Ucuz ile eş anlamlı olan diğer kelimeler şu şekilde sıralanabilir: Kalitesiz, bozuk, ehven ve değersiz.
Ucuz kelimesinin zıt anlamlısı ''pahalı'' kelimesidir.
♦Sorunuzun cevabı: →Ucuz kelimesi eş sesli değildir.
Kabiliyet kelimesi için kullanılacak olan eş anlamlı sözcükler kapasite ve yetenek kelimeleridir. Her iki sözcük kabiliyet kelimesine karşılık olarak kullanım imkanı tanımaktadır.
AĞIR KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Ağır kelimesinin eş anlamlısından biri ahestedir. Bunun yanı sıra vahim, okkalı, yavaş, çok, fazla gibi kelimelerde ağır kelimesinin yerine kullanılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
1- Nazik: Nazik kelimesi hem kibar hem de saygılı anlamına gelir. 2- Narin: Moğolcadan başta Türkçe ve Farsça olmak üzere birçok dile geçen narin kelimesi de kibar ile eş anlamlıdır.
salak, aptal, budala s. gerizekalı s.
Peki, şahit kelimesinin eş anlamlısı nedir? Şahidin eş anlamlısı hakkında detaylar. Şahit kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'tanık' şekilde karşımıza çıkıyor. Bu konuda hem şahit kelimesi hem de tanık sözcüğünün aynı anlam üzerinden değerlendirildiğini söylemek mümkün.
Doğa kelimesinin bir tane eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak kullanmamızda bir sakınca yoktur.
Saz kelimesi bir eş sesli sözcüktür. Yani diğer bir ifade ile sesteş olarak bilinir ve birden fazla anlama sahiptir. Bu anlamlardan ilki ve en çok kullandığı bir müzik aleti olmasıdır. Diğer bir ifadesi ise su kuyularında olan durum şeklinde anlatılır.
Ekmek kelimesi sesteş olan bir kelimedir. Çünkü kelimenin tek bir anlamı yoktur ve aynı anlama gelen sesteşi vardır. Ayrıca sıkça kullanılan ekmek kelimesi sesteş konusuna önemli bir örnektir.
Bir başka deyişle elle tutup gözle görebildiğimiz, koklayıp tadabildiğimiz veya koklayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir. » Rüzgâr, yağmur, soğuk, sıcak, ekşi, acı (tat), çiçek, gürültü, aydınlık, karanlık, mavi, koku, uzun, deniz… Yukarıdaki kelimeler beş duyu organımızdan en az biriyle algılanabilir.
Pahalı kelimesi ve masraflı sözcüğü eş anlamlıdır. Çünkü hem pahalı hem de masraflı aynı anlama çıkarlar. İkisinin arasında aynı anlamsal özellik vardır. Pahalının tek bir eş anlamlısı vardır ve oda masraflı sözcüğüdür.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
TDK'ya Göre Zengin Kelimesinin Eş Anlamlıları
Türk Dil Kurumu açısından zengin kelimesine karşılık olarak varlıklı, verimli, çok ve bol kelimeleri kullanılabilir.
Mesut sözcüğünün eş anlamlıları Türk Dil Kurumu'na göre mutlu, bahtiyar, sevinçli, ongun, saadetli ve berhudar kelimeleridir.
Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak Türkçede 'barış' gelmektedir ve genelde günlük yaşam içerisinde daha fazla kullanılmaktadır.
Merasimin Eş Anlamı ile Örnek Cümleler (TDK)
Türk Dil Kurumu üzerinden merasim kelime 'tören' sözcüğü ile karşılık bulmaktadır. Her iki kelime de karşılıklı olarak aynı anlamı taşıması üzerinden eş anlamlı sözcüklerdir.
Zekâsı pek gelişmemiş olan, zekâdan yoksun, alık olan ve ahmak.
Bu kapsamda; kabiliyet, beceri ya da kapasite yetenek ile eş anlamlı kelimeler arasında yer almaktadır.
Gayret kelimesinin birden fazla eş anlamlı karşılığı bulunmaktadır. Bunlar; çaba, ceht, efor ve çalışma sözcükleridir. Bu kelimeler birbiri yerine kullanılarak aynı ley ifade edilmektedir.
Yel kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'rüzgar' olarak karşımıza çıkıyor.
O yüzden şapka bulunmadan yazılmış adet kelimesi, 'tane' olarak karşılık buluyor. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman adet kelimesinin eş anlamlısı, 'miktar veya tane' ifadesi ile beraber bizi karşılamaktadır.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri