Sıvının cinsinde önemli olan bir diğer detay ise uçucu olan sıvılardan. Daha az uçucu olan sıvılar daha az buhar basıncına sahiptir. Sıcaklık arttıkça buharlaşma artar. Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşmaktadır.
Denge buhar basıncı sıcaklığa ve sıvının cinsine bağlı olmak üzere iki faktörden etkilenir. Sıcaklık arttıkça moleküllerin kinetik enerjileri de artar. Buna bağlı olarak etraflarındaki moleküler çekim kuvvetlerini yenerek daha çok sayıda molekül gaz fazına geçer ve sonuç olarak ta buhar basıncı artar.
Uçuculuk, yakıtların buharlaşabilme yeteneğini ifade eder. Uçuculuğu yüksek olan yakıtın buhar basıncı yüksektir. istenir. Çünkü kolay buharlaşabilen yakıtlar yakıt sisteminde buharlaşarak yakıtın akışını zorlaştırır (buhar tıkacı).
Buhar basıncı yüksek olan sıvılar uçucudur ve kaynama noktaları düşüktür. Vakum işlemiyle buhar basıncı arttırılarak, kaynama noktası yüksek olan sıvılar oda sıcaklığında kaynatılabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselecektir. Aynı ortamdaki bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir, ancak maddelerin kaynama sıcaklığı maddenin cinsine, saflığına ve ortamın dış basıncına bağlıdır. Kaynama sıcaklığı maddeler için ayırt edici bir özelliktir.
Bir sıvının kaynama noktası, ayrıca o sıvının buhar basıncının büyüklüğü ile orantılıdır. Buhar basıncı büyük olan sıvılar daha düşük sıcaklıkta, buhar basıncı küçük olan sıvılar ise daha yüksek sıcaklıkta kaynarlar.
Belli bir sıcaklıkta sıvı ile buhar dengede iken ölçülen bu basınca “buhar basıncı “ denir . Buhar basıncı sıcaklık arttıkça artar ve kritik noktada sınır değerine erişir.
Örneğin aynı sıcaklıkta etil alkol, sudan daha hızlı buharlaşır. Bunun nedeni ise etil alkol, 25°C'de 0.08 atm buhar basıncına sahipken, aynı sıcaklıkta su 0.03 atm buhar basıncına sahiptir.
Buharlaşma, yüzeyin nem içeriğine, yüzeyin sahip olduğu net ısı enerjisine ve yüzeyle temas halinde bulunan havanın rüzgar hızı, buhar basıncı ve sıcaklık faktörlerine bağlıdır.
ü Sıvıların aynı ortamda kaynama noktaları ile buhar basınçları arasında ters orantı ilişkisi vardır. Yani kaynama sıcaklığı yüksek olan sıvının buhar basıncı daha düşüktür.
Raoult yasasına göre çözeltinin bağıl buhar basıncı azalması, çözünenin mol kesrine bağlıdır.
Buhar basıncı ya da buhar denge basıncı; kapalı bir sistemdeki katı ya da sıvı fazdaki maddelerin termodinamik denge durumundaki buharının, belirli bir sıcaklıkta uyguladığı basınçtır. Bu değer, buharlaşma hızıyla doğru orantılıdır.
b) Yükseklik: Diğer faktörler değişmediği takdirde yükseklik arttıkça buharlaşma miktarı artar. Çünkü yükseldikçe hava basıncı azalır.
Bir çözeltiye su eklenirse derişimi düşer, buhar basıncı artar, donma noktası yükselir.
Uçucu madde denince ilk akla gelenler arasında; yapıştırıcılar, boya tinerleri ve benzin gibi maddeler yer almaktadır. Bunların yanı sıra; çakmak gazı, sanayi ve endüstri alanında kullanılan çamaşır suyu, aseton, boya incelticiler ve çeşitli spreyler de uçucu maddeler kapsamında değerlendirilmektedir.
Yüksek buhar basınçları yüksek uçuculuk gösterirken, yüksek kaynama noktaları düşük uçuculuk gösterir.
Buhar basıncı dış basınca eşit olduğu vakit doğal olarak sıvı kaynamaya başlar. Bu durum sıvı ağzı açık bir kapta bulunuyor ise atmosfer basıncına eşit oranda olduğunu gösterir. Böylece bir sıvının kaynama noktasının, dış basınca bağlı olduğu ortaya çıkar.
1. Uçucu olma durumu. 2. Çabucak buhar ve gaz durumuna geçebilen bir maddenin özelliği.
Sabit basınçta sıvının sıcaklığı arttıkça -sıvı moleküllerinin kinetik enerjisi arttığından- buhar basıncı da artar. Buhar basıncı dış basınca (sıvı ağzı açık bir kapta bulunuyorsa atmosfer basıncına) eşit olduğunda sıvı kaynamaya başlar.
Kaynama olayı yalnızca sıvılara özgü olup, sıvıdaki moleküllerin sıvıdan kopmasıyla mümkün olur. Basınç altındaki sıvılar üzerlerine etki ettikleri kuvvetten ötürü birbirleriyle etkileşim kurmaya zorlandırılırlar. Bu sebeple basınç artarsa moleküller daha zor kopacağından kaynama noktası artmış olur.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
Bundan dolayı basınç yükseldikçe yoğunluk artar ve hacim azalır. 2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Yükseklere doğru çıkıldıkça Atmosferi oluşturan gazların yoğunlukları yerçekimi etkisiyle azalır. Basınç ile yükselti arasında ters orantı vardır. Yükselti arttıkça basınç azalır. Yerden yükseldikçe basınç her 10,5 metrede 1 mm düşer.
Aynı ortamda kaynama anında tüm sıvıların buhar basıncı eşittir. sıcaklık arttıkça sıvıların buhar basıncı da artar. dış basınç ne kadar yüksekse buhar basıncı da o kadar yüksek dolayısıyla kaynama noktası artar.
Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C'de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C'den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri