Engelli bireyin ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat edilerek engelliler için kimlik kartı alınabilir.
Bakanlık, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine müracaat edilerek alınan engelli kimlik kartı başvurularını 28 Ağustos 2021'den itibaren e-Devlet üzerinden de kabul etmeye başladı.
Engelli bireyin kendisinin resmi çekileceğinden bireysel başvuru şarttır. Bu başvuruda işlem yapmak için engelli kimlik kartını ve nüfus kağıt fotokopilerini asılları ile birlikte göstermeleri gerekmektedir. Gar görevlilerinin vereceği dilekçe doldurulduğunda verilen bir numara, engelli kimlik kartına yapıştıracak.
Engelli ücretsiz kart almak için İstanbul kart başvuru merkezlerine ziyaret ederek başvuru yapabilirsiniz. Engelli İstanbul kart başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi engelli raporunuzun e-Rapor ve Ulusal Engelli Veri Bankası sisteminde kayıtlı olması gereklidir.
Engelli kimlik kartı çıkartmak için gerekli belgeler; sağlık raporu aslı ve fotokopisi, 2 Adet resim, nüfus kağıdı ve fotokopisidir.
İlgili 16 soru bulundu
(2) Bu Yönetmelik, erişkinler için sağlık kurulu raporuna göre engel oranı en az %40 olan bireylere veya çocuklar için özel gereksinim raporuna (ÇÖZ-GER) göre en az bu orana denk özel gereksinim düzeyine sahip çocuklara engelli kimlik kartı verilmesini, Ulusal Engelli Veri Sistemi oluşturulmasını ve Ulusal Engelli Veri ...
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Engelli Kimlik Kartına sahip olan vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor. Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, engellilere kanunla verilen ücretsiz seyahat hakkına yönelik Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinde uyguladığı kota uygulamasını kaldırdı.
internetten alıp tren garına gidip ücretsize çevirip paranı alırsın. Engelli ibaresi biletin üzerinde yazıyor. Normal fiyat 70TL. Başbakanlık engelli kartı ile ücretsiz alabiliyorsun.
Ücretsiz Kart seçeneği 65 yaş ve üzeri, engelli, PTT, TÜİK, şehit ailesi, refakatçi, sarı basın, EHS, belediye zabıta, milli sporcu, gazi ve ailesi, vazife malulü ve ailesi ve 4 yaş altı çocuk sahibi olan annelerin ücretsiz bir biçimde kullanma hakkının bulunduğu bir kart.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yazılı açıklamasında, ücretsiz seyahat hakkından yararlanan 65 yaş ve üzeri yaşlılar ile yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların şehir içi toplu taşımada ücretsiz taşınmasının kanunla düzenlendiğini belirtti.
HAVAŞ havaalanı servisi otobüsleri engelli yolcular için ücretsizdir. Engelli yolcuklar, özel araçlarını havalimanı otoparklarında 15 güne kadar ücretsiz park edebilirler. 15 günü geçen sürelerde ise normal otopark tarifesi üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır.
E-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra E-Hizmetler menüsü tıklanarak açılan sayfa üzerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfası bulunmalıdır. Kurum başlığına giriş yapıldıktan sonra Engelli Kimlik Kartı Ön Başvuru seçeneği seçilerek ön başvuru randevu tarihi oluşturulmalıdır.
*Belirlenen şartları taşıyan engelli bireyler 'Engelli Kimlik Kartı'nı, ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne veya Sosyal Hizmet Merkezi'ne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneğiyle müracaat ederek alabiliyor.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Tarife İndirimleri
(Ayrı bir yer istenmemek koşuluyla 0-6 yaş (73 aydan gün almamış) çocuklar ücretsiz seyahat edebilir.) 60-64 yaş arası yolcular % 15: 60-64 yaş aralığında olan yolculara uygulanmaktadır. 65 Yaş ve üzerindeki yolcular %50: YHT, Anahat trenlerinde 65 yaş ve üstü yolcular yararlanabilmektedir.
Artık engelli vatandaşlar internet ya da telefonla TCDD için ücretsiz bilet alabilmektedirler.
ücretsiz veya indirimli seyahat kartları yönetmeliği gereğince: özür oranı yüzde 40 ve üzeri olan engelli yolcunun sadece kendisi, özür oranı yüzde 50 ve üzerinde olan ağır engelli yolcunun kendisi ve beraberindeki bir refakatçisi, ücretsiz olarak seyahat etme imkanına sahip bulunuyor.
Ücretsiz seyahat hakkından, engelliler mevcut engelli kimlik kartları ile yaşlılar ise nüfus cüzdanları ile, sadece yaşadıkları şehirde değil farklı şehirlerde de yararlanabilecek.
Şehirlerarası hızlı tren için ağır engelliler ve bir refakatçileri ücretsiz istifade ederler diyor. Engelliler Business bölümünden de bilet alabiliyorlar.Bunun için aradaki farkı ödüyorlar.
Ağır engelli yolcularımız için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca verilen ”Ulaşımda Refakatçi Hakkı Vardır” ibareli kimlik kartı ile kendilerine eşlik eden refakatçileriyle birlikte ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilirler.
evet, başbakanlık özürlüler idaresi başkanlığının verdiği kartla maçlara ücretsiz girebiliyorsunuz.. kartınız varsa dış görünüm önemli değil, bizler için açılan özel kapılardan kartımızı göstererek girebiliyoruz..
İSPARK, Katlı ve Açık otoparklarında, araç ruhsatında engelli tescili bulunan vatandaşlara 10 saat, yol üstü otoparklarında ise 3 saat ücretsiz park hizmeti sunuyor.
Cep telefonu veya benzin için engelli indirimi yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri