına alınmıştır.
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (TÜRKŞEKER) ait 25 şeker fabrikasından 13'ü geçen aylarda özelleştirildi. Satışlar Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında onaylandı. DW Türkçe'nin aldığı bilgiye göre, özelleştirilen 13 fabrikanın 3'ünün devri ise halen gerçekleşmedi.
Yüksek fiyata özelleştirme ayarı
Şeker fiyatlarını yükselten, verim sağlamayan ve rakipleriyle yarışamayan fabrikaların özelleştirilmesiyle şeker fiyatları ve üreticinin korunması amaçlanıyor. Özelleştirmeyle şeker pancarı teşviki ve NBŞ üretimi sınırlandırılarak fiyatların düşmesi de sağlanmış olacak.
Türkiye'de Bulunan Şeker Fabrikaları
Adıyaman, Afyonkarahisar, Ankara, Ağrı, İstanbul, Bitlis, Bilecik, Bursa, Diyarbakır, Denizli, Eskişehir, Muş, Samsun, Konya, Şanlıurfa, Van, Manisa ve Uşak gibi daha birçok il üzerinde şubesi bulunan TÜRKŞEKER fabrikası, şeker sektörünün en büyük şirket bünyesi durumundadır.
Şeker Sigorta, 1990 yılında Doğan Holding ve Türk Ticaret Bankası Emekli ve Munzam Sandığı Vakfı ortaklığına devredildikten sonra Ticaret Sigorta A.Ş. adını almış, 1997 yılında şirket hisselerinin tamamı, Türk Ticaret Bankası A.Ş. Emekli ve Munzam Vakfı ve İştiraklerine geçmiştir. 2007 yılı başında Şekerbank T.A.Ş.
Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir. Kristal Şekerin Raf Ömrü Ne Kadardır?
2003 yılında temeli atılan tamamı öz kaynakla finanse edilerek 2004'te tamamlanan fabrika, dünya şeker sektöründeki en modern tesisler arasında yer alıyor. Hammaddesini 20 km. yarıçaplı bir alandan temin edebilen tesis, Türkiye'nin en büyük şeker fabrikası olma özelliğini taşıyor.
Konya Şeker, bir çiftçi kooperatifi iştirakinin, Türkiye'nin tarımsal sanayi devine dönüşmesinin öyküsüdür. Konya Şeker Fabrikası 1954'te üretime başlamıştır, şirketin büyük hissedarı, 46 bin üreticinin ortak olduğu Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi'dir.
Erzurum Şeker Fabrikası'nın ihalesinde kimse teklifte bulunmazken, Turhal Şeker Fabrikası'nın ardından Konya Ilgın Şeker Fabrikası da satıldı. İhaleyi 637 milyon TL rekor bedelle Alteks Tekstil kazandı. CHP'liler Özelleştirme İdaresi Binası'na yine alınmadı.
Watch Our Intro! Dönemin Başbakanı merhum Adnan Menderes tarafından 1956 yılında hizmete açılan Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları, 2018 yılında Albayrak Grubu tarafından devralınmış ve Mayıs 2019'dan itibaren SUKKAR markasıyla şeker üretimine başlanmıştır.
Conversation. Atatürk'ün 1923-1938 arasında kurduğu 46 büyük fabrika, ki aralarında şeker fabrikaları da var.
Fabrika 725 milyon TL'ye alıcı buldu. DUVAR - Afyon Şeker Fabrikası'nın satışı tamamlandı. Fabrikanın satış ihalesini 725 milyon TL'ye Doğuş Yiyecek İçecek kazandı.
Adapazarı Şeker Fabrikasının yüzde 98,8'lik hissesinin 182 milyon liraya satışı için Yıldız Holding AŞ ile sözleşme imzalandı.
Afyon Şeker Fabrikası ihalesini 725 milyon TL'ye Doğuş Yiyecek İçecek kazandı. -İlk tur fiyatı 635 milyon TL olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri