Ultra Yoksulluk: Gelirin tamamı harcandığı halde mutlak yoksulluk kriterinde esas alınan kalorinin ancak %80'inin karşılanabilmesi. Kronik Yoksulluk: Ultra yoksulluk durumunun beş yıldan daha fazla sürmesi halinde olumsuz durumda bir iyileşme olmayacağı kanaatine varılması.
Objektif yoksulluk yaklaşımına göre; bireylerin ve/veya hanehalklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan gelir, tüketim harcamaları veya mal ve hizmetler ile tanımlanan yoksulluk çizgisi altında kalan bireyler ve haneler, objektif olarak yoksul kabul edilmektedir.
Var olan yoksulluk türleri ise; insani yoksulluk, gelir yoksulluk, kentsel yoksulluk, kırsal yoksulluk, kadın yoksulluğu şeklinde daha da çoğaltılabilir.
(3) “Öznel Yoksulluk”, toplumun kendisinin yoksulluğu belli asgari yaşam koşullarının altında kabul etmesi konusundaki değer yargılarından oluşan bir yaklaşımdır.
Temiz'e (2008: 63) göre kronik yoksulluk, “salt ekonomik haklardan yoksun olma değil, aynı zamanda uzun süreli, şiddetli bir biçimde yaşanan ve nesilden nesile aktarılan yoksulluk anlamına gelmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Kronik ya da başka bir deyişle kalıcı yoksulluk, yoksulluğun zaman içerisinde ve dönemsel olarak değişmeme durumunu ifade etmektedir. Kronik yoksulluk içerisinde olan bireylerin yoksulluk durumları çok uzun süre, belki de hayatları boyunca değişmemektedir.
"Derin Yoksulluk" kişilerin açlık sınırı altında olup en temel haklarına dahi erişemediği sosyal dışlanma ve ayrımcılığın sebep ve sonuç olduğu bir yoksulluk halidir.
Subjektif Yoksulluk
Subjektif yoksulluk bireylerin hayatlarını yaşayabilmeleri için gerekli standartları kendi algı ve düşüncelerine göre belirledikleri bir yaklaşımdır.
Göreli ya da nispi yoksulluk ise, bireylerin belirli bir yaşam kalitesini sürdürebilmek için gerekli mal ve hizmetleri karşılayacak gelir düzeyine sahip olunamaması durumudur.
Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %60'ına göre son yılda ve aynı zamanda önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri kapsamaktadır.
EKİM 2023 AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI
DÖRT KİŞİLİK AİLENİN GIDA ve DİĞER TÜM TEMEL HARCAMALARI İÇİN HANESİNE GİRMESİ GEREKEN TOPLAM GELİR TUTARI (YOKSULLUK SINIRI) 44.573 TL! OLDU.
Yeni yoksulluk özellikle gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan yoksulluk tipine işaret etmektedir. Onlar, modern toplumun temel karakteristiklerinden biri olan tüketim fonksiyonunu yerine getiremeyen ve tüketim toplumunda tüketemedikleri için normal toplumsal yaşayışını devam ettiremeyen insanlardır.
ÇBYE nedir? Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi (ÇBYE) aynı zaman zarfında insanların yüz yüze kaldığı ciddi yoksunlukları göstermek için tasarlanan yeni bir ölçüdür. ÇBYE çok boyutlu yoksunluğun hem etkisini hem de yoğunluğunu yansıtmaktadır (insanların aynı anda kaç yoksunluk yaşamakta olduğu).
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı için yıllık 35 bin 493 lira eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sini dikkate alarak belirlediği “yoksulluk sınırı”na göre, göreli yoksulluk oranının geçen yıl değişmeyerek yüzde 14,4 olduğunu açıkladı.
Mutlak yoksul oranı, bu asgari refah düzeyini yakalayamayanların sayısının toplam nüfusa oranıdır.
Birincil yoksulluk, temel ihtiyaçları karşılayacak yeterli paraya sahip olamamak anlamına geldiği gibi, 'yoksulluk sınırının altında yaşamak' olarak da değerlendirilebilir. İkincil yoksulluk ise, insanların sadece ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar para kazanmalarıdır.
Yoksulluğun tek bir tanımı yoktur ve çok boyutlu bir kavramdır. Yoksulluğu açıklamak için mutlak-göreli, objektif-subjektif, gelir yoksulluğu-insani yoksulluk, kırsal-kentsel yoksulluk, çalıĢan yoksullar ve kadın yoksulluğu gibi kavramlar üretilmiĢtir.
ihtiyaçlarını bile karşılayamaması durumudur. Günlük alınması gereken kalori miktarı esas alınarak hesaplanır. Örneğin, WB'nin 1990'daki çalışmasına göre bir insanın hayatını devam ettirebilmesi için gerekli minimum kalori miktarı olan 2.400 kalorilik gıda sepetinin fiyatı, mutlak yoksulluk sınırı olarak belirlemiştir.
Mutlak yoksulluk sınırı gıda harcamalarına ek olarak temel gereksinimleri de (eğitim, sağlık, barınma, giyim) göz önüne alarak hesaplanabilir. Günümüzde bir çok Az Gelişmiş Ülkelerde bu yaklaşım (Temel İhtiyaçlar Yaklaşımı) baz alınarak mutlak yoksulluk sınırı hesaplanmaktadır.
Göreli yoksulluk, kişilerin toplumun ortalama hayat seviyesine sahip olmaması veya toplumdaki diğer kişilere göre ortalamanın altında bir gelire sahip olması şeklinde ifade edilebilir.
Yoksulluk veya fakirlik, günlük temel ihtiyaçların tamamını veya büyük bir kısmını karşılayacak yeterli gelire sahip olmama durumudur. Özellikle, yiyecek, içecek, barınma, giyim-kuşam gibi temel ihtiyaçlara zor erişmek veya erişememek yoksulluk olarak tanımlanabilmektedir.
(Sen Index) Yoksulluğun şiddetini daha iyi yansıtan yoksulluk ölçümü hesabına yoksullar arasındaki gelir dağılımını da katan ve Amartya K. Sen tarafından önerilen yoksulluk endekslerinden biridir.
Yoksulluğun durumsal boyutu; Birleşmiş Milletler tarafından, makul bir yaşam standardı ve diğer medeni, kültürel, ekonomik, siyasal ve sosyal haklardan faydalanılması için gereken kaynaklardan, yapabilirliklerden, seçeneklerden, güvenlikten ve güçten sürekli ya da kronik olarak yoksun kalma ile karakterize bir insani ...
Yeni yoksulluk günümüzde yeterli geçim kaynaklarına sahip olunmaması, enformel sektörün artması ve buna bağlı olarak da istihdam problemlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte geçim şartlarının zorlaşması ve bireylerin bu şartlar altında, kent içerisinde birçok ihtiyaçtan yoksun kalmalarıdır.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 31.241,48 TL'ye, Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 12.469,98 TL'ye yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri