Kalp krizinin en yaygın belirtisi göğüste ağrı, baskı ve sıkışmadır. Nefes almayı güçleştiren nefes darlığı Kalp krizi anında çene, sırt, boyun ve mide gibi vücut bölgelerine yayılan ağrı Sol kolda hissedilen ağrı ve uyuşma.
Göğüste yanma ve sıkışma hissi, solgunluk, terleme ve nefes darlığı, kalp krizinin ilk belirtileri arasındadır. Bu belirtiler eğer kalp damarı tam tıkanmış ise saatler boyu devam edebilir, gerekli müdahale yapılmadan ağrının geçmesi çok olası değildir.
Kalp krizinde görülen en temel kalp krizi belirtisi kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Sessiz kalp krizleri genellikle göğüs ağrısı, terleme, çarpıntı ve nefes darlığı ile kendini hissettirebilir. Bu tür vakaların hastalarda, koroner damarda önemli derecede darlık olmasına rağmen hastada hiç bir şikayet göstermemesi riski artırmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Damar tıkandıktan sonra dakikalar içinde göğüs ağrısı, göğüste sıkıntı hissi başlar. Bu durum genellikle birkaç saat sürer. Krizin ilerleme hızı ve büyüklüğü genel tabloyu (hem hayatta kalma hem de kalp kası açısından) etkiler. En sık görülen tipik tablo hızlı başlayan şiddetli göğüs ağrısıdır.
Kırık kalp sendromu ayrıca stres kardiyomiyopatisi ve apikal balon sendromu olarak da adlandırılır. Hastalık tıpkı bir kalp krizi gibi gelişir ve hasta kendini kriz geçiriyormuş gibi hisseder. Bu esnada hastaya ait EKG ölçümleri ve kan değerlerine ilişkin parametreler de kalp krizi bulgularına benzer.
Kalp krizi ilk nereye vurur? Kalp krizi ilk ve en yaygın görülen belirtisi göğüste meydana gelen ağrı ve sıkışma hissidir. Göğüsteki ağrı daha sonra boyun ve kola doğru da yayılma gösterir.
Kalp krizi en sık hangi yaş aralığında görülür? Kalp krizi her yaşta ortaya çıksa da yaşla birlikte görülme sıklığı artmaktadır. 45 yaşının üzerinde erkekler, 55 yaşının üzerindeki kadınlar daha genç bireylere göre kalp krizi açısından daha fazla risk altındadır.
Kalp krizi geçirmekte olan kişinin kanında ilk 6 saat içinde artış gösterir. Kalp kasına ait bir protein türü olan troponinin ölçümesi kalp krizi teşhisi için bir diğer testtir. Kanda yüksek troponin seviyeleri (troponin T veya troponin I), kalp kasında büyük olasılıkla hasar oluştuğunun göstergesidir.
Psikolojik kalp ağrısının belirtileri, genellikle göğüste baskı, sıkışma, yanma veya ağrı şeklinde hissedilen semptomlardır. Ayrıca nefes darlığı, terleme, hızlı kalp atışı, baş dönmesi, mide bulantısı veya endişe gibi belirtiler de eşlik edebilir.
Uykuda kalp krizi belirtileri
En sık izlenen bulgu göğüste sıkıntı hissi ve çarpıntı ile uyanmaktır. Bu duruma genelde soğuk terleme eşlik eder. Bunun yanında boyun bölgesine yayılan göğüs ağrısı, güçsüzlük hissi, baş dönmesi ek olarak izlenebilir.
Kalp krizi, kalp zarı iltihabı, kalp kapakçıklarındaki çökmeler, aort damar yırtılmaları kalp kökenli kalp ağrılarının nedenleridir. Kalp dışı kökenli kalp ağrıları da olabilir. Bunlar; boyun fıtığı, sinir sıkışmaları, kemik iskelet ve kaburga sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme ve bulantı kalp krizinin en önemli belirtileridir. Bununla birlikte farkına varılmadan ve herhangi bir ağrı hissedilmeden de kalp krizi gerçekleşebilmektedir. Belirti vermeden yaşanan kalp krizleri ölümcül olabilmektedir.
Doktorlar genelde, bir insanın kalbi 20 dakikadan fazla durursa, beyinde tamiri imkansız bir hasar meydana geleceğine inanıyorlar. Ancak Parnia, iyi bir kalp masajı ve dikkatli bakımla bunun önlenebileceğini söylüyor.
Kalp krizi her zaman ileri yaş grubunda görülür diye genelleme yapılamaz. Eğer kişinin aile öyküsünde 20-30 yaşlarında kalp krizi geçirmiş kişiler varsa risk grubundadır. 20-30 yaşlarında kalp krizi geçirmenin altında genelde ailesel kolesterol bozuklukları oluyor.
Bir hasta hayatında kaç kez kalp krizi geçirebiliyor? Kalp krizi geçiren kişi ne yazıkkı sırasını başkasına devretmiyor. Kalp damar hastalığı ömür boyu devam eden bir hastalık olduğu için, kalp krizi geçiren hastada tekrar kriz geçirme riski daha yüksektir.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, gençlerde, kalp krizi nedeniyle ölüm oranının çok daha yüksek olduğunu belirterek, "Kılcal ya da köprü damar dediğimiz damarların olmaması, gelişmemesi gençlerde gerçekten öldürücü durumlara sebep oluyor." dedi.
Göğüs ağrısı veya rahatsızlık:
Kalp krizi sırasında en yaygın belirtilerden biri göğüste şiddetli bir ağrı veya rahatsızlık hissidir. Bu ağrı genellikle göğsün ortasında veya sol tarafında hissedilir ve birkaç dakika veya daha uzun sürebilir.
Kalp krizinin ardından iş hayatına dönüş
Taburcu olduktan 2 hafta sonra iş hayatına geri dönülebilir. Ağır işlerde çalışan hastalarda istirahat süresi daha uzun tutulabilir (4-6 hafta). Kriz sonrasında kalp yetmezliği veya ciddi ritim bozukluğu gelişen hastalarda işe dönüş, hasta stabil olana kadar ertelenmelidir.
Kan damarlarının temizlemesi ve kolesterolün düşürülmesinde etkili olan bal ve limon suyu da kalp sıkışıklığına iyi gelen yiyecekler arasındadır. Bir bardak ılık suyun içerisine 2 yemek kaşığı bal ve dört yemek kaşığı limon suyu eklenerek hazırlanan ballı limonlu su sabahları aç karnına tüketilebilir.
Kalp iteklemesi (ritm bozukluğu) göğüs bölgesinde batma, nefes darlığı ile beraber bacakların şişmesi kalp adelesinin iltahaplanmasından kaynaklanabilir. Batıcı ağrılar, yatınca veya sol tarafa dönünce fazlalaşırsa kalp zarının iltahaplanmasından ileri gelebilir.
Hazımsızlık, geğirme gibi rahatsızlıklar kalp krizinin bilinmeyen erken belirtileri olabilir.
Sırta, çeneye veya her iki kola yayılabilir. Genellikle daha önce yaşanmamış bir şekil ve şiddette olur. Baskı, sıkıştırma veya ağırlık tarzındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri