Buğday ve sudan yapılan Uğut, şekersiz bir tatlı türüdür. Hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan yapılır, tadını ve lezzetini kendi kıvamından alır. Yapılması uzun sürdüğü ve yorucu olduğu için sadece özel günlerde yapılır.
Uhut 15 dakika daha ateşte tutulduktan sonra, ateşten indirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurulup, kahvaltılarda ekmeğe sürülerek yenir.
UĞUT TATLISININ FAYDALARI; Bağışıklığı güçlendirici ve kanseri önleyici etkileri vardır. Hücreleri yenilediği için kanser tedavisnde kullanılan bir üründür. Ispanaktan daha çok demire sahip olduğu için anemi (demir eksikliğine bağlı kansızlık) hastalarının kullanması tavsiye ediliyor.
Sakarya Taraklı yöresinde üretilen uğut tatlısı, kökenleri Orta Asya'da olan bir geleneği devam ettiriyor. Atalık buğday tohumundan, şeker ilave edilmeden yapılan bu tatlı, son derece zahmet gerektiren geleneksel yöntemlerle üretiliyor.
Sakarya Taraklı yöresinde üretilen Uğut Tatlısı, Kökenleri Orta Asya'da olan bir geleneği devam ettirmektedir. Atalık buğday tohumundan, şeker ilave edilmeden elde edilen geleneksel bir tatlıdır.
İlgili 24 soru bulundu
UĞUT TATLISI TARİFİ:
Karanlık bir odada bir süre filizlenmesi beklenir. Çimlenen buğday tohumları, 1-2 cm uzunluğa eriştiğinde bir tokmak veya yuvarlak bir taş ile dövülerek ezilir ve suyu çıkarılır. Ortaya çıkan su unla kıvamlandırılır ve kazanlara koyularak 15-20 saat boyunca sürekli karıştırılarak kaynatılır.
Buğday çimi; toz haline getirilmiş kapsüllerde, sıvı süspansiyonlarda, toz halinde veya taze suyu sıkılarak tüketilir. Buğday çimi suyu, popüler bir içecektir. Sadece taze olduğunda ve biçilip hemen ardından aç karnına alındığında sağlığa yararlı olduğu düşünülmektedir.
Atalık buğday tohumundan hazırlanan köeni Orta Asya'ya dayanan geleneksel lezzet! Islatıldıktan sonra bir bezin üzerine yayılıp karanlık bir odada belirli bir süre bekletilerek çimlenen buğday tohumlarının öz suyu, tokmak ya da taş yardımıyla dövülerek çıkartılıyor.
Sakarya Taraklı yöresine ait olan Uğut Tatlısı Buğday ve sudan yapılan, şekersiz bir tatlı türüdür. Hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan yapılır, tadını ve lezzetini kendi kıvamından alır. Yapılması uzun sürdüğü ve yorucu olduğu için sadece özel günlerde yapılır.
Anadolu Lezzetleri Taraklı Uhut, çimlenmiş buğday tohumunun kazanlarda sürekli karıştırılmasıyla elde edilir. Yapımı oldukça emek isteyen ve şeker ilave edilmeden hazırlanan tatlı, hafif ve lezzetli oluşuyla sofralarımıza konuk olur.
UĞUT TATLISI YAPILIŞI
Karanlık bir odada bir süre filizlenmesi beklenir. Çimlenen buğday tohumları, 1-2 cm uzunluğa eriştiğinde bir tokmak veya yuvarlak bir taş ile dövülerek ezilir ve suyu çıkarılır. Ortaya çıkan su unla kıvamlandırılır ve kazanlara koyularak 15-20 saat boyunca sürekli karıştırılarak kaynatılır.
Etimek tatlısı süsleme önerileri
Toz Antep fıstığı, fındık, ceviz ile de tatlının üzerini süsleyebilirsiniz. Mevsim meyveleri dilimleyerek pastanızı daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Buğday çimi suyu, kanı alkalize eder. Ayrıca vücutta enzim aktivitesini arttır. Yani vücudun gerekli işlevlerini kolaylaştırır. Kısace buğday çimi suyu içtiğinizde; su, oksijen, enzimler, protein, fitokimyasallar, klorofil, karotenler, yağ asitleri, demir, çinko, magnezyum ve selenium gibi besin öğelerini alırsınız.
100 g 234 kkal enerji içerir.
Şeker katılmamasına rağmen son derece tatlı olan sümelek, Taciklerde "sumanak", Kırgızlarda ise "sümölök" olarak biliniyor. Çimlendirilmiş buğdayın kökünün sıkılarak alınmasıyla elde edilen sıvıdan yapılan sümeleğin hazırlanışı oldukça zahmetli ve sabır gerektiriyor.
1-2 cm boyunda olan çimler öğütülür. Süzülür, posasından ayrılır. Buğday şırasına azar azar un ilave edilerek ayran kıvamına getirilir, yaklaşık 15-20 saat kaynatılır. İstenen kıvama gelen uğut, cam kavanozlarda ambalajlanıp satışa hazır hale gelir.
Hünnap meyvelerini yıkayın (isterseniz kabuklarını soyun) ve küçük küçük doğrayın. Sulanan meyvelerin üzerine suyu ekleyerek ort ateşte kıvamı koyulaşıncayakadar karıştırarak kaynatın. Ocaktan almadan 2-3 dakika önce limonu sıkın. Reçel istediğiniz kıvama gelince ocaktan alın.
Marmelat; elma, ayva, erik, kayısı, şeftali, armut, üzüm, incir, portakal, greyfurt ve limondan yapılır. Marmelat yapmak, adı geçen meyvelerin piyasada, pazarlarda, manavlarda tutulmayan küçük ve fazla olgunlaşmış veya yaralanmış olanlarının kıymetlendirilmesinde kullanılan en iyi yoldur.
Aside tatlısı; un, tereyağı ve pekmez kullanılarak hazırlanan, içinde şeker olmayan, oldukça pratik, lezzetli ve de çok hafif bir tatlı tarifidir. Aside tatlısı Kayseri yöresine ait bir tatlıdır. Kıvamı muhallebi kıvamına yakındır, helva gibi olmamalıdır.
Boşnakların geleneksel tatlısı dudove tarifi, Boşnak tatlısı olarak sevilen lezzetler arasında yer alıyor.
En çok beğenilen masterchef tariflerinden biri olan armudiye tatlısı, ismini armut kolyeye benzemesinden alıyor. İçinde yıldız anason, tarçın ve karanfil gibi keskin baharatların kullanıldığı bu tatlı, helva köpüğü ve ceviz krokan eşliğinde sunulur. Tatlıya altın rengi vermek için safran baharatı kullanılır.
Hem antioksidandır, hem anti-aging etkilidir. Sindirimi destekler, gaz ve şişkinlik gibi sorunları giderir. Diş sağlığını destekler. Ve en önemli etkilerinden biri olarak; bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kendi buğday çiminizi yetiştirdiğinizde, taze çimenlerin suyunu çıkarıp rahatlıkla tüketebilirsiniz. Buğday çimi yoğun miktarda klorofil barındırır. İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle iyi bir besin takviyesi olarak görülmektedir.
Her iki çimin tadıyla ilgili olarak; buğday çimi, arpa çimine nazaran daha hafiftir, biraz şekerli gibidir. Arpa çimi, diğer tatlar ile karıştırılarak tüketilebilir. Buğday çimi suyu, tatlı ve lezzetli bir tada sahiptir ve tadını diğer malzemelerle tatlandırmak zorunda kalmazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri