UHD, ultra yüksek çözünürlük içeren bir görüntü kalitesinin adı olarak ifade edilmektedir. Bu formatın sahip olduğu piksel miktarı 4096x 2160 olarak belirtilmektedir. UHD TV Özellikleri Nelerdir? UHD Televizyonlar normal bir televizyona göre yaklaşık 23 kat daha kaliteli bir ekran çözünürlüğüne sahip olmaktadır.
Bir sinema formatı olan ultra HD çözünürlük 4096×2160 pikseldir ve genellikle 4K ve üzeri çözünürlükteki TV'leri ifade etmek için kullanılır. UHD ve 4K terimlerinin aynı anlamda olduğu kabul edilebilir.
4K TV'ler, geleneksel Full HD (1920 x 1080) TV'lere kıyasla dört kat daha fazla piksele sahiptir. Aynı boyuttaki TV ekranlarında dahi 4K TV görüntü kalitesi, daha büyük piksel yoğunluğu sayesinde daha keskin ve ayrıntılıdır.
HD, Full HD, Ultra HD ve 4K terimleri, televizyon ve video çözünürlüklerini ifade eder. HD ve Full HD daha düşük çözünürlüklere işaret ederken, Ultra HD ve 4K daha yüksek çözünürlükler ve daha yüksek piksel yoğunlukları sunar. Bu da daha net, keskin ve ayrıntılı görüntüler elde edilmesini sağlar.
Ultra High Definition (UHD), 3840 x 2160 piksel ve üzeri çözünürlüğe verilen addır. Bir UHD monitör, bir Full-HD monitörün dört katı çözünürlük sağlar. Yatay çözünürlük piksel sayısı (3840) nedeniyle sinematik 4K standardıyla karıştırılarak "4K" ile eşanlamlı kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
4.096 x 2.160 piksel çözünürlüğe denk gelen 4K, sadece çözünürlüğü değil, 4K içeriğin nasıl kodlanacağını da belirliyor. Ultra High Definition (UHD) ise Full HD'nin bir adım ilerisi olarak kabul ediliyor. UHD, Full HD'nin 1.920 x 1.080 piksel çözünürlüğünü dörde katlayarak 3.840 x 2.160'a ulaştırıyor.
UHD çözünürlük (4K olarak da adlandırılır), piksel sayısını ifade eder (daha fazla piksel, daha yüksek çözünürlük demektir). HDR ise TV'nizin koyu ve açık renk tonlarını daha geniş bir yelpazede ifade etmesini sağlayan bir teknolojidir. UHD (4K) ve HDR birlikte çalışarak daha kesin ve gerçekçi bir görüntü oluşturur.
Smart TV basit tanımı ile internet bağlantısını kullanarak televizyonu ek özelliklerle donatır. Smart TV özelliğine sahip bir televizyonda internete girebilir, sosyal medya uygulamalarını kullanabilir ya da oyun oynayabilirsiniz.
QLED TV'ler, kuantum nokta teknolojisini kullanarak, daha yüksek parlaklık ve daha geniş renk yelpazesi sunar. Ayrıca, QLED TV'ler, daha yüksek kontrast oranı ve daha uzun ömürlü bir ekran sunar. QLED TV'lerin diğer avantajları arasında daha düşük fiyatlar ve daha iyi görüş açısı yer alır.
QLED Televizyonlar: Yüksek Görüntü ve Ses Kalitesi
Bu nedenle, QLED televizyonlar diğer televizyonlara göre daha canlı renkler ve yüksek bir kontrast oranı sunar. Bunun yanı sıra, QLED televizyonlar aynı zamanda yüksek ses kalitesi sunar.
Eğer Google Asistan veya Chromecast gibi özelliklerden faydalanmak istiyorsanız veya daha geniş bir uygulama mağazası arıyorsanız, Android TV sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Ancak, sadece internete bağlanabilen ve temel işlevleri yerine getiren bir televizyon istiyorsanız, Smart TV de yeterli olabilir.
Tanıtım toplantısına gönderdiği görüntülü mesajda Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Avrupa'da 4K yayına ilk kez Türkiye'nin geçtiğini belirterek, “Bugünkü programla birlikte artık, TRT'nin bir kanalı 4K yayın yapmış olacak.
Televizyonumun 4K olduğunu nasıl anlayabilirim? Bunu anlamanın en kolay yolu satın aldığınız televizyonun kutusunda bulunan “UHD” logosu. Bağımsız kuruluşlarca verilen UHD sertifakasyonu sadece 3840'a 2160 çözünürlüğünü sunabilen televizyonlara veriliyor.
Ultra HD (UHD)/4K: 2160p görüntü çözünürlüğü (3.840 x 2.160 – yaklaşık 8 milyon toplam piksel)
Koltuk mesafenize göre TV ekran boyutu belirlemek için; televizyonu koyacağınız alandan koltuğunuza kadar olan mesafeyi ölçün, çıkan rakamı 2'ye bölün. Örneğin TV ünitenizden koltuğunuza kadar olan mesafe 200 cm olsun. Bu mesafeyi 2'ye böldüğünüzde 100 cm yapar. 100 cm ise yaklaşık 40 inç demektir.
Yani 75 inç TV için 90 inç ya da 2,3 metre uzağa oturmanız gereklidir. Karar vermek için çeşitli TV'ler için önerilen izleme mesafelerinin sunulduğu tabloya göz atın, böylece mekanınız için en uygun TV boyutunu seçebilirsiniz.
Smart TV'lerde üreticiye özel işletim sistemleri kullanılır. Android TV ise Android işletim sistemi tabanlı bir üründür. Kısacası Android TV daha fazla güncelleme ve uygulama desteği alabilir. Uygulama destekleri Android TV için geniş bir yelpazeye sahipken smart TV için bu sınırlıdır.
Android TV'ler teknik olarak bir tür akıllı TV'dir. Bu tanıma mükemmel bir şekilde uyar ve bir akıllı TV'den beklenen tüm ekstra özellikleri kullanıcısına sunar. Tek gerçek fark, Google'a ait olan Android'in kendi işletim sistemine ve dolayısıyla kendi markasına sahip olmasıdır.
Bu 30.000 saat veya 150.000 saat ömür olarak değişmektedir. Kötü üretilmiş ucuz LED'lerde ve yanlış uygulamalarda bu ömür 1000- 5000 saat olarak söylenebilir. Unutulmamalıdır ki öngörülen 100,000 saatlik performans lambanın ömrü demek değildir.
Genel olarak, HDR teknolojisi, daha gerçekçi ve canlı renkler sunarak, daha belirgin ayrıntılar sağlayarak, kullanıcıların daha zengin bir deneyim yaşamalarına yardımcı olur. Bu nedenle, HDR özelliği olan bir monitör, hem oyun oynayanlar hem de diğer kullanıcılar için tercih edilebilir bir seçenektir.
HDR (High Dynamic Range) ya da yüksek dinamik aralık, fotoğraf sanatında çekilmiş fotoğrafa uygulanan bir tekniktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri