Buna göre, işverenler anılan kapsamda ücretsiz olarak izne çıkardıkları çalışanlarına ilişkin eksik gün kayıtlarını, “28- PANDEMİ Ücretsiz İzin” kodu ile SGK'ya bildirebilecektir.
21-Diğer Ücretsiz İzin: Özellikle Nisan dönemi öncesi için, kısa çalışma uygulaması kapsamında olduğu halde, kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçilerin, sadece kısa çalışmaya dayalı eksik günleri bu kod üzerinden bildirilecektir.
Fakat 2013 yılından sonra yayınlanan yeni Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği eksik gün bildirim nedeni olarak 07 – Puantaj Kayıtları seçilen çalışanların puantaj kayıtlarında çalışan imzasını zorunlu hale getirdi.
1 - İstirahat: Ay içerisinde istirahat raporu alan sigortalı çalışanın eksik gün bildirimi. 3- Disiplin cezası: Ay içerisinde disiplin cezası alan sigortalı çalışanın ceza aldığı gün sayısınca eksik gün bildirimi.
28-Pandemi Ücretsiz İzin(4857 Geç. 10. Md.)
İlgili 27 soru bulundu
Buna göre, işverenler anılan kapsamda ücretsiz olarak izne çıkardıkları çalışanlarına ilişkin eksik gün kayıtlarını, “28- PANDEMİ Ücretsiz İzin” kodu ile SGK'ya bildirebilecektir.
6663 sayılı kanunla yürürlüğe giren yarım çalışma ödeneği ve yarım çalışma izni ile ilgili bildirilmesi gereken eksik gün kodu 23 ve 24 olarak belirlenmiştir.
21- Eksik Gün Nedeni
Doğum ücretsiz izni haricinde verilen mazeret izni, v.s gibi ücretsiz izin sebebi ile 30 günden az çalışanların bildirimi için kullanılır.
Eksik gün nedeni olarak kısmi istihdam (06 kodlu) seçilip 20 günden fazla hizmet bildirilmesine çalışıldığında “Eksik gün nedeni olarak “6-Kısmi İstihdam” seçilenler için 20 günde fazla hizmet bildirilemez.” şeklinde uyarı verilmektedir.
Eksik gün bildiriminde işveren Sosyal Güvenlik Kurumu'na her ayın 23'üne kadar çalışanlarının işe gelmedikleri günleri belgeleyerek bildirmesine deniliyor. Bu eksik gün bildirimi çalışanın iş yerinde 30 günden az çalışması ile bildirilmektedir.
Eksik gün nedeninin niteliğine göre her zaman düzenlenebilir nitelikte olan veya olmayan belgelerle ispat edilir. Pandemi Ücretsiz İzin (4857 GEÇ.10.MD): 4857 sayılı Kanunun Geçici 10 uncu maddesi gereği ücretsiz izne ayrılan sigortalılar için kullanılan koddur.
30 günden eksik kalan süreler için Genel Sağlık Sigortası primi ödemekten kurtulmak için eksik gün sebebi “Kod-7”, yani puantajlı çalışma olarak bildirilmesi geekiyor. İşverenler, çalışanlarının 30 günden eksik bildirimlerini Kod-7 puantaj ile SGK'ya bildirirlerse her ay puantaj kaydı tutup dosyalamalıdırlar.
25 Diğer Belge/Kanun Türlerinden Gün Tamamlama:
Sigortalının birden fazla belge ya da kanun türünden bildirilmesinin gerektiği hallerde kullanılan koddur. (5746 ARGE Teşviki, yeraltı ve yerüstü işlerde çalışan işçiler, sağlık hizmet sunucularında fiili hizmete tabi çalışan personeller vs.)
Ücretsiz izne ayrılan işçinin aylık sigorta prim bildirgelerinde “ücretsiz izinli” (06,07 ve 21 nolu kod) olarak gösterilir.
Ücretsiz izin bildiriminin yazılı yapılması gerekir. Sözlü bildirim yapılan işçi işe gelmediği gerekçesiyle işten çıkarma yasağı döneminde dahi işten çıkartılabilir. Ücretsiz izne çıkartıldığına dair sözlü bildirim alan işçi, hiç değilse elektronik posta yoluyla ücretsiz izne çıkartıldığının teyidini talep etmelidir.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALAN SİGORTALILARA AİT EKSİK GÜN KODLARI: İşyerinde kısa çalışma ödeneği alan sigortalı bulunması halinde, bu sigortalıların eksik gün nedeni SGK' ya “18 Kısa çalışma ödeneği” olarak bildiriliyordu.
Eksik gün nedeni olarak kısmi istihdam (06 kodlu) seçilip 20 günden fazla hizmet bildirilmesine çalışıldığında “Eksik gün nedeni olarak “6-Kısmi İstihdam” seçilenler için 20 günde fazla hizmet bildirilemez.” şeklinde uyarı verilmektedir.
Gelir testini öğrenci oldukları yerlerde yaptıramıyorlar. Şayet, ayda 30 günden az SGK'ya bildiriliyorsanız, eksik gün sebebi kod 7 olarak yani puantajlı çalışma olarak bildirilirse 30 günden eksik kalan süreler için GSS primi ödemekten kurtulursunuz.
SGK Çıkış Kodu 3 Nedir? Bu kod “Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshi (İstifa)” tanımlanmıştır. İş sözleşmesinin işçinin kendisi tarafından bitirilmesi halinde (istifa) bu kod seçilecektir.
7 Puantaj kayıtları: Tam süreli istihdam edilen sigortalılardan bazı iş günlerinde çalışmayan veya çalıştırılmayan sigortalılar bu kodlar bildirilir. Sigortalının imzasını taşıyan puantaj kayıtları ile ispat edilir. Her zaman düzenlenebilir nitelikte olan belgedir.
13- Kadın işçinin evlenmesi .
SGK İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Halkla İlişkiler Servisi-1-509.
19- Mevsim bitimi: Mevsimlik işlerde mevsimin bitimi ile birlikte işçiler için çıkış verilmekte fakat takip eden aynı mevsimde tekrar girişleri yapılmaktadır. Bu durumda çıkış kodu olarak bu kod seçilecektir.
Bu çalışmamızda, özellikle işten ayrılma kodlarında “16” no.lu “sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli” kodu ile ilgili bilinmesi gereken önemli ayrıntılar SGK uygulamaları dikkate alınarak soru cevap şeklinde değerlendirilecektir.
22 Kodu İle İşten Çıkarma & Fesih
SGK 22 çıkış kodu ile fesih yapıyorsanız İş Kanunu'nun sözleşmenin feshinde usul "4857 sayılı” Madde 22 – İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri