Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır; · İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. · Kanser hücrelerini azaltır. · Enerji verir. · İçinde bulunan ve rahatlatıcı bir etkisi olan triptofan sayesinde stresi azaltır, mutluluk verir.
Bütün çikolata çeşitleri tüketildiğinde vücutta mutluluk hormonun salgılanmasını sağlar. Bu da stresin yatışmasına ve beynin dinginleşmesine neden olur. - Bitter çikolata, kişilerin cildini UV ışınlarından koruyucu nitelikleri içerisinde barındırır. - Çikolata tüketimi kişilere enerji sağlar.
SAKİNLEŞTİRİCİ ETKİYE YOL AÇIYOR
Çikolatanın yağ ve karbonhidrat içeren yoğun bir kalori kaynağı olduğunu belirten Akçöltekin, "Çikolata aktif madde olan kafein, ksantin, theobromin ve sempatomimetik aminler olan tiramin ile feniletilamin içeriyor. Bu bileşenler vücutta aktive edici ve uyarıcı etkiye sahiptir.
Kafein ve Teobromin İçeriği: Çikolata, özellikle bitter çikolata, kafein ve teobromin içerir. Bu maddelerin aşırı miktarda alınması, uykusuzluk, sinirlilik ve hızlı kalp atışı gibi semptomlara neden olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotonini artırır. Bitter çikolata beyin fonksiyonlarını arttırır. MR çekiminden kısa süre önce kakaolu içecek içmiş kişiler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre beyin aktivitelerinin arttığı gözlenmiş. ” Evet, çikolatanın mutlulukla bir ilgisi var!
Baharatın dışında endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan en önemli yiyeceklerden birisi de herkesin severek yediği çikolata ve muzdur. Bu yiyecekler kişilerin beyninde daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Gün içerisinde tüketilen şeker miktarını azaltmak sağlığınız için olumlu bir adım olacaktır. Bunun yanında irritabl bağırsak ve reflü gibi sindirim sorunlarına yardımcı olur. Daha az şeker tüketimi yapmak kaygı ve stresi de iyileştirir.
Kakaonun içerisinde bulunan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu durum size mutluluk olarak geri döner. Çikolata serotonin hormonunun harekete geçmesini sağlar.Çikolata hangi hormonu harekete geçirirsorusunun temel cevabı bu şekildedir.
Çikolata, insanın zevk almasını sağlayacak psikoaktif bileşenlere sahiptir. En önemlisi, feniletilamin bakımından zengin, ruh halimizi ve eksikliğini düzenlemede rol oynayabilen bir nöromodülatördür ve depresyona katkıda bulunur.
Çikolatanın depresyonun etkilerini azalttığı ve mutluluk verdiği aslında herkes tarafından biliniyor. Çikolatanın serotonin seviyesini yükselttiği, dolayısıyla kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek.
Halsiz Hissettiğinizde Bunları Tüketmeyin
Çikolata ya da şekerleme gibi gıdalar anlık enerji verir. Doğal enerji kaynaklarını tercih edin. Karbonhidrattan uzak durun. Depresyon ile karıştırılan halsizlik anlarında kişiler genelde bol karbonhidrat içeren gıdalara yönelir.
Yoğurtun ferahlatıcı özelliği olduğu için yatmadan önce yenildiğinde uykuyu getirir. Günlük hayatı olumsuz etkileyen stresi azaltmada etkili rolü vardır. Yoğurt maya enfeksiyonlarına karşı da etkili oluyor.
Stres durumunda vücuttaki kortizol seviyesi artar. Ayrıca uzmanlar dehidrasyonun da vücuttaki kortizol seviyesini artırıp daha stresli hissedilmesine neden olabileceğini belirtmektedirler8. Diğer bir deyişle, vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketerek stres seviyenizi dengede tutmak mümkün olabilir.
Somon, ıspanak, tohum, tavuk, badem, ceviz, kefir, ananas, yulaf gibi triptofan açısından zengin besinler, serotonin (mutluluk hormonu) seviyenizi artırmaya yardımcı olur.
Strese bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflabilir, sindirim sistemi problemleri görülebilir ve kronik yorgunluk ortaya çıkabilir. Bunlara bağlı olarak yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite, depresyon, bağımlılık ve diyabet hastalığı stresin ortaya çıkarabileceği sorunlar arasında yer alır.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Çikolata yediğiniz zaman kendinizi mutlu hissetmenizin sebebi de bu durumdur. Çikolata hangi hormonu harekete geçirir sorusunun cevabı ise sadece serotonin değildir. Çikolatalar serotonin hormonu dışında endorfin ve dopamin hormonlarının salgılanmasında da etkili bir rol üstlenir.
Çikolataya olan aşırı isteğin magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı Almanya'da yapılan yeni bir çalışmada gösterildi. Magnezyum değerleri düşük olan grubun, kontrol grubuna göre daha fazla çikolata tükettikleri ve tatlı isteklerinin daha fazla olduğu gösterildi.
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri