Ücretsiz seyahat kartı şehir içi ve şehir dışı ulaşımlarda, deniz yolları ulaşımı, demiryolları ulaşımında geçerlidir. Bunun yanında ücretsiz seyahat kartı ile il ve ilçelerde yer alan tüm halk otobüsleri, ulaşım hatları, otobüs AŞ hatları, şehir hatlarında yolculuk yapabilirler.
Ücretsiz Kart seçeneği 65 yaş ve üzeri, engelli, PTT, TÜİK, şehit ailesi, refakatçi, sarı basın, EHS, belediye zabıta, milli sporcu, gazi ve ailesi, vazife malulü ve ailesi ve 4 yaş altı çocuk sahibi olan annelerin ücretsiz bir biçimde kullanma hakkının bulunduğu bir kart.
Şehiriçi ücretsiz seyahat hakkı
Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler ise, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar.
Soru 49: Ücretsiz Seyahat Kartı başvurusu İl Müdürlüklerine nasıl yapılmaktadır? Hak sahipleri TC kimlik numaraları ve bir adet biyometrik fotoğrafla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine başvuru yapmaktadırlar.
65 yaş kartları otobüslerde, metro ve banliyö istasyonları ile vapur iskelelerinde bulunan validatörlere okutulmak suretiyle saat sınırlaması bulunmaksızın kullanılır.
İlgili 31 soru bulundu
İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde 65 yaş üstü toplu taşımayı ücretsiz olarak kullanabiliyor.
Hangi illerde 65 yaş üzeri ücretsiz toplu taşıma kartları iptal edildi? Toplu taşıma 65 yaş üstüne ücretsiz olarak hizmet veriyor. Ancak bir ilde ulaşım maaliyetleri gerekçe gösterilerek 65 yaş üzeri yurttaşlara ücretsiz toplu taşıma uygulaması kaldırıldı.
Ücretsiz seyahat hakkından, engelliler mevcut engelli kimlik kartları ile yaşlılar ise nüfus cüzdanları ile, sadece yaşadıkları şehirde değil farklı şehirlerde de yararlanabilecek.
Öğrenci elektronik bilet ücreti 4,83 liradan 7,32 liraya, Öğretmen elektronik bilet ücreti 7,09 liradan 10,74 liraya, Tam abonman (aylık akbil) ücreti 777 liradan 1177 liraya, Öğrenci abonman (aylık akbil) ücreti 140 liradan 212 liraya yükseldi.
Engelli bireyler, ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat ederek de engelli kimlik kartına sahip olabiliyor.
Başkan Öztürk, alınan karar çerçevesinde otobüslerde ücretsiz olarak taşınan 65 yaş üstü vatandaşların artık ücretsiz taşımayı kullanamayacaklarını belirterek, “15 Ekim 2023 tarihinden sonra bu vatandaşlarımızın artık ücretsiz binişe son veriyoruz.
Emniyet Mensuplarının Ücretsiz Ulaşım Hakkı Yasaldır !
(Ayrı bir yer istenmemek koşuluyla 0-6 yaş (73 aydan gün almamış) çocuklar ücretsiz seyahat edebilir.) 60-64 yaş arası yolcular % 15: 60-64 yaş aralığında olan yolculara uygulanmaktadır. 65 Yaş ve üzerindeki yolcular %50: YHT, Anahat trenlerinde 65 yaş ve üstü yolcular yararlanabilmektedir.
Ücretsiz seyahat kartı şehir içi ve şehir dışı ulaşımlarda, deniz yolları ulaşımı, demiryolları ulaşımında geçerlidir. Bunun yanında ücretsiz seyahat kartı ile il ve ilçelerde yer alan tüm halk otobüsleri, ulaşım hatları, otobüs AŞ hatları, şehir hatlarında yolculuk yapabilirler.
Çünkü ücretsiz kartlarda 15 dakikada bir kullanım sınırı var. Bu kart sahipleri örneğin polis, gazi, zabıta veya şehit aileleri metrobüsten indikten sonra otobüse veya vapura binmek isterse durakta veya iskelede 15 dakikalık sürenin dolmasını bekleyecek.
Cevap: İndirimli taşıma kartı, kişinin toplumda sahip olduğu mesleki, askeri, toplumsal gibi alanlardaki unvanları sebebiyle normal ücretin altında olacak şekilde ulaşım sağlama amaçlı olarak kullanılır.
Ulaşım için öğrenci Istanbulkart başvurunuzu https://bireysel.istanbulkart.istanbul/ adresinden yapıp kartınızı adresinize kargo ile talep edebilir ya da başvuru merkezlerinden kolayca teslim alabilirsiniz.
ESHOT Ücretleri ne kadar 2023? Ağustos ayı itibarıyla Tam biniş ücreti: 13,00 TL, Öğrenci bilet ücreti: 5,14 TL, Öğretmen bilet ücreti: 7,56 TL ve 60 yaş bilet ücreti: 7,56 TL'dir. Tam aktarma ücreti: 6,50 TL ve Halk Taşıt tam ücret: 4,39 TL'dir. İzmir aktarma kaç TL?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş (%40 ve üzeri) özürlü kimlik kartı veya sağlık kurulu raporu belgelerini ileten engelli misafirlerimiz tüm biletli hatlarımızda İDO seyahatlerini, %15 indirimle gerçekleştirme avantajına sahiptir.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
Buna göre şehirlerarası ulaşımda engelli indirimi; otobüs firmaları, en az %40 oranında engelli olduğunu belgeleyen kişilere; 20 koltuğa kadar olan taşıtlar için 1 kişiye, 20 koltuktan fazla koltuğa sahip taşıtlar için ise en fazla 2 kişiye, geçerli ücret tarifesi üzerinden bilet ücretinde %40 indirim uygular.
Ücretsiz ulaşım hakkı tanıyan kartın, İstanbul'da da artık kullanılmayacağı iddiaları üzerine Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedağı'dan açıklama geldi. Kösedağı, Twitter (X) hesabından "İstanbul'da 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ücretsiz taşıma hakkının iptali söz konusu değildir.
Ülkemizde toplu taşıma kullanan 65 yaş üstü vatandaşlar, ücretsiz kartlarıyla herhangi bir ücret ödemeden seyahat ediyor.
Birçok şehirde yapılan ulaşım zammı yanı sıra 65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı da kalktı. 65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı Burdur ve Aksaray'da kalktı; İstanbul, Bursa, İzmir'de ise 65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri