Dr. Ahmet Aydın'a göre, sütün bozulmasına neden olan etmenler aslında sadece sağlığa zararlı bakterileri değil, yararlıları da kapsamaktadır. Bu durumda UHT işleminden geçen sütte sağlığa yararlı olan bakteriler de yok olmaktadır. Bunun yanında, yüksek ısı sütün içindeki protein ve enzimleri de tahrip etmektedir.
UHT çok yüksek sıcaklıkta uygulanan ısıl işlemdir. Bu yüksek ısı ile oluşan kanserojen kimyasalların oranı da çok düşüktür. UHT sütlerin kanser yaptığını kanıtlayan herhangi bir çalışma yok, bunu böyle söyleyebilmek için uzun süren araştırma ve çalışmalar gerekli. Son dönemde günlük pastörize sütlerin raf ömrü uzadı.
Güvenilir yerden aldığınız açık sütü 10 dakika kaynatıp içtiğinizde zararı yok. Kutu sütün ise hiçbir yararı yok. Besleyici diye çocuklara kutu süt içirmek onları ihtiyaç duydukları vitamin-minerallerden mahrum bırakmak anlamına gelir.
Günlük sütün, UHT süte oranla vitamin ve kalsiyum minerallerini daha fazla muhafaza ettiği bilinmektedir. Günlük sütü, UHT süte kıyasla daha kısa süre içerisinde tüketmeniz gerekiyor. UHT sütün reyonlarda yer alma süresi pastörize süte oranla daha fazladır.
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı. Bu da keçi sütünün sindirimini kolaylaştırıyor.
İlgili 22 soru bulundu
İşte UHT süt içmenin en büyük faydaları: UHT, taze veya çiğ sütte bulunan zararlı mikroorganizmalar içermez. Sütteki kalsiyum, potasyum ve magnezyum UHT veya uzun ömürlü süt oluşumunda azalmaz. Hepimiz sağlığımızı riske atmadan günlük vitaminlere UHT içerek kavuşabiliriz.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
uht sütler ile olmaz. çünkü maya ile etkileşime girip sütü yoğurda dönüştürecek olan bakteriler uht tekniğinde tamamen yok olur. ama pastörize günlük sütler ile pekala da mümkün. kaynatmadan uygun sıcaklığa getirmek de bir yöntem.
Hayır. Sütün çiğ olarak içilmesi önerilmemektedir. Isıl işlem (kaynatma, pastörizasyon, sterilizasyon, UHT sterilizasyon) uygulamasına tabi tutulmayan çiğ süt tüketimi, sağlığa zararlı birçok bakterinin de vücuda alınması demektir.
Açık sütü kaynatırken evde tam ayarlayamamak ve hava ile temas etmesi yüzde 60-100 gibi ciddi protein ve mineral kayıplarına neden oluyor. UHT ve pastörize edilerek kullanılan sütlerde bu kayıp oranı çok az miktarda. Özellikle pastörize sütler günlük süt olarak tabir edilir ve biz bu sütlerin kullanılmasını öneriyoruz.
Kimisi çiğ sütün ev şartlarında kaynatılarak tüketilmesini sağlıklı bulurken, diğer tarafta pastörize edilmiş ya da UHT süt olarak adlandırılan sütleri daha sağlıklı olduğu için tüketiyor. Çiğ sütün besin değerinin daha yüksek olduğu, UHT sütlerin daha faydalı olduğunu söyleyenler de bol.
Uht Süt: Dayanıklı, Uzun Ömürlü Paket Süt
Süt protein, yağ, karbonhidrat, su, mineral ve diğer bileşiklerden meydana gelir.
UHT (Ultra High Temperature) yöntemiyle işlenen süt, “uzun ömürlü süt”, “sterilize süt” gibi isimler almaktadır. UHT işleminde çiğ süt, 130-150°C gibi çok yüksek sıcaklıklara kısa sürelerde maruz bırakıldıktan sonra aseptik koşullarda ambalajlanarak 6- 9 ay gibi uzun bir süre tüketilebilmektedir.
Uzun ömürlü sütler, tüketici tarafından sterilize, kutu ve UHT olarak da tanımlanırlar. Tüketicilerin bir kısmı, uzun ömürlü süte (UHT), işlem esnasında dayanıklılığı sağlamak amacı ile antibiyotik, antiseptik maddelerin katıldığına inanmaktadır. Bu kesinlikle doğru olmayıp hiçbir bilimsel geçerliliği de yoktur.
Normal pastörize süt ya da normal UHT süt probiyotik bakteri içermez.
· Sütün içerdiği yüksek kalsiyum düzeyleri 25 (OH) D vitamininin 1,25 (OH)2 vitaminine dönüşümünü azaltır. 1,25 (OH)2 vitamini tüm kanserlere karşı koruyuculuk sağladığı için kanser oluşum riski artmaktadır.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Avrupa ülkelerinde uzun ömürlü UHT süt kullanımı daha yaygındır. Bunun için süt 15 saniye boyunca 72 santigrat derecede tutulur ve soğumaya bırakılır. Bu işlem sütteki bütün zararlı bakterileri öldürmez. Zira soğukta saklanması ve kısa sürede tüketilmesi halinde bu mikropların zararı yoktur.
Sütü, içmeden önce 30-35ºC ye kadar ısıtabilirsiniz. Isıtma işlemini kaynatmaya dönüştürmüyorsanız ve kısık ateşte 1-2 dakika tutuyorsanız besin öğelerindeki kayıplar oldukça sınırlı olacaktır. Ancak UHT ve pastörize süt hiç ısıtılmadan tüketilebilir.
UHT (Ultra-Heat-Treated) sütler 135-150 ºC'de ısıl işlem gören, genellikle tetrapak ambalajlarda satılan sütlerdir ve bu grup sütler, peynir ya da yoğurt yapımı için kullanılamazlar.
Avrupa ve Türkiye'de sütün işlenmesi için sıklıkla UHT adı verilen yöntem kullanılır. Açılımı, Ultra- Heat Treatment, yani, aşırı ısı uygulaması. Bu işlemde süt, 3 saniye boyunca 140 derece ısıya tabi tutulur ve içindeki bakterilerin çoğu ölür. Bakterilerin ölmesi, sütün açılmadan uzun süre taze kalmasını sağlar.
Bağışıklığı koruyarak sağlıklı ve zinde kalmanın çok önemli olduğu günümüzde Pınar, bir bardak(250 ml) Multi süt ile yetişkin bir insanın günlük A, B1, B12, C, D vitaminleri ile kalsiyum ve çinko mineralleri ihtiyacının yüzde 38'ini karşılamasına yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri