Enflasyonun gerçekleşebilecek boyutları konusunda ÜFE ve TÜFE'den hangisi yüksekse “refah kazanımı” ve “fiyat istikrası” açısından ona göre bir politika kontrol mekanizması oluşturulması optimaldir. Özellikle ÜFE'nin yüksek olması ve aradaki farkın gerçek faktörel nedenleri analiz edilerek teşhis konulmalıdır.
Yİ-ÜFE ve TÜFE dengesizlikleri, işsizlik oranlarında da artışa neden olur. Konkordato ilan eden firmalar da yine bu nedenle çoğalır. İki oran birbirine yakın seyrettiğinde ise işleyen ve sorunsuz bir ekonomik süreçten söz edilebilir.
'İşsizlikte artışa yol açabilir'
"Yİ-ÜFE ve TÜFE oran farklılığı bir dönem sonra emek piyasası gibi diğer piyasalarda oluşacak fiyat/değer dengesini bozacaktır. Yani ürün fiyatlarını piyasaya yansıtmakta zorlanan üreticiler, çalışanların ücretlerini baskılayacak ya da hiçbir artışa gitmeyeceklerdir.
Tüketici fiyatlarının artması, tüketicilerin satın alma gücünü azaltabilir ve maliyetleri yükseltebilir. Bu durumda, tüketici harcamaları düşebilir, işletmelerin karlılığı etkilenebilir ve ekonomik büyüme yavaşlayabilir.
Buna göre, TÜFE nihai mal ve hizmet fiyatlarındaki değişimi ifade ederken, ÜFE girdi fiyatlarından kaynaklanan arz yanlı fiyat değişmelerini ifade etmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
ÜFE ve TÜFE enflasyonu farklılaşıyorsa, literatürün önerdiği gibi optimal para politikası TÜFE enflasyonu yerine ÜFE'yi hedeflemelidir. Geçişkenlik, farklı aşamalarda gerçekleşir. Yani, TÜFE'si yüksek olan ülkeler aynı zamanda ÜFE'si yüksek olan ülkelerdir, ancak bunun tersi de geçerli olabilmektedir.
Kira zammı, taşınmaz için yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir kez olmak üzere gerçekleşiyor. Kira artış oranı bir önceki yılın kira tutarına ve son 12 ayın tüketici fiyat endeksi bir diğer adıyla TÜFE'ye göre hesaplanır. Taşınmazın aylık kiralama bedeline TÜFE oranından daha yüksek bir zam uygulanamaz.
Enflasyon Nasıl Hesaplanır? Ülkemizde resmi enflasyon TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından hesaplanıyor. Enflasyon için iki resmi veriyi takip ediyoruz: Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE). TÜFE, satın aldığımız nihai ürün fiyatları üzerinden (vergiler dahil, peşin fiyatlar) toplanıyor.
TÜİK Kurumsal. Yİ-ÜFE (2003=100) 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %8,23, bir önceki yılın Aralık ayına göre %24,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %44,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %78,51 arttı.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) olarak adlandırılan bu gösterge sanayi sektöründeki üreticilerin yurt içine sattıkları ürünlerin fiyat değişimini kapsamaktadır. Geçmişte Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve ÜFE olarak kullanılan endekslerin yerine bundan sonra Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kullanılacaktır.
Türkiye'de TÜİK tarafından hesaplanan ve yayımlanan ÜFE endeksi, üretim maliyetlerindeki değişimi ölçer ve üretici maliyetlerindeki dalgalanmaların üretici fiyatlarına nasıl yansıdığını gösterir, ÜFE endeksindeki artış üretim maliyetlerinde artışa ve maliyet enflasyonuna işaret eder.
YD ÜFE belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt dışına satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir.
ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ (ÜFE)
ÜFE, TÜFE için bir haberci gibidir. ÜFE'deki artışlar bir süre sonra TÜFE'deki artışa işaret eder. Bu nedenle siyasiler ve ekonomistlerin önem verdiği endeks ÜFE'dir.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre %64,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %64,27 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,31 olarak gerçekleşti.
Üretici fiyat endeksi (ÜFE) belirli bir dönemde ülke içerisinde üretimi yapılan mal ya da hizmetlerin, üretici fiyatlarının zaman içerisindeki değişimini ölçen endekstir.
ÜFE ve TÜFE enflasyon ölçümlerinde kullanılmak amacıyla hesaplanır. Enflasyon ise aylık ve yıllık periyotlar dâhilinde hesaplanır. Buna bağlı olarak üretici ve tüketici fiyat endekslerinin de hem aylık hem de yıllık olarak hesaplandığını söylemek mümkündür.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %6,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,65, bir önceki yılın aynı ayına göre %57,68 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,45 olarak gerçekleşti.
TÜİK Kurumsal. Yİ-ÜFE (2003=100) 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %6,50, bir önceki yılın Aralık ayına göre %14,82, bir önceki yılın aynı ayına göre %40,42 ve on iki aylık ortalamalara göre %86,59 artış gösterdi.
2023 yılı Kasım ayı anket döneminde, katılımcıların 24 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 29,62 olasılıkla yüzde 18,00 – 22,99 aralığında, yüzde 36,70 olasılıkla yüzde 23,00 – 27,99 aralığında, yüzde 25,78 olasılıkla ise yüzde 28,00 – 32,99 aralığında artış ...
TÜİK Kurumsal. Yİ-ÜFE (2003=100) 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,81, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,11, bir önceki yılın aynı ayına göre %52,11 ve on iki aylık ortalamalara göre %105,50 artış gösterdi.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.
Buna göre, kira arttırım kaydı TÜFE oranına kadar geçerli kabul edilmekte olup TÜFE'den fazla kira artışı yapılan kısım hükümsüz sayılmaktadır. Örneğin, TÜFE'de değişim oranı %12 olarak öngörüldüğü takdirde kira sözleşmesinde yer alan kira arttırım kaydı %13 olarak belirlenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri