Değerli kardeşimiz, Türk Dil Kurumuna göre "ulu" kelimesi "Erdemleri bakımından çok büyük, yüce, çok yüksek" gibi bir anlama gelir. Mecazi anlamda bir insan hakkında kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur.
yüce tanrı, ulu allah.
Türk Dil Kurumu ulu kelimesini, çok büyük, yüce ve erdemleri üstün olan insan şeklinde açıklamaktadır. Ayrıca ulu kelimesi, çok yüksekte olan ve boyutu büyük olan anlamında da kullanılmaktadır.
Önder, lider; cemaate namaz kıldıran kişi; devlet başkanı.
Bununla birlikte dinimizin bildirdiği mutlak kemâl sahibi, noksanlardan münezzeh olan Yüce Allah'ı “Tanrı” kelimesi ile ifade etmek de İslâm inancına aykırı olmaz. Nitekim İslâm toplumlarında “Hudâ”, “Yezdân”, “Çalap” ve “Mevlâ” gibi kelimeler de kullanılmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Haber Merkezi - Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, “Tanrı” kelimesinin caiz olup olmadığıyla ilgili bir soruya verilen yanıtta kelimenin Arapça “ilah” kelimesinin karşılığı olduğu hatırlatarak, "Allah'ı 'Tanrı' diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz" denildi.
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. İslam inancına aykırı olmaz.
Türk Dil Kurumuna göre "ulu" kelimesi "Erdemleri bakımından çok büyük, yüce, çok yüksek" gibi bir anlama gelir. Mecazi anlamda bir insan hakkında kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur.
ulu - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe uluġ “yaşı ermiş (kişi), yüce, büyük” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ul- “eskimek, yaşlanmak” fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Yeryüzüne aydınlık sağlar. Ulukun/Ulugun (Ulu Gün) aynı zamanda nevruz bayramı demektir ve ışık, ateş ile de bağlantılıdır.
Böyle söylemek caiz midir? Evet, caizdir. İllallah demek, (Ancak Allah…) demektir. Yani, ancak Allah bu işi halleder demektir.
Cevap. Caizdir. Duadır. Allah bir musibet irade etmişse, bu kaderini değiştirsin demektir.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman ulu kelimesinin eş anlamlısı olarak karşımıza, 'yüce' sözcüğü çıkmaktadır.
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Ulukayın – Türk, Altay, Çuvaş, Yakut, Moğol ve Macar mitolojilerinde, halk inancında ve şamanizmde Yaşam Ağacı. Uluğkayın, Ulıkadhın, Olokaygın şeklinde de söylenir.
“Allah” lafzının Kur'ân inmeden önce de Araplar arasında var olduğu biliniyor ve bu husus bazı âyetlerde belirtiliyor. Allah lafzı Hazret-i İsmail'den beri bilindiğine ve kullanıldığı gibi, ondan binlerce sene önce yaşamış olan Ad ve Semud kavimlerinde ve ilk peygamberler tarafından da biliniyordu.
(Ul) kökünden türemiştir. Yüce, büyük, aşkın, görkemli demektir. Ululamak, saygıyla anmak demektir.
Ulu ya da Eskimo bıçağı (İnuit dillerinde ulu, Yupik dillerinde uluaq), daha çok kadınlarca kullanıldığı için İngilizcede «kadın bıçağı» (woman's knife) olarak da bilinen, hem Yupik hem de İnuit kolundan Eskimoların kullandığı tutamaklı yarımay biçimli satır benzeri bıçak.
"Ülüş veya ülüğ, Divânu Lügati't-Türk'te, "الش ülüş" "Budun arasında pay, ayırış." şeklinde tanımlanan ülüş; Orta Asya eski Türk devlet geleneğine göre ülkenin hanedân üyeleri arasında paylaştırılması âdetini ifade etmektedir.
Farz veya vacip olan bir şeyi yapmamaya ya da haram ve günah olan bir şeyi yapmaya yemin etmek, Müslümana yakışan bir davranış değildir. Yüce Allah, Kur'ân-ı Kerîm'de, “İyilik etmemek, takvaya sarılmamak, insanlar arasını ıslah etmemek yolundaki yeminlerinize Allah'ı siper yapmayın.
"Hele şükür" demenin de bir sakıncası olmaz. "Hele" kelimesi, "özellikle" manasına geldiği gibi, "sonunda" anlamıyla, geciken davranışları bildirmek için kullanılan bir sözdür. "Hele şükür" demek, "Allah'a hamdolsun, beklediğimiz sonuç gerçekleşti." anlamına gelir.
Halk arasında, "çok iyi oldu, aferin" anlamında olan helal kelimesiyle, "Allah'ın helal kılması" farklı şeylerdir. Bu nedenle böyle bir sözü söyleyen kafir olmaz. Ancak konuştuklarımıza dikkat etmek, her zaman iyidir. Küfrü gerektirecek şeye inanan kişi kafir olur.
Tanah'da, elohim (İbranice: אֱלֹהִים) veya ha'elohim, tek bir Tanrıya, özellikle İsrail'in Tanrısına atıfta bulunan İbranice sözcüktür. Diğer zamanlarda ise çoğul tanrıları ifade etmek için kullanıldı.
Arapça Alh kökünden gelen allāh الله “bir tanrı adı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice Alh kökünden gelen aynı anlama gelen elah, ēlāhā אֶלָהּ sözcüğünden alıntıdır.
Örneğin Septuaginta'nın çevrildiği zamandan ta bugüne kadar, Allah'ın özel ismi olan YHWH'i hiç söylenmez. Allah'a saygı göstermek için, Yahudiler O'nun özel ismi olan YHWH'iağızlarına almazlar. Tevrat ve Zebur okuduklarında YHWH ismine rastlayınca onun yerine Adonai ('Efendim') veya hash-Shem ('O İsim') derler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri