Et ile birlikte C vitamininden zengin bol limonlu yeşil salata tüketin. Salata hem etteki demirin daha iyi emilmesine yardımcı oluyor hem de içerdiği yüksek lif sayesinde daha uzun süre tok kalarak kilo kontrolü sağlanabiliyor.
Demir emilimini arttırmak için etin yanına C vitamininden zengin koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, semizotu, brokoli vb.) veya salata (domates, biber, marul, maydanoz, roka, dereotu, tere vb.) tercih edin. Et tüketiminde porsiyon kontrolünü iyi ayarlamak gerekir.
Bahtınur Yılmaz, "Yoğurdu çok fazla önermiyoruz çünkü yoğurttaki kalsiyum etin içindeki demirin vücut tarafından emilmesini bağlayabiliyor. Etleri pişirirken kızartma, kavurma yapmak yerine haşlama gibi daha sağlıklı yöntemler denemek gerekiyor. Ayrıca kuyrukyağı, iç yağı gibi yağlar tüketmemek lazım.
Bu nedenle etin yanında posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gıdaları tüketmeniz çok önemli. Sebze ve meyvelerdeki C vitamini, etin içerisindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini artırıyor. Bu yüzden etin yanında bolca limonlu yeşil salata yemeyi ihmal etmeyin.
İlgili 17 soru bulundu
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Şurada Paylaş! Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
'ETİN YANINDA SALATA TÜKETİN'
Bu bağlamda, emilimi azaltabileceği etkisi ile, etten aldığımız demirin de, emilimini olumsuz etkileyeceğini, bu nedenle, et ile birlikte bağlayıcı özelliği olan kalsiyum içerikli ayran ya da yoğurt tüketilmese iyi olur.
Domates, soğan, maydanoz, salatalık ve biberle yapılan çoban salata hemen hemen her yemeğin yanına yakıştığı gibi et sote ile güzel bir uyum yakalar. Salatanın sosunda zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisi kullanmayı unutmayın.
İnanç, etin içerdiği besin ögelerinin vücutta kullanımının daha iyi olabilmesi için aynı öğünde diğer besinlerle birlikte alınması gerektiğini söylerken, et tüketilirken yanında C vitamini içeren portakal suyunun içilmesine dikkat çekti.
Et sote davet ve misafir sofralarının vazgeçilmez ana yemeklerinden biridir. Et sotenin yanına en çok yakışan yemekler arasında pilav, makarna, patates püresi ve fırında sebzeler vardır. Et sotenin yanında gazlı içecekler ya da ayran oldukça yakışan içeceklerdir.
Hakan Alagözlü,kanserden korunmak için etin yanında radika,karahindiba, kuru soğan, kuru sarımsak, yer elması, pırasa ve enginar gibi''Prebiyotik'' diye nitelendirilen sebzeler tüketilmesini önerdi. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof.
MALZEMELER. Etleri bir tencerede haşlayın ve süzün. Süzülen etleri bir kaseye alın. Üzerine küp doğranmış kornişon turşuyu, yuvarlak doğranmış arpacık soğanı, uzun doğranmış kırmızı biber ve sivri biberleri, elle koparılmış semizotu ve kıyılmış maydanozu ilave ederek, harmanlayın.
Kurban eti ne kadar tüketilmeli? Kurban eti ile birlikte genel olarak kırmızı et, sindirimi zor olan bir besindir. Bu nedenle sağlıklı kişilerin haftada en fazla 3-4 kez kırmızı et tüketmesi faydalı olur.
Yumurta: Meyveler, özellikle de kavun, baklagiller, peynir, balık, süt, et, yoğurt ile birlikte tüketilmemeli.
Doktorlar, kırmızı et yerine tavuk, hindi ve balık tavsiye ediyorlar. Kırmızı et ise günde 100 gram ve haftada 600 gramdan fazla tüketilmemeli. Bu anlamda haftada kaç kez kırmızı et ürünü tükettiğinizden çok toplam ne kadar yediğiniz önem kazanıyor. Haftada toplam tüketilen et miktarı 500-600 gramı geçmemeli.
Tavaya sıvı yağ ve tereyağını alalım. Tereyağı eridikten sonra doğranmış soğanı ekleyerek kavuralım. Kuşbaşı doğranmış eti de ilave edelim. Tencerenin kapağını kapatalım ve ara ara karıştırarak etler suyunu salıp çekinceye kadar pişirelim.
Rokanın saplarını ince yapraklı kısımlarını kalınca doğrayın, Uygun boyutlu bir kaseye roka, soğan ve domatesleri alın, Üzerine nar ekşisi ve zeytinyağ gezdirip salatayı karıştırın.
Bu nedenle etin yanında posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gıdaları tüketmeniz çok önemli. Sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içerisindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini arttırıyor. Bu yüzden etin yanında bolca limonlu yeşil salata yemeyi ihmal etmeyin.
Yenir. Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Türk toplumunun yemek alışkanlıkları içerisinde özellikle etin yanında ayran veya yoğurt tüketmeyi çok severiz ama bu durum demir emilimini kısmen azaltmaktadır. Bu nedenle özellikle demir içeren gıdaların süt ve süt ürünleriyle tüketilmemesine ve öğün aralarında alınımına dikkat etmek gerekiyor.
Yapısal olarak hazmı zor bir besin olan et, yüksek protein değerleriyle de dikkat çeker. Bu nedenle sonrasında hazmı kolay olan hafif ve sütlü tatlılar tüketilmelidir. Hatta et ürünleri tükettikten en az 2 saat sonra tatlı ve meyve tüketimi tavsiye edilir.
Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor. Bir diğer kural ise tavuk eti ile ekşi gıdaları birlikte tüketmemektir.
Fazla et tüketimi en çok sindirim sistemine etki eder ve midede bir takım rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir. Güç parçalanan bir besin olduğu için vücut sindirirken zorlanır. Dolayısıyla fazla tüketildiğinde midede ağrı, kramp, bağırsaklarda gaz, şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri