En çok okunan kitap türleri, basılan çocuk kitapları gibi pek çok veriyi bültenimizde bulabilirsiniz. Keyifli okumalar! 2019 yılında Türkiye'de okumak için en çok tercih edilen kitap türü %42 ile roman, öykü, şiir gibi kurgu kitapları olmuştur.
EN ÇOK EDEBİYAT KONULU KİTAPLAR OKUNUYOR
Yüzde 33,7'lik bir oranla roman türü ilk sırada, yüzde 27,1 ile öykü ikinci sırada yer alıyor. Yüzde 85,7'lik bir oranla Türkiye'de Türkçe yazılmış kitapların tercih edildiği görülüyor.
En Çok Okunan Kitap Türleri Hangileridir? En çok tercih edilen kitap türleri arasında, roman ilk sırada yer alır. Bunu takiben öykü ve şiir kitapları da okurların ilgisini çeken kitap türleri arasındadır. Genel olarak, kitap tutkunları tarafından kurgu kitapları da sık sık okunmaktadır.
1- Tarihi Roman:
Konularını tarihteki yaşanmış olaylardan alan tarihi romanlar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en çok okunan roman türlerinin başında gelmektedir. Ajan ve savaş romanları da bu türün içerisinde yer alır.
İlgili 17 soru bulundu
Yazarların yaptıkları tanımlardan yola çıkarak klasik eser için, bir milletin edebi eserleri içinde her açıdan örnek alınmaya değer, üstün niteliklere sahip olan ve üzerinden yıllar geçse de bu nitelikleri yitirmeyen eserler olarak tanım- layabiliriz.
1. İki Şehrin Hikayesi - Charles Dickens - 200 milyon. Kitap, Fransız Doktor Manette'in 18 yıl boyunca Paris'te Bastille'de hapis yatmasını ve hiç tanımadığı kızı Lucie ile Londra'da yaşamak üzere serbest bırakılmasını anlatır. Charles Dickens'in bu eseri dünya çapında en çok satışı yapılan eser olma unvanını taşıyor.
Popüler roman, sanayi devriminin ve kültürün popülerleşmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış önemli bir kültürel öğedir. Bu tür romanlar halkın zevkine uygun olarak beğenilen, çabuk üretilip kolayca tüketilen ve duygu ile heyecanı harekete geçiren özelliklere sahiptir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
'Türkiye'nin Okuma Kültürü Haritası'nın sonuçlarına göre Türk halkı senede 7 kitap okuyor. Her 4 kişiden birinin kitap okuma alışkanlığı varken yüzde 31'lik bir dilim hiç kitap okumuyor.
Yüce Allah'ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir. Kitapların tamamı günümüze ulaşmasına rağmen, İslam inancına göre, diğer üç kitap değiştirilmiş olup, ilk haliyle günümüze kadar ulaşamamıştır.
Kitap okuma oranları Belçika'da %7,9, Avusturya'da %7,2, Romanya'da %6,2 ve Fransa'da %2,6. Türkiye'de ise bu oran %10'u geçmiş durumda. Doğu Asya ve Pasifik %95,7 ile okuryazarlık oranı en yüksek olan iki bölge.
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde hayatını sürdüren, 4 ayda bin 53 kitap okuyarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren 8 yaşındaki Mahir Atabey Türk için "En Çok Kitap Okuma" rekoru sertifika töreni düzenlendi.
BAKIN TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA
Türkiye, haftada ortalama 5 saat 54 dakika kitap okunma süresiyle listenin 18'inci sırasında yer alıyor.
UNESCO: Türkiye, kitap okuma oranında 86'ıncı sırada Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86'ncı sırada, yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Öncelikle çok kalın olmayan kült kitaplardan, dünya klasiklerinden okumaya başlayabilirsiniz. Beyaz diş, Çocuk kalbi, Küçük Prens, Momo, Satranç, Fareler ve İnsanlar, Simyacı, Martı, Yılkı atı, İnci gibi kitapları okuyabilirsiniz.
James Audubon'un Birds of America eseri, 2000 yılında 8,8 milyona satılarak en pahalı basılı kitap rekorunu elinde tutmaktadır.
Basılı kitapların yanı sıra gazete, dergi ve çevrim içi yazılı içerik gibi her türlü okunabilir materyal puanlama kapsamına dahil ediliyor. Dünyada en çok kitap okunan ülke olarak liste başında yer alan Hindistan'da her kişi, haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor.
1995 yılı Guinness Dünya Rekorları verilerine göre İncil, tahmini 5 milyarlık satış rakamıyla tüm zamanların en çok satan kitabıdır. Diğer basılı dinî metinlere ilişkin satış tahminleri, Kur'an'ın en az 800 milyon, Mormon Kitabı'nın ise 190 milyon kopya olacağını öngörmektedir.
Diamond Sutra dünyanın en eski basılı kitabı olarak kabul edilir. Kitap, Buda ve onun öğrencilerinden biri arasında geçen bir diyaloğu içeriyor.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan sahaf kelimesi, sahife sözcüğünden türetilmiştir. Sahife, hem sayfa hem de eski kitap demektir. 2. el kitapların alınıp satıldığı kitapçılara da sahaf denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri