Ücretli öğretmenlerde sigorta primi olsa da bu defa da gelir vergisi istisnası nedeniyle, her ay asgari ücrete kadar olan maaşlarından gelir vergisi ve damga vergisi kesilmeyecektir.
Bakanlık kaynakları doğruladı İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından da okul müdürlüklerine gönderilen yazıya illişkin bianet'e konuşan Milli Eğitim Bakanlığı kaynakları, ücretli öğretmenlerin maaşlarının örgün eğitimdeki gibi hiçbir kesinti yapılmadan aynı şekilde ödeneceğini belirtti.
Yüksek lisans ve doktora yapan öğretmen için ek ders ücretleri. * Yukarıda yer alan ücret, öğretmenin %15'lik vergi dilimine tabi olduğu dönemi ifade ediyor olup yıl içinde gelir arttıkça vergi dilimi değişecek ve öğretmen %20'lik vergi dilimine de girecektir.
💼EK DERS ÜCRETİ NE KADAR 2023 OLDU? Temmuz ara zam ile kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu.
Temmuz ara zam ile kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu.
İlgili 19 soru bulundu
Ücretli Öğretmen Maaşı Hesaplama (Temmuz 2023)
Enflasyon farkının açıklanmasıyla beraber ücretli öğretmen maaşları sıkça merak ediliyor. İşte detaylar… Sene başında açıklanan zamlardan sonra ücretli öğretmen saat ücreti 2023 yılında 73,50 TL'ye yükselmiştir.
Öğretmenler Ne Zaman Vergi Dilimine Girer? Öğretmenlerin ilk 32.000 TL'ye kadar olan gelirlerinden %15 vergi kesintisi olur. Yani bir öğretmen Ocak ayında ortalama 7 bin 500 TL vergilendirilebilir geliri olursa bunun %15'ni gelir vergisi olarak devlete ödemek zorunda.
Vergi Dilimi Oranları
Vergi diliminin ilk basamağı %15'lik kısımdır. 32.000 TL'ye kadar gelir elde edenler %15'lik vergi dilimine girer. 32.000 TL'lik gelirin aşılması halinde %20'lik vergi dilimine geçiş yapılır.
Maliye Bakanlığı, taşerondan kadroya ya da şirketlere geçirilen işçilere ilişkin olarak son sözü söyledi. (Buradan okuyabilirsiniz). İşçilerin çalıştıkları işyeri değişmediği için, taşeronda Nisan ayına geçen sürenin gelir vergisi matrahı ile geçişten sonraki matrah birleştirilecek. Yani matrah sıfırlanmayacak.
Ücretli öğretmenlerde sigorta primi olsa da bu defa da gelir vergisi istisnası nedeniyle, her ay asgari ücrete kadar olan maaşlarından gelir vergisi ve damga vergisi kesilmeyecektir.
İşçi statüsünde değerlendirilmektedir. Kadrolu öğretmen ek dersi ile karıştırılmamalıdır. (Örnek: 1 Kasım-30 Kasım). Ücretli öğretmenlerimize ait ek ders çizelgelerinin onaylı olarak en geç ay çıktıktan sonra sonraki ayın ilk iş günü mesai bitimine kadar elden teslim edilmesi gerekmektedir.
Vergi dilimine girmek için kazanç sağlayacak olan bir işiniz olmalı ya da bir işte çalışmanız gerekmektedir. Yıllık 70.000 TL'ye kadar geliriniz varsa %15'lik vergi dilimine girersiniz. Kazancınız artış gösterdiğinde ise gireceğiniz vergi dilimi de %20, %27, %35, %40 oranlarında artış gösterecektir.
Gelir Vergisi Hesaplama Örnekleri
Ayda 5.000 TL, yılda 60.000 TL gelir elde eden gerçek bir kişi için: Söz konusu gelir sahibi 70 bin TL'nin 32 bin TL'sinin 4.800 TL, fazlasının %20 şeklinde vergilendirildiği dilime girer. 60.000 x %20 = 12.000 TL vergi ödenmelidir.
Ücretli öğretmen maaşı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders başı hesaba göre yatırılmaktadır.
Örneğin sözleşmeli öğretmenler... 2022 yılı Mayıs ayı itibariyle bir çok öğretmen, bin TL sınırını aştığı için yüzde 20'lik üst vergi dilimine girdi. 10. aydan itibaren de 70 bin liralık sınır aşılacağı için bir çok öğretmen yüzde 27'lik 3. vergi dilimine girecek.
2023 Yılı Gelir Vergisi Dilimleri(Yaklaşık)
Dolayısıyla öğretmenlerin maaşlarından net asgari ücret olan 8 bin 500 liraya kadar hiç vergi alınmayacak. 2023 yılının geneli değerlendirildiğinde öğretmenlerden 102.000 TL'ye kadar gelir vergisi kesintisi yapılmayacak.
Türkiye'deki bordro sisteminde yasal kesinti olarak bulunması gereken unsurlar; sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisi olarak sıralanabilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından müjdesi verilen ek ders ücretlerinde yapılan değişiklik ile; Haftada 30 saat derse giren öğretmenin alacağı ücret 3 bin 400 TL'den 5 bin 740 TL'ye yükselirken, Haftada 40 saat üzerinden alacakları ücret de 7 bin 400 TL'ye çıktı.
Ücretli olarak resmî görev yapan bir öğretmen bir hafta içinde 30 saate kadar derse girebilir. 2022 yılında yapılan son zamların ardından 30 saat ders veren bir ücretli öğretmen, yeni kararla birlikte ayda 5.740 Türk Lirası ücret alır. Görev saat süreleri 30 saat ile sınırlıdır ancak bu rakam 40 saate kadar çıkabilir.
Ücretli öğretmenlerin sigortası, genellikle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında gerçekleştirilir. GSS, çalışanların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için sigorta primlerinin düzenli olarak ödenmesini gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri