Arapça ḏˁn kökünden gelen iḏˁān إذعان "boyun eğme" sözcüğünden alıntıdır.
Eski Türkçede güneş, gün anlamlarında kullanılmış olan kün ismi Türkiye Türkçesinde k>g değişmesiyle gün (TS: 809) şeklinde kullanılmaktadır.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir.
gün - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe él kün “ülkeler, dünya” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe él “devlet, ülke” sözcüğünden türetilmiştir.
ay - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir. “ilgi, kaygı, dilek, üzüntü ünlemi” ünlemidir.
İlgili 44 soru bulundu
9- Eylül: Süryanice'de "aylul" (üzüm), yani "üzüm ayı"... Mezopotamya dillerinde hep ortak isim olarak bu kullanılır (Şubat, nisan ve haziran'da olduğu gibi).
Eski Türkçe çeçek “çiçek” sözcüğünden evrilmiştir.
Dil, iki farklı görüş açısı altında tanımlanabilir: İnsanlar arasındaki anlaşmayı sağlayan bir araç olarak tanımlanabilir. Bu bağlamda dil, sözcüklerden oluşan, yani vücut dili gibi sözlü olmayan iletişim biçimlerinin yanı sıra insanların en etkili iletişim şekli olan sözlü iletişimi tanımlar.
What kelimesi İngilizce bir kelimedir. İngilizcede en çok kullanılan bir soru kelimesidir.
Dünden önceki günden bir gün sonraki gün demek dün demektir.
İlk defa 1370 yılında Sarıcalı Mahallesi ve Kuş Doğanlı köylerinin bulunduğu mevkide büyük bir panayır kurulmuş, Çarşamba günü olması nedeni ile bu panayıra Çarşamba Panayırı denilmiştir. Bu pazaryeri sonradan değişmiş ve adı tüm ovaya verilmiş olup, 600 yıldan beri tüm ovanın adı olarak anılmıştır.
Farsça günaydın için "sabah bi'hayr" (hayırlı sabahlar) denir ve bu ifade صبح بخیر şeklinde yazılır.
Türkçeye ise Şubat ayı Süryaniceden gelmiştir. Kökeni "şabat" sözcüğüdür. Aynı zamanda şubāṭ, Rumi takviminin 11. ayına, şəbāṭ ise Süryani takviminin 11. ve son ayına denk gelmektedir. Şabat; "dinlenilen gün" anlamına gelmektedir.
Cahiliye Arapları öz Türkçe günaydın sözünü nereden bilsin? Onlar Sabahulhayr diyorlardı. Biz günaydın deriz. Başta yalnızca sabahları denilirken şimdi öğlene dek söyleniyor.
Eski Türkçe kop- “çıkmak, harekete geçmek” fiilinden evrilmiştir. Esasen "çıkmak" anlamında geniş kapsamlı bir eylem iken, modern kullanımda dar bir anlam alanına sıkışmıştır. "Çıkma" anlamı gönlünden kopmak, ödü kopmak "sesi çıkmak", kıyamet koparmak gibi deyimlerde korunur.
1910'lu yıllarda üretilen ilk Yeni Türkçe sözcüklerdendir. 19. yy sonlarına dek Türkçede eşdeğer bir selamlama sözü kaydedilmemiştir. Bir zaman bonjur dedikti sonra günaydın dedik / Kaldı lâkin böyle sözler lehçemizde pek silik.
teşekkürler {ün.} expand_more Gönderdiğiniz / davet ettiğiniz / eklediğiniz için çok teşekkürler.
Mat, Parlak olmayan, donuk anlamına gelen Fransızca kökenli Türkçe sözcük. Ayrıca İngilizce'de hasır, keçe, paspas gibi yere serilerek kullanılan materyallere verilen addır ve zaman zaman Türkçede kullanılmaktadır.
Durma devresinde diz eklemindeki bir mekanizma Serbest Yürüyüşü kilitler. Yürürken, salınım aşamasında eklemin kilidi açılır. Bu nedenle, dizinizi bükebilir ve bacağınızı özgürce salabilirsiniz.
Çince, farklı biçimlerde kurallara sahip bir dildir. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri Çince konuşmaktadır. Ancak, bu dilin öğrenilmesi oldukça zordur. Yazım şekli ve harfleri oldukça değişik olan Çince, dünyanın en zor dili olarak ünlenmeyi başarmıştır.
Hz. Âdem'in dili İslâmî telakkiye göre Arapça, yahudi ve hıristiyanlara göre ise Ârâmîce idi.
Söz konusu verilere göre, dünyanın şu anda en zengin dili, 6 milyon 96 bin 983 kelimeye sahip olan İngilizce. Listede ikinci sırayı Madagaskar'da konuşulan ve 5 milyon 824 bin 781 kelimeye sahip olan Madagasî, üçüncü sırayı da 3 milyon 543 bin 158 kelimeyle Fransızca alıyor.
"Yeryüzünde açan ilk çiçek orkidedir. Diğer çiçekler onun soyundan türemiştir.
müzhere. Çiçekli yer, çiçek bahçesi.
Şukufe bazı sözlüklerde çiçek veya çiçek motiflerine dayanan bir süsleme sanatı olarak açıklanmaktadır. Sözlük anlamına bakıldığında açmamış çiçek ve tomurcuk anlamında da kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri