Türkiye günümüzde Yapay Uydular kategorisinde yer almaktadır. Pek çok ülke gibi Türkiye de uzay faaliyetlerine ilk olarak haberleşme uyduları ile adım atmıştır. Aerospatiale tarafından üretilen ve 24 Ocak 1994'te Fransız Guyanası'ndan fırlatılan TÜRKSAT 1A uydusu Türkiye'nin ilk denemesidir.
Sputnik 1 (Rusça: Спутник-1), Dünya'nın ilk yapay uydusu. Sputnik serisinden ilk uzay aracı. SSCB tarafından 4 Ekim 1957'de yörüngeye oturtuldu. Sputnik 1'in uzaya gönderilmesi soğuk savaş yıllarında gerçekleşti ve süper güçler arasında yeni bir rekabet olan Uzay Yarışı'nı başlattı.
RASAT uydusu yerli yapım ilk gözlem uydusu olarak Ağustos 2011'de yörüngedeki görevine başlamıştır. Sanayii ortaklığı (TUSAŞ A.Ş.) ile gerçekleştirilen GÖKTÜRK-2, Yerli Yapım İlk Yüksek Çözünürlüklü Gözlem ve Uzaktan Algılama Uydusudur. Proje TÜBİTAK TARAL 1007 proje desteği ile gerçekleştirilmiştir.
Daha önce fırlatma operasyonu hava şartları nedeniyle 3 kez ertelenen İMECE uydusunun Türkiye'deki fırlatma programı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
İlgili 20 soru bulundu
Türkiye, uydu faaliyetlerine ilk olarak haberleşme uyduları ile adım atmıştır. 1994 yılında TÜRKSAT 1B uydusunun fırlatılmasının ardından, sırasıyla 1996 yılında TÜRKSAT 1C, 2001 yılında TÜRKSAT 2A, 2008 yılında TÜRKSAT 3A uyduları fırlatılmıştır. TÜRKSAT 3A, 4A, 4B ve 5A uyduları halen aktiftir.
Türksat 5A, 8 Ocak'ta uzaya başarılı şekilde fırlatıldı. Türksat 5B uydusu da 19 Aralık 2021'de SpaceX firmasının ABD-Florida'da bulunan Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden uzaya yollandı.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin, 4'ü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor.
Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A 2024'te uzaya fırlatılacak. Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uydu projesi Türksat 6A, 2024 yılının ilk çeyreğinde fırlatılacak. Milli haberleşme uydu platformu Türksat 6A, TUSAŞ, ASELSAN, TÜBİTAK UZAY ve CTech konsorsiyumunda geliştiriliyor.
Türkiye'nin ilk yerli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE, ABD'deki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İMECE'nin yüksek çözünürlüklü elektro-optik kameralar kullanarak dünyanın her yerinden görüntü toplayabildiğini söyledi.
Yapay uydular, insanoğlunun geliştirip Dünya'nın veya başka gezegenlerin yörüngesine yerleştirdiği uydulardır. Bu uydular genellikle yarı-bağımsız bilgisayar kontrollü sistemlerdir. 1957'de SSCB tarafından fırlatılan ilk yapay uydu olan Sputnik 1'den beri, binlerce yapay uydu Dünya'dan fırlatılmıştır.
Moskova sokaklarından toplanan melez bir köpek olan Layka, 3 Kasım 1957 tarihinde fırlatılan Sputnik 2 uzay aracının yolcusu olarak seçildi.
Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve millî ilk gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de ABD'nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE'nin 2023'ün Ocak ayında, Türksat 6A'nın ise 2023'ün ortalarında uzaya fırlatılacağını, böylece uzaydaki uydu sayısının 10'a yükseleceğini söyledi.
Türkiye'nin, Dünya'nın yörüngesinde aktif olarak çalışan TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B iletişim uyduları vardır. Eskiden sadece araştırma ve askeri amaçlarla kullanılanılardı. Gelişen teknoloji ile birlikte artık hepimizin uydu fotoğraflarına erişimi var.
Türksat 5A'nın testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle hizmete alınmasıyla Türkiye'nin uzaydaki aktif uydu sayısı 7'ye çıktı.
Türkiye'nin mevcut uydu filosunda hâlihazırda 3 haberleşme uydusu ile 3 gözlem uydusu bulunuyor. Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uyduları haberleşme ihtiyacını karşılarken Göktürk 1, Göktürk 2 ve Rasat gözlem uyduları gözlem yapıyor.
2016 yılı itibarıyla sadece üç ulus insanlı uzay aracı uçuşu gerçekleştirmiş durumdadır: SSCB/Rusya, ABD ve Çin. İlk insanlı uzay aracı olan Vostok 1, 1961 yılında Sovyet kozmonot Yuri Gagarin'i uzaya taşımış ve Dünya etrafındaki yörüngede bir tam dönüş gerçekleştirmiştir.
42° Doğu lokasyonunda hizmet vermekte olan uydumuz 1296 MHz bant genişliğine sahiptir. Önceki nesil uydularımıza kıyasla daha yüksek bir kullanım kapasitesine sahip olan Türksat 3A uydusu, hem uydu haberleşme hizmetleri, hem de Avrupa, Türkiye ve Orta Asya üzerinden doğrudan TV yayınları için kullanılmaktadır.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) vatandaşı Yuri Gagarin, Vostok 1 uzay mekiğiyle 12 Nisan 1961 yılında uzaya çıkan ilk insan oldu. Sovyet kozmonot, bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı.
Neil Alden Armstrong (5 Ağustos 1930 - 25 Ağustos 2012) Ay yüzeyine adım atan ilk insan olarak tarihe geçmiş Amerikalı Deniz Kuvvetleri pilotu, astronot, uzay mühendisi, test pilotu ve üniversite profesörüdür. 5 Ağustos 1930'da Wapakoneta, Ohio'da dünyaya gelmiştir.
Laika, 3 Kasım 1957'de Sputnik 2 uzay aracı ile Dünya dışına yörüngesel uçuş için çıkan ilk canlı oldu. Yarı canis yarı terrier genç bir sokak köpeğiydi olan Laika, bir sokak köpeğinin soğuk ve açlığın dahil olduğu zorlu koşullara daha iyi adapte olacağını düşünmeleri üzerine seçildi.
Uzayda Kaç İnsan Var? Şu anda uzayda farklı milliyet, cinsiyet ve yaşlardan toplam 10 kişi görev yapıyor. Bu 10 kişiden 3 Rus uçuş mühendisi tam 932 gündür uzaydalar ve bu onları topluluğun en uzun süreli uzay çalışanları kılıyor. Tüm çalışanlara uzun ve sağlıklı bir ömür diliyoruz.
Seferlerin Bitişi. 1972 tarihli Apollo 17 Ay'a yapılan son yolculuktur. Ay'a yapılan bu yolculuklardan sonra, insanlı seferlerin başka gezegenlere yapılma fikri doğmuştur ancak yolculuk zamanlarının çok uzun ve projelerin aşırı masraflı olması bu düşüncelerin uzun süre uygulanmasına engel olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri