ücret gelirleri yıllık beyanname ile beyan edilecektir. Birden fazla işverenden ücret alınması hâlinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenebilecektir.
ÜCRET GELİRİNİN VERGİLENDİRİLMESİ Ücret gelirleri genel olarak tevkif suretiyle vergilendirilmekte olup, vergi, gelirin Page 21 21 safi tutarı üzerinden alınmaktadır. Ücret üzerinden, yapılan gelir vergisi tevkifatları işverenler tarafından muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile beyan edilmek suretiyle ödenmektedir.
2022 yılından tevkif suretiyle vergilendirilmiş ve tek işverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, ücret gelirleri toplamı vergi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutar olan 880.000 TL'yi aşması (2023 yılında 1.900.000 TL) halinde, ücret gelirleri yıllık beyanname ile beyan edilecektir.
Gelir Vergisi, her mart ayının 25'ine dek ilgili vergi dairesine sunulması gereken Gelir Vergisi Beyannamesi ile birlikte mükellefin ikametgâhının ya da iş yerinin bağlı olduğu vergi dairesine ödenir.
Dolayısıyla, 2022 yılında iş değiştiren çalışanların, birden fazla işverenden elde ettiği, birinci işverenden alınan ücret gelirleri de dâhil olmak üzere toplamı 70.000 TL veya 880.000 TL'den fazla ücret geliri elde etmeleri halinde gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Türkiye'de tevkif yoluyla vergilendirilmiş olan ve 12 milyar lirayı aşmayan aşağıda belirtilen menkul sermaye iratları için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecektir. - Her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler.
Gelir Vergisi Hesaplama Örnekleri
Ayda 5.000 TL, yılda 60.000 TL gelir elde eden gerçek bir kişi için: Söz konusu gelir sahibi 70 bin TL'nin 32 bin TL'sinin 4.800 TL, fazlasının %20 şeklinde vergilendirildiği dilime girer. 60.000 x %20 = 12.000 TL vergi ödenmelidir.
Ücretler için Gelir Vergisi Kanunu 94/1'e göre tevkifat (stopaj) yoluyla vergilendirilir. Hizmet erbabına ödenen ücretler ile ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre, gelir vergisi tevkifatına tabidir.
Ücret Gelirinin Tanımı
Gelir Vergisi Kanunu'nun 61'inci maddesinde ücret gelirinin işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler oluğu belirtilmiştir.
Mükellefin birinci işverenden sonraki işverenden aldığı ücretler toplamının 2022 yılı beyan sınırı olan 70 bin TL'nin altında olması ve tüm ücretlerin toplamının 880 bin TL'yi aşmaması nedeniyle Mükellef (C), tüm ücret gelirleri için beyanname vermeyecektir.
Kurumlar vergisi veya ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden 2022 yılı faaliyet döneminde aktif toplamı 40,254,000 TL ve net satışlar toplamı 80,487,000 TL'yi aşmayan mükellefler, 2023 yılı beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmak zorundadırlar.
2020 yılından itibarıyla ücret gelirine göre çalışanların da gelir vergisi beyannamesi vermesi zorunlu oldu.
- Birden fazla işverenden ücret geliri elde edilmesi durumunda ise, birinci işverenden sonraki işverenden / işverenlerden alınan ücretlerin toplamının 70 bin lirayı aşmaması halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecektir.
Gelir Vergisi İstisnası ve Damga Vergisi İstisnası
Toplam %15 (%14 + %1) oranında olan işçi payı primleri düşüldüğünde, demek ki gelir vergisinden istisna edilecek aylık asgari ücret tutarı 11.402,32 (=13.414,50 – (13.414,50 * %15)) TL'dir.
Gelir Vergisi mükellefleri 2022 yılında elde ettikleri beyana tabi gelirlerini 2023 yılının Mart ayında beyan edecekler.Beyannamede tahakkuk eden vergiler 2 eşit taksitte ödenebilecek. Ödemeye ilişkin birinci taksitin son günü 31.03.2022 , ikinci taksitinin son günü ise 31.07.2023'dir.
Kişilere ait toplam gelirin vergilendirilmesini sağlayan gelir vergisi, 1 yıl içinde elde edilen gelir oranında alınır. Yalnızca gerçek kişiler bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. 1 yıl içinde elde ettiğiniz toplam gelir üzerinden hesaplanan bu vergi, kazancınızın bir bölümünü devlete ödemekle yükümlü olduğunuz vergidir.
Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde ağırlıklı olarak uygulanmakta olan yöntem kaynakta kesme yöntemidir. Ayrıca, beyan usulü ve diğer ücretler gibi yöntemler de uygulanmaktadır.
Yapılan düzenlemeye göre, 2022 yılı için belirlenen asgari ücret tutarı olan 5 bin 4 liradan sadece sigorta kesintileri yapılacak, gelir vergisi ve damga vergisi kesilmeyecek. Asgari ücretliye net 4 bin 253,40 lira ödenecek.
Muafiyet limiti olan 320 bin lira, 700 bin liraya çıkarıldı. 2023 yılında evlerde üretilerek satılan ürünlerin satışından 700 bin liraya kadar elde edilen gelirler muafiyet kapsamında olacak."
Muhtasar beyanname, gelir vergisine ilişkin beyan türlerinden bir tanesidir. Gelir Vergisi Kanununun 84. maddesine göre ise işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kişiler tarafından kesilen vergi matrahlarının toplu olarak vergi dairesine bildirme işlemidir.
Ancak karıştırılmaması gereken bir konuda beyan edilen gelir kavramıdır. Vergi kanunlarımıza göre beyan edilen gelir; 'yıllık gelir vergisi beyannamesinde yer alan indirimler ve geçmiş yıl zararları toplamından önceki tutar' olarak tanımlanmıştır.
Gelir vergisinin matrahı = Brüt ücret – (SSK işçi payı + işsizlik sigorta işçi payı) Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x %15. Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759.
İşte bu gelir vergisi tutarlarının toplamı, “Kesilen Gelir Vergisi” tutarını verecektir. Beyan Edilecek Gelirin Tespiti İçin Bir Ücret Seçiniz: Daha düşük olan ücreti seçebilirsiniz. Elde edilen ücretler ve bu ücretler üzerinden hesaplanan vergiler Ücret Toplamları olarak, beyannameye dahil edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri