Ut yapımı hakkında özet bilgiler En önemlisi kemanda da olduğu gibi üst tabladır. Seste başarı elde edebilmek için tablanın yani göğsün kaliteli ve çok kuru ladin ağacından yapılması gerekir. Ancak güzel ve yumuşak bir ses elde etmek için tabla kalın olmamalıdır.
Ud yapımında kullanılan temel ağaçlardan bazıları şunlardır; ceviz, maun, ıhlamur, erik, kayısı, kiraz, gül, vişne, akçaağaç gibi yerli ağaçların yanı sıra ithal ağaçlar da kullanılmaktadır. Bunlardan en bilinenleri ise; vengi, megase, pelesenk gibi tropik araçlardır.
Oyma cura sapları özellikle sert ağaçlardan yapılır. En çok tercih edilenler gürgen, maun, akçaağaç, erik ve ardıç ağaçlarıdır. Bu ağaçlar az çalıĢıp az deforme oldukları için tercih edilir.
İlk kemanların yapımında kavak ağacı kullanıldığı bilinmekte olup, günümüzde ise abanoz, akçaağaç, köknar, ladin ve maun ağaçları tercih edilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Öd ağacı yağmur ormanlarına özgü -Endonezya, Tayland, Kamboçya, Laos, Vietnam, Malezya, Bangladeş, Filipinler, Borneo, Yeni Gine ve Kuzeydoğu Hindistan'da yetişen, Aquilaria cinsi bir ağaç.
Ynt: Balta sapı hangi ağaçtan veya ağaçlardan olur ? En iyisi kızılcık ve şimşir. Sonra sırasıyla karaağaç meşe kayın kestane. Hepsinden yapabilirsiniz.
En başarılı sonuç veren ladin, maun, kestane, ardıç ve dut ağaçlarıdır.
Balsa Ağacı
En sağlam ağaç sıralaması yapıldığı zaman balsa ilk sırada yer almaktadır. Güney Amerika'da yetişen bu ağaç bol yağışlı bölgelerde kolaylıkla yetişmektedir. Bunun yanı sıra sıcak iklimlerde de balsa ağacının yetişme ihtimali daha yüksektir.
Kuksa Bardak Kullanımı ve Korunması
Kuksa yapımında huş ağacının urunun daha sıklıkla tercih edilmesinin ilk sebebi, oval olması ve dış yüzeyinin işlemeye gerek kalmadan avuca kolay bir şekilde oturuyor olmasıdır.
Kayın ağacı sert ve sıkı yapısı ile hem kırılma dayanımı yüksek hem de ideal esnekliğe sahip ahşap oklava malzemedir.
Çin kaynaklarında Türklerin ok ve yay yapımında huş ağacı (Betula spp) kullandıklarına dair kayıtlar bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda ise yay yapımı için huşun en uygun ağaç olduğu belirtilmekte, bazıları ise huş ağacı ile bir tür akçaağaç kastedildiğini vurgulamaktadır (Temizkan ve Çoban, 2015; Göksu, 2018).
Türklerde ve Osmanlıda geleneksel yay; mersin balığı,sazan balığı veya yayın balığı dilindeki yapıştırıcı, manda boynuzu, manda ayağındaki sinir ve akça ağacı kullanılarak yapılır. Bu kadar farklı türden malzemenin bir araya gelerek yapılmasından dolayı bu tür yaylara kompozit yay adı verilmektedir.
Kaliteli bir udun sahip olduğu özellikler kalitesine kalite katan bazı özellikler bulunmaktadır. Udun büyüklüğü, genişliği, işçiliği, kullanıldığı malzemeler, ağırlığı, dayanıklılığı, çıkardığı sesin güzelliği, çalma kolaylığı gibi unsurlar bir udun kalitesini ortaya koymada yeterli unsurlardır.
Avuç içine sürülen oud esansı, daha sonra pamuklu bir giysiye sürtüldüğünde, koku daha uzun süre kalabiliyor. Oud ağacından elde edilen kokunun yararlarından diğerleri ise hafızayı güçlendirmesi, hormonları dengelemesi, kaygıyı ve endişeyi azaltması, verdiği pozitif enerjiyle huzuru sağlaması.
Ud teknesi; ceviz, maun, erik, kayısı, akça ağaç, kiraz, ithal ağaçlardan magase, vengi, pelesenk gibi birçok ağaçtan yapılmaktadır. En önemlisi kemanda da olduğu gibi üst tabladır. Seste başarı elde edebilmek için tablanın yani göğsün kaliteli ve çok kuru ladin ağacından yapılması gerekir.
Kiri Ağacı: Dünyadaki tüm ağaçlardan 10 kat daha çok karbondioksit absorbe eden ve çok yüksek bir oranda oksijen üreten Kiri ağacının bir diğer önemli özelliği ise, dünyadaki en hızlı büyüyen ağaç olmasıdır.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Dünyadaki en sağlam ağaçlar arasında bulunan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilen bir ağaçtır. Hatta son derece dayanıklı olan meşe ağacından bile daha dayanıklı bir forma sahiptir.
Merdiven altı saz imalatçılarını bir kenara bıraktığımızda, profesyonel saz imalatçıları günümüze kadar edindikleri tecrübeler ile saz üretiminde başarısız sonuçlar veren ıhlamur, kavak ve benzeri yumuşak ve lifli ağaçların yerine maun, venge, ardıç, ladin, dut, kestane ve benzeri sert ağaçları tercih etmektedirler.
Sazlar tekne, sap, kapak, burgu ve tellerden oluşur. Bir saz üretilirken tekne ve sapı birbiri ile orantılı olarak uzun sap ve kısa sap olarak üretilir. Yeni başlayanlar için genellikle kısa sap saz modelleri tercih edilmektedir. Bunun sebebi kısa sapta sazın tutulması ve notalara erişimin daha kolay olmasıdır.
Kaliteli saz kendini yapılan ağacından ve işçiliğinden gösterir. Kaliteli bir sazın kendini gösteren bazı kriterleri bulunmaktadır. Bunlar; sazda kullanılan renk tonu, sazda kullanılan tellerin kalitesi, teknenin durumu ve ses dengesini sağlayan saz kafesi kaliteli olmasında etken maddelerdir.
En sağlam ve kaliteli sap malzemesi gürgen ağacından yapılır. Piyasada her çeşit ağacın sapı mevcut. Bazı vatandaşlar iş yaptırmadan önce kendi buldukları ağacı getirerek ondan sap yapmamı istiyor.
Kayın,Gürgen ağacından üretilir.
Ceviz Ağacından Üretilmekte Olup Çok Sert ve Dayanıklı Bir Ağaçtır. Kimyasal Yağ Kullanılmamış Olup Zeytinyağı İle Korunmuştur. Bulaşık Makinasında Yıkamaya Uygun Değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri