Üretimde kullanılan tüm unsurlar üretim faktörleri içinde değerlendirilir. Sermaye, girişim, emek ve doğa genel en genel kategoriler olarak sıralanabilir. Girişimin getirisi sermayenin getirisi faiz, kar, doğanın getirisi rant ve emeğin getirisi ise ücret olarak tanımlanabilir.
Üretim faktör sahipleri gelirlerini faktörleri girdi olarak kullanan firmalardan sağlamaktadırlar. Emek geliri ücret, sermaye geliri faiz, toprak geliri ranttır.
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. Bunlar emek (L), sermaye (K), doğal kaynaklar (toprak veya arazi olarak de geçer) (N) ve girişimcilik (E) olarak sayılır. Belirli büyüklükte bir üretimi gerçekleştirebilmek için emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirecek bir girişimcilik gereklidir.
Klasik ekonomide üretim faktörleri üç başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar: Emek, sermaye ve doğal kaynaklar (toprak)dır.
İlgili 28 soru bulundu
Bilindi i gibi üretim faktörleri; emek, sermaye, do al kaynaklar, giri imci ve teknoloji (teknik bilgi) olarak be e ayrlr.
Üretimde kullanılan tüm unsurlar üretim faktörleri içinde değerlendirilir. Sermaye, girişim, emek ve doğa genel en genel kategoriler olarak sıralanabilir. Girişimin getirisi sermayenin getirisi faiz, kar, doğanın getirisi rant ve emeğin getirisi ise ücret olarak tanımlanabilir.
Βu faktörler, üretimi gerçekleştirmek için kullanılan Doğal Kaynaklar (Hammadde ve Toprak), Emek (İşgücü), Sermaye (Milli Servet) ve Girişim (Teşebbüs) üretim faktörleridir.
Ekonomide üretim faktörü olarak toprağın üretimden aldığı pay ya da toprağın fiyatı olan rant; toprak faktöründen belirli bir süre için yararlanmak amacıyla ödenen bedel olarak tanımlanmaktadır.
Toprağın ve doğal kaynakların getirisi rant olarak adlandırılır. Bedensel ve zihinsel çalışmayı ifade eden emeğin getirisi ise ücrettir.
Ürünlerin ortaya çıkışına kadar süren üretim periyodunda gerekli olan tüm unsurlara üretim faktörleri denilmektedir. Bu faktörler; doğal kaynaklar, girişim, sermaye ve emek olarak örneklendirilebilir.
Üretim fonksiyonu
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. girişimcilik (E) olarak sayılır.
Üretim faktörleri, ekonomi ve işletme alanlarında ürün veya hizmetlerin üretiminde kullanılan temel kaynakları ifade eder. Bu faktörler, bir ekonominin veya işletmenin üretim kapasitesini ve potansiyelini belirler ve ekonomik büyümeyi etkiler.
Ekonomide yer alan üretim faktörlerinin ilgili dönem içinde elde etmiş oldukları ücret, faiz, rant ve kar gelirleri toplamı olarak hesaplama biçimidir. Üretim faktörlerinin gelirleri; ücret, rant, faiz, ve kar olduğuna göre, ÜCRET + RANT + FAİZ + KAR = GSMH eşitliği elde edilir.
Rant hesaplamasında, ayın miktarda sermaye ve emeğin, aynı büyüklükteki topraklarda kullanıldığı varsayılmaktadır. Rant, eşit iki ayrı sermayenin veya emeğin ürünleri arasındaki farktır. Rant, uygulanan ek bir emek miktarının, öncekine oranla daha az getiri sağlamasından kaynaklanır.
Önceden de bahsettiğimiz gibi rant, üretim faktörlerinden toprağın, üretimden aldığı paya verilen isimdir. Diğer taraftan, toprağın kıt olması nedeniyle, kısa veya uzun dönemde sağlayacağı bir rant söz konusu olacak olup, toprağın sınırlı, kıt olması nedeniyle ortaya çıkan bu ranta "mutlak rant" adı verilir.
Birinci anlamda faiz, bir borç anlaşmasının satışı sonucu elde edilen gelir oranıdır. İkinci anlamda ise üretim amaçlı girdi olarak kullanılan sermayenin geliri ya da üretici için fiyatıdır.
Smith'in toprak rantının etkileri konusundaki en temel vurgusu; tarımsal ürünün fiyatını belirleyen unsurun toprak rantı olmadığı, 'toprak rantını belirleyen unsurun ürünün fiyatı olduğu' saptamasıdırii.
Rant kollama, çıkar ve baskı gruplarının devlet tarafından suni olarak yaratılmış bir ekonomik transferi elde etmek için giriştikleri tüm ekonomik faaliyetler ve harcamalar olarak tanımlanır.
ÜRETİM: İnsan ihtiyaçlarını karşılayan mal ve hizmetlerin meydana getirilmesidir. Ekonomistlere göre; ÜRETİM fayda yaratmaktır. İki işlemin yerine getirilmesi gerekir. Herhangi bir şey üretilmesi ve üretilen mal yada hizmetin pazarlamasıdır.
(Factor incomes) Üretim faktörlerinin üretim sürecine katılmaları sonucunda elde ettikleri gelirlerdir. Emekçiler ücret, sermaye sahibi faiz, toprak sahibi rant ve teşebbüs sahibi kâr elde eder. İlk üç faktöre giden gelirler belirli, müteşebbisin geliri ise belirsizdir.
A. Marshall, üretim faktörü olarak emek, sermaye ve toprağı kabul eder ancak toprağın anlamını genişletir ve bunu doğal kaynaklar olarak tanımlar. Ayrıca bir dördüncü üretim faktörü olarak girişimci-yönetici anlamında organizasyondan bahseder (Marshall, 2013: 115).
Girişimci: Üretim faktörleri arasında önemli bir yeri olan ve diğer üretim faktörlerini bir araya getirerek faydanın yaratılmasına imkan tanıyan girişimci; üretim faktörleri kendisinde olmasa bile onları bir araya getirebilen, üretim birimlerini kuran, çalıştıran ve risklere katlanan kişidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri