Ultrason hamilelik sürecinin haricinde şu alanlarda kullanılabilir; Ağrı, şişme, enfeksiyon gibi durumlarda nedeni araştırmak için ultrason kullanılabilir. Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde.
Renal (Böbrek) Ultrasonu
Hastanın sadece böbrekleri değil aynı zamanda mesanesi ve böbrekle ile mesanesi arasındaki kanallara da bakılır.
Bu tetkik sırasında böbrekler, idrar yolları, idrar kesesi ve idrar kesesi içindeki yapılar ayrıntılı şekilde incelenir.
Böbreklerin doğuştan olmaması:
Çünkü, sıvısı hiç olmayan bebeğin akciğer gelişimi gerçekleşemeyeceğinden dolayı doğduktan sonra solunum yetersizliği ile kaybedilirler. Suyun hiç olmaması durumu, yani anhidramni halinde, ultrason muayenesi yeterli netlikte olamadığı için böbreklerin olup olmadığı kesin söylenemeyebilir.
Böbrek ultrasonu hasta için oldukça kolay bir tekiktir. Tetkik için hasta önce sırtüstü yatırılır ve karın bölgesine ultrason jeli sürülür ve ultrason probu ile böbreklere bakılır. Böbrek ultrasonu esnasında hastanın yüzükoyun yatırıldığı da olur. Böbrek ultrasonu sırasında hastadan yana doğru dönmesi istenebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Renal ultrason yöntemi de böbreklerin, böbrek üstü bezlerinin, mesanenin ve böbrek kanallarının incelenmesi için yapılır. Standart ultrason cihazı ile yapılan bu işlem ortalama 20-30 dakika kadar sürer.
Renal Ultrason böbrek ultrasonu olarak da bilinir ve bu tetkik hasta için oldukça kolay bir tetkiktir. Böbreğin ve çevre dokuların değişik açılardan görüntülenmesi sağlanır. Hastanın sadece böbrekleri değil aynı zamanda mesanesi ve böbrekle ile mesanesi arasındaki kanallara da bakılır.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
Kronik böbrek yetmezliğini teşhis etmek için en temel olarak yapılması gereken testler; kan testleri (üre, kreatinin vb ), idrar testleri ve böbreklerin ultrasonografi ile görüntülenmesidir. Erken dönem böbrek yetmezliği hastalarında kan testlerinde anormallik olmayabilir.
Böbrek yetmezliği teşhis edilirken, doktorunuz böbreklerinizin işlevlerini değerlendirmek için bazı testler yapabilir. Bu testler arasında kan testleri, idrar testleri ve böbrek resimleme testleri sayılabilir. Bu testler böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve ne kadar hasar gördüğünü belirlemek için yapılır.
Kandaki kan üre azotu ve kreatinin gibi böbrekler tarafından filtrelenen maddeleri ölçmek için kan testleri uygulanır. Bu maddelerin kandaki hızlı artışı akut böbrek yetmezliğini işaret edebilir. Ultrason, MRI ve BT tarama testleri de teşhis için yaygın bir şekilde kullanılır.
Üroloji uzmanları ise hastaların yaptıkları şikayetlere bağlı olarak rahatsızlığın tespiti için üriner ultrason ister. Böylelikle şikayete neden olan rahatsızlık öğrenilerek sonraki aşamaya geçilir. Üriner ultrasonu çekimleri sayesinde böbreklerde taş, kum ya da kist varsa görüntülenir.
Sonuç işlemden hemen sonra rapor şeklinde Ultrasonografi ünitesindeki sekreterden alınabilir. BÖBREK Böbrek ve üriner sistem ultrasonu nedir? Her iki böbrek ve mesane patolojilerinin tespitinde kullanılır.
Böbrek ultrasonu görüntülemesi sırasında böbrek taşları tespit edildiği gibi mesanedeki ve böbrekteki enfeksiyonların da tespiti yapılabilir. Üroloji uzmanları tarafından istenen tetkiklerin tedaviye erken başlanması ve ameliyatın gerekli olup olmadığı konusunda karar verilmesi açısından ön tetkik olup önem taşır.
Üriner ultrasonda böbrekte ya da idrar kesesinde kitle, taş, kum, genişleme olup olmadığına bakılır, idrar yolu enfeksiyonları tespit edilir. Üriner sistemdeki organlarda yaşanılan rahatsızlıklar teşhis ve tedavi edilmediği sürece ciddi rahatsızlıklara ulaşabiliyor.
Mide ve bağırsaklar dışında tüm karın içi organlar görüntülenir. Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak ve böbrekler incelenir. Ayrıca karın içindeki damarlar, sıvı birikimleri, lenf nodu büyümeleri de araştırılır. Hastanın 8 saattir aç olması ve su içip idrara sıkışması gereklidir.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Daha önce olmayan ancak ani bir şekilde ortaya çıkan nefes darlığı, Nedeni olmayan uyuşukluk, yorgunluk ve bitkinlik hali, Geçmeyen veya sık sık oluşan mide bulantısı, Göğüste hissedilen baskı ya da ağrı
Böbrek hastalığının ilk evre belirtileri arasında; · Kan basıncında yükselme, · Vücutta su birikimi veya idrar miktarında azalmanın yanında iştahsızlık, · Bulantı gibi şikayetler, Hastalık ilerlediğindeyse; · İdrarda ciddi azalma, · İdrar renginde koyulaşma, · Kanlı idrar, · Tansiyonun aşırı yükselmesi gibi belirtiler ...
İdrar yolu enfeksiyonu, kanlı idrar yapma, yanlarda ağrı-böğür ağrısı denilen, böbrek taşı oluşumu ve yüksek tansiyon böbrek kistleri belirtileri arasında sayılabilir. Kistlerin çokluğu ve büyüyerek diğer dokulara zarar vermesi hastalarda ağrıya sebep olabilir.
Bu tetkik genellikle üroloji uzmanları tarafından istenir ve işlem Radyoloji Uzmanı Doktorlar tarafından yapılır. Bu tetkikin yapılmasından önce hastanın aç olması aranmaz.
Doppler USG uzman radyoloji doktorları tarafından yapılır ve çıkan sonuçlar ayrıntılı olarak rapor edilir.
Tüm Batın (Abdomen USG)
Tüm Batın - Abdomen karın içi bölge demektir. Karın içinde bulunan karaciğer, dalak, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar incelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri