Bilgisayar henüz açılmamışken klavyede F2 tuşunu basılı tutun ve aynı anda [Güç düğmesine] basın (BIOS yapılandırma ekranını görene dek F2 tuşunu bırakmayın).
UEFI, Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü anlamına gelmektedir. BIOS'un yerine tasarlanan bu yazılım, BIOS'tan daha gelişmiştir. Bilgisayarın daha hızlı çalışmasını sağlayan UEFI, donanım birimlerinin de daha uyumlu olmasını ve ayrıca üst düzeyde güvenlik sistemi sağlar.
Ayrıca arama çubuğuna veya çalıştır iletişim kutusuna “msinfo32” yazıp uygulamayı açabilirsiniz. Sistem özeti açıldığında sağdaki listede “BIOS Modu” satırında kullandığınız BIOS modunu öğrenebilirsiniz. Örnek resimde bizim kullandığımız bilgisayarın UEFI modunda çalıştığını görebilirsiniz.
BIOS Nasıl Açılır? BIOS ekranına ulaşmak isteyenler için bilgisayarın açılış ekranında BIOS tuşunun kullanılması gerekmektedir. Bilgisayar açıldıktan sonra genellikle sol alt köşede BIOS Setup için hangi tuşun kullanılması gerektiği belirtilmektedir. BU tuş genellikle F2, DEL ve F10 olmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Bu tuşlar genellikle F2, DEL, F10 tuşlarıdır. Fakat bazı markalarda farklılık gösterip F2, DEL ve F10 tuşları dışında F1 ve F12 tuşları da BIOS yazılım sekmesini açan tuşlar aarasında yer alır. Bu tuşlar sayesinde açılan BIOS sekmesinde anakart üzerinde istenilen değişiklikler yapılabilir.
Bilgisayar açılırken BIOS ekranına giriş yapabilmek “F2”, “F10” ya da “DEL” tuşlarına basılı tutup daha sonrasında bilgisayarın güç tuşuna basarak gerçekleştirilir.
Dell bilgisayarınızın Windows'da BIOS veya UEFI kullanıp kullanmadığını kontrol etmek için: Klavyede Windows + R tuşuna basın. Çalıştır iletişim kutusuna msinfo32 yazıp Enter tuşuna basın.
Windows + R ile Çalıştır'ı açın ve msinfo32 yazıp Enter'a basın. Açılan pencerede BIOS Modu yazan yerde UEFI yazıyorsa problem yok.
Bios'a girin üstte UEFI bios yazıyorsa UEFİ'dir.
BIOS dosyasını bir USB diske kopyalayın, bilgisayarınızı yeniden başlatın ve ardından BIOS veya UEFI ekranına girin. Burada BIOS update seçeneğini seçin, USB diskteki BIOS dosyasını seçin ve BIOS'u son sürüme güncelleyin.
1 UEFI yeni nesil BIOS legacy 1980'den beri kullandığımız eski nesil BIOS. 2 bunu anlamanın birçok yolu var AIDA 64'te BIOS kısmına gelerek UEFI evet yazıyorsa BIOS'unuz UEFI'dır. 3 BIOS'unuz ne ise onu kurmalısınız.
Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü anlamına gelen UEFI, işletim sistemi olmadığında donanımı kontol eden bir yazılım olan BIOS'un yerine tasarlanan bir özelliktir. BIOS'dan daha gelişmiş olan UEFI, bilgisayarın daha hızlı ve donanım birimleriyle daha uyumlu çalışmasını sağlar.
PC'yi kapatın. Bilgisayarı açın. Hemen ve art arda F2 veya ( Fn+F2 ) tuşlarına basın.
Bilgisayarı yeniden başlatın ve açılış sırasında Önyükleme Menüsüne erişmek için F12 ( Fn+F12 ) tuşuna basın.
Microsoft'un popüler işletim sisteminin önyükleme seçeneklerine erişmek için bilgisayarınızı yeniden başlatırken Shift tuşuna basmanız gerekir. Özelliği kullanabilmeniz için ilk olarak Shift tuşuna basılı tutmanız ve hemen ardından "Başlat>Aç/Kapa>Yeniden Başlat" yolunu izlemelisiniz.
UEFI'yi destekleyen ancak eski BIOS kullanan daha yeni Windows cihazlarınız olabilir. Daha önce bir cihazı UEFI'ye dönüştürmek için her cihaza gitmeniz, sabit diski yeniden bölümlemeniz ve üretici yazılımını yeniden yapılandırmanız gerekiyordu.
Evet, kurabilirsiniz. Sizin PC'nin BIOS'unun unlock edilmesi lâzım UEFI olarak bir işletim sistemi yüklemeniz için.
Kullanılan bilgisayar modeline göre değişen bu tuşlar genel olarak “F2”, “F10” ve “DEL” tuşu olarak bilinmektedir. Bilgisayar modellerinin büyük bir çoğunluğunda “F2” tuşu ile BIOS menüsüne giriş yapılır.
Komut İstemi veya CMD'yi seçin. Komut İstemi penceresi görünür. Wmic bios get smbiosbiosversion yazın ve ardından Enter'a basın. SMBBIOSBIOSVersion'ı izleyen harf ve sayı dizisi BIOS sürümüdür.
Kullanıcılara daha hızlı ve daha şık bir deneyim sunan “Unified Extensible Firmware Interface” yani “Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü“nün kısaltmasıdır.
Öncelikle bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız, ardından sistem kapanırken “Del”, “F2”, “F10” ya da “F12” tuşlarına seri şekilde basmanız, “BIOS setup nedir?” sorusunun da yanıtı olan BIOS ayarlarına giriş yapmanızı sağlıyor.
Anakart üreticisinin web sitesine giderek, anakartınız için en güncel BIOS yazılımını indirin. Yazılımı bilgisayarınıza indirdikten sonra, yazılımı çalıştırın ve güncelleme işlemi başlatın. BIOS güncelleme işlemi sırasında, bilgisayarınızın kapatılmaması ve güç kaynağından ayrılmaması önemlidir.
BIOS veya UEFI parolaları, kullanıcıların bilgisayara yetkisiz erişimi önlemeleri için bir güvenlik katmanı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri