Kelimemizin kökü "uğraş- " yani fiildir.
uğraş- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe uġraş- “karşılıklı gelmek, rastlaşmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe oġra- veya uġra- “rast gelmek” fiilinden Eski Türkçe +Iş- ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe oğur “denklik, tesadüf” sözcüğünden Eski Türkçe +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Bir kelimenin isim mi fiil mi olduğunu öncelikle anlamından anlarız. Eğer bir iş, eylem ya da oluş bildiriyorsa fiil olur eğer belirtmiyorsa isim olur. Bunun dışında kelimeye –mek –mak ekleri getirerek fiil olduğunu anlayabiliriz. Eğer anlamlı ise fiildir değil ise isimdir.
İsim fiil, fiillere getirilen '' - ma, - me, - mak, - mek, - iş, - ış, - uş, - üş,'' ekleri kullanılarak türetilen kelimeler olarak ifade edilmektedir. Bu ekleri kolay hatırlamak için şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: - ma , - ış, - mak. Bu ekleri fiil köklerine getirerek isim yapmak mümkün olmaktadır.
Fiilimsi ya da eylemsi, fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu kelimelerdir. Türkçede fiilimsiler, fiillere yapım ekleri ekleyerek oluşturulur.
İlgili 15 soru bulundu
Dilimizde isim ad ve özne ile eş anlamlı bir kelime olarak kullanılır. Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir. Fiiler arasında da eklere bakılır.
İşte fiiller bu yönüyle varlıkların yapmış oldukları bir işi, hareketi, oluşu, durumu; kip ve şahıs eki alarak belirten sözcükler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kalk, uyu, sus, sev, yak, yık, bak, koş, tut, dokun, vur, kaldır, taşı, çöz vs.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir. Ancak cümlede fiil anlamlarını yitirmeden kullanılırlarsa mastar görevindedirler.
İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
Born {özel isim}
Üzgün kelimesi hem bir sıfat hem de bir duygu durumunu ifade eden sözcüklerden birisidir. Üzgün kelimesinin sıfat haline; üzgün adam, üzgün insan, üzgün köpek gibi ifadeler örnek verilebilir.
Rüya ismi Arapça kökenli bir isimdir.
Kelimemizin kökü "uğraş- " yani fiildir. yani bir isim olması mümkün değildir. Uğraşma ancak bir fiilimsi olmaktadır.
7.2. -A gerek / gerek ... -A: Eski Anadolu Türkçesi döneminde, gereklilik ifadesi için yaygın olarak kullanılan fiil şekillerinden biridir.
Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
SELAM. ekleridir. yani gülüş kelimesi isim fiil dir.
Türkçemizin sevdiğim eklerinden “-lik” ya da “-lük” eki, isimden yeni bir isim türetmede kullanılır. “Kötü”den “kötülük” diye bir isim, daha başka bir söyle- yişle bir kavram türemişti.
Ayrıca tü- kenmez kalem ifadesindeki -mez sıfat-fiil eki ise çok doğal olarak dolma kalem ifadesindeki -ma eki de sıfat-fiil ekidir. tükenmez'deki ifade tükenmeyecek olduğunu gösterdiği gibi dolma'daki ifade ise dol- muş olduğunu gösterir.
Örnekler: dolma, ekmek, çakmak, kavurma, gözleme, dokuma, buluş, yarışma, tartışma, uçurtma… Annemin biber dolması çok beğenilirdi.
O hâlde kullanılan tüm isim-fiil eklerini “-ma, -me, -ış, -iş, -uş, -üş, -mak, -mek” olarak sıralamak mümkündür. İsim-fiil eklerinin bunlardan başka şekilleri yoktur. Örnek: Balık tutmak insanı en çok dinlendiren spordur. Öğrendiklerimizin çoğunu görme yolu ile yaparız.
yaklaşık 4600 fiil tespit edilmiştir. Buna göre 230 tane tek heceli fiil, 2068 kadar fiil kökü vardır.
Cümlede Zarf-fiili (fiilimsi) bulmak için cümleye; nasıl, ne kadar, ne zaman ve nereye gibi sorular sorulabilir.
Fiilimsiler ve çekimli fiiller, fiillerin kök ve gövdelerine ekler alırlar. Fiilimsiler cümlede isim, zarf ya da sıfat olarak kullanılır, çekimli fiiller cümlede sadece fiil yani yüklem olarak kullanılmaktadır. Bir fiilin çekimli fiil olabilmesi için fiil + kip + şahıs eklerini alması gerekmektedir.
Zarf fiil eki, fiil soylu kelimelerin sonuna getirilerek bu kelimelerin cümle içerisinde zarf olarak kullanılmasını sağlar. Zarf fiil eklerini bulmak için cümledeki yükleme ''nasıl'' ve ''ne zaman'' sorusu sorulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri