Kişinin doğup büyüdüğü ülkeye vatan denir. Türk milleti için vatan kavramının ayrı bir önemi vardır. Bu nedenle ülke kelimesi sadece bir ülkenin toprak bütünlüğü anlamına gelirken, vatan sözcüğü manevi değerleri de kapsar. Bu nedenle askerlik için ''vatan borcu'' tamlaması kullanılır.
Vatan, atalarımızdan miras kalan bir yadigar, şehitlerin kanıyla kazanılmış, tarihi ve kültürel zenginlikleri sinesinde saklayan, sınırları belirlenmiş, varlığımız, memleketimiz, benliğimiz, kısaca her şeyimiz olan kutsal topraklardır.
Yurt ya da vatan, bir ulusun bağımsız ve egemen olarak üzerinde yaşadığı yeryüzü parçası ve onun havası ile kara suları. Yurt (çadır), Orta Asya'da Türk ve Moğol göçebelerinin ev olarak kullandığı çadır.
Bir ulusun bağımsız ve egemen olarak üzerinde yaşadığı yeryüzü parçası ve onun havası ile karasularına vatan denir. Bir kimsenin doğup büyüdüğü; bir milletin hâkim olarak üzerinde yaşadığı, barındığı, gerekirse uğrunda canını vereceği toprak. Bir kimsenin yerleştiği yere de vatan denir. Vatan ile yurt aynı mânâdadır.
Arapça bir kelime olan “vatan”, sözlüklerde kişinin doğup büyü- düğü veya yaşadığı memleket, yurt anlamındadır (Devellioğlu 2001: 1139; Şemseddin Sami 2011: 1493). Bir kimsenin vatanı, kullanıldığı anlama göre, bir ülke, il, kent veya köy olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Arapça'da beled ve dâr, Türkçe'de yurt, ülke ile il, ev kelimeleri de “vatan” mânasında kullanılır. Cürcânî iki türlü vatandan bahseder. Kişinin doğduğu yere ve yaşadığı ülkeye “vatan-ı aslî”, on beş gün veya daha fazla bir süre kalmak üzere gittiği yere “vatan-ı ikāmet” denir (et-Taʿrîfât, “vṭn” md.).
Çalışma sonucunda vatan kavramına ilişkin 2 tema ve 9 kategori elde edilmiştir. Bunlar Maddi, İhtiyaç Bildiren Unsurlar: Barınacak Yer, Toprak Parçası, Topluluk ve Manevi Değer Bildiren Unsurlar: Bağımsızlık, Güç, Kahraman, Koruyan, Değerli, Zenginliktir.
Vatan, üzerinde yaşanılan kara parçasına verilen addır. Tabi burada yaşayan ulusun bağımsız ve egemen olması gerekir. Ayrıca üzerinde yaşanılan yeryüzü parçası, ona ait hava sahası ve karasuları vatan içerisine dahildir.
Vatan, ilk akla gelen anlamıyla bir insanın doğup üzerinde yaşadığı toprak parçası, ev, memleket, sahip olduğu arazidir.
Anavatan, toplumların ilk yurdu, ilk vatanları, ilk yerleşimleri anlamına gelir. Anavatan kavramı toplumların tarih sahnesinde ilk kez devlet veya devletvari bir yapılanma kurdukları topraklar anlamına gelir. Bireyler için bu kavram doğup büyüdüğü, ailesinin tarihsel kökenlerinin olduğu yerdir.
Ancak bu sözcük, çağdaş Türkçede günümüzde daha da kapsamlaştırılarak, “ev veya kalınan yer“ anlamından; “anavatan, ülke, bağlı bulunulan devlet” anlamına evrilmiştir.
Vatan, toprağın altındaki şehitlerin ve tüm ataların ebedî uykuda olduğu kutsal bir topraktır. Şair Mithat Cemal Kuntay'ın "Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır." dizesinde söylediği gibi bir toprak parçasını vatan kılan özellik, onun uğruna canını feda edebilen kişilerin var olmasıdır.
Vatanseverlik, sadece milletini, milliyetini sevmek değil, ülkesinin bütün insanlarını, dağını, taşını, toprağını, ağacını, akarsuyunu, kaynak suyunu, köyünü, yolunu, atalarını, yerin altında yatan şehidini, büyük bir kıskançlıkla sevmek ve korumaktır.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
Yurtseverlik ya da vatanseverlik bir bireyin ülkesine veya coğrafyasına duyduğu sevgi ve bağlılıktır. Zaman içerisinde farklı anlamlara gelmiştir ve anlamı çevre koşullarına, coğrafyaya ve felsefeye oldukça bağımlıdır.
Vatanımız bizim için çok değerlidir çünkü bu vatan kolay kazanılmamıştır. Vatanımızın tarihi değerlerine sahip çıkarak onu her zaman korumak bizim temel görevimizdir. Vatan toprakları kutsaldır ve bu vatanın üstünde tek bir insan kalmayıncaya dek bu vatan korunmaya devam edecektir.
Vatandaşlık görevleri; kanunlara uymak, seçme ve seçilme hakkı, askerlik yapmak ve vergi vermek şeklindedir. Bu vatandaşlık görevleri yazılı olan görevlerdir.
Vatan kelimesinin eş anlamlısı "yurt" sözcüğüdür.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan vatan kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan vatan kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Şehit kelimesi için Türk Dil Kurumu kaynaklarında yer verilen açıklama kutsal bir amaç ve inanç uğruna ölen şeklindedir.
Sıhhat kelimesi, dilimizde sağlıklı olmak anlamında sıkça kullanılır. Çünkü sıhhat, sağlık, esenlik anlamına gelir. "Sıhhatler olsun" deyimi de buradan gelir. Aynı zamanda sıhhat kelimesi ile sağlık kelimesi eş anlamlıdır.
Mavi Vatan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de ilan ettiği deniz yetki alanlarını (karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge) kapsayan doktrin.
Her ne iş yaparsanız yapın; işinizi severek aşkla yaptığınız sürece vatanınızı çok seviyorsunuz anlamına gelir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün dediği gibi "Vatanı en çok seven görevini en iyi yapandır" sözünden yola çıkarak Vatanı sevmek lafla olmaz.
Toprağı vatan yapan millettir. Millet vatan toprağını sınırların dışından gelen tehlikelere karşı koruduğu gibi, içerde olabilecek zararlara karşı korumakla da sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri