UDP (User Datagram Protocol) kelimesinin Türkçe karşılığı Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Kuralları olarak verilebilir. UDP, TCP/IP Protokolünün iki aktarım protokolünden bir tanesidir. UDP'nin temel işlevi veri gönderimini bağlantısız şekilde gerçekleştirmesidir.
UDP Ne İşe Yarar? UDP'nin temel işlevi verilerin gönderimini bağlantı kurulmaksızın gerçekleştirmektir. UDP protokolü yeni nesil bilgisayar ağlarında datagram modu oluşturabilmek için geliştirilmiştir. Böylelikle bilgisayarlarda paket anahtarlı bilgisayar iletişimi mümkün olabilmektedir.
UDP, ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenilir (reliable) değildir. Veri ismine datagram denilir. Datagramın segmentten farkı ise içerisinde sıra numarasının bulunmamasıdır.
TCP, bütünsel ve kayıpsız veri akışlarında tercih edilirken UDP ise ses ve video iletişiminde tercih edilir.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
İlgili 32 soru bulundu
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
DNS, Bölge aktarımı için TCP ve ad için UDP kullanır ve normal (birincil) veya ters sorgular gerçekleştirir.
QUIC sistemi, TCP ve UDP'nin hız ve güvenlik bakımından en iyi yönlerini alarak geliştirilmiş bir protokoldür. HTTP/3 aynı zamanda farklı olarak UDP de kullanır. UDP, veri bitlerini göndermek için kullanılan bir sistemdir ve verileri sırasız bir şekilde iletir.
UDP, TCP'nin aksine, veri güvenliğinin garanti altına alınamadığı mesaj temelli bir iletişim protokolüdür. Mesajlaşacak taraflar arasında öncesinde bir iletişim kanalının oluşturulması gerekmemektedir. UDP protokolü datagram soketleri üzerinden sağlanmaktadır.
UDP'nin güvenli olmamasının en önemli nedeni ise aktardığı verinin karşı tarafa iletilip iletilmediğini kontrol etmemesidir. TCP ise tam aksine verinin karşı tarafa iletilip iletilmediğini kontrol etmesi nedeniyle oldukça güvenlidir. TCP protokolleri sıralı göndermeyi garanti eder ancak UDP bunu garanti etmez.
TCP: UDP 'den daha yavaştır çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP: Ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenli değildir.
Geniş alan ağlarında (WAN) ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında UDP kullanılır. UDP bağlantı kurulum işlemlerini,akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirir.
UDP güvenilir olmayan bir aktarım protokolüdür: ağ üzerinden Paketi gönderir ama gidip gitmediğini takip etmez ve paketin yerine ulaşıp ulaşmayacağına onay verme yetkisi yoktur. UDP üzerinden güvenilir şekilde veri göndermek isteyen bir uygulama bunu kendi yöntemleriyle yapmak zorundadır.
EtherNET / IP, kontrol ve otomasyon sistemlerinde kullanım için bir endüstriyel veri yolu sistemidir ve Amerika bölgesinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. EtherNET / IP, standart Ethernet donanımını kullanarak çalışır ve TCP / IP ve UDP taşıma protokollerini kullanır.
Yani Ping hangi port üzerinde çalışır? Kısa cevap: ping port numarası kullanmaz. Port, Vikipedi'ye göre; bir bilgisayarla dış aygıtlar arasındaki iletişimi sağlayan veri kanalıdır.
UDP (User Datagram Protocol)
Geniş alan ağlarında ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında kullanılır. UDP, oyunlar için oldukça kullanışlıdır. UDP bağlantı kurulum işlemlerini, akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirir.
65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır. Servislerin çoğu sınırlı sayıda port numarası kullanır. Bazı port tarayıcıları, belirli bir ana bilgisayarda yalnızca en yaygın bağlantı noktası numaralarını veya güvenlik açığı bulunan hizmetlerle en sık ilişkili olan bağlantı noktalarını tarar.
IP ve Port İlişkisi
Ağ ortamındaki iletişimin ve veri alışverişinin sağlanması için sunucu programları tarafından bilgisayarlara IP adresleri verilir. Bu adresler kullanılarak ulaşılan bilgisayarda hizmet alınmak istenilen sunucu programı için port numaraları kullanılır.
TCP açılımı “Transmission Control Protocol” olarak karşımıza çıkıyor. TCP kısaca cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlıyor.
HTTPS, HTTP ile SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security – Güvenli Soket Katmanı/Aktarım Katmanı Güvenliği) iletişim kurallarının şifrelenmiş iletişim ve güvenli tanımlama amacıyla birleşimidir. Varsayılan olarak 443'üncü porttan bağlantı kurar.
Hem TCP hem de UDP verilerinizi “veri paketi” olarak bilinen küçük parçalara ayırarak iletir. Bu paketlerde gönderici ve alıcı IP adresleri, değişik ayarlar, gönderdiğiniz veri ve paketin sonuna gelindiğini gösteren “trailer” adında başka bir veri bulunur.
DHCP TCP varken gidip UDP kullanıyor.
OSI de alt katların işlevselliğini tanımlamak için iki ayrı katman (Fiziksel ve Veri bağlantısı) kullanırken, TCP / IP de bunun için tek bir katman (Bağlantı) kullanır. Yönlendirme protokollerini ve standartlarını tanımlamak için, OSI Ağ katmanını kullanırken, TCP / IP İnternet katmanını kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri