Uludere (Kürtçe: Qilaban), Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan ve Şırnak iline bağlı olan bir ilçedir.
Çalışma alanımızı günümüzde Şırnak´ın Uludere ilçesi olarak bilinen muhitte Osmanlı Devleti sınırları dâhilinde eskiden yarı göçebe bir yaşam sürdüren Goyan aşireti teşkil etmektedir.
Cumhuriyetin ilanından sonra bucak haline getirilerek Beytüşşebap İlçesine bağlanan Uludere, 27.06.1957 tarihinde yürürlüğe giren 7033 Sayılı Kanunla ilçe haline getirilmiştir. 16.05.1990 tarihinde çıkarılan 3647 Sayılı Kanunla yeni kurulan Şırnak iline bağlanmıştır.
18 Mayıs 1990 tarihinde da Şırnak'ın il olması ile Şırnak'a bağlandı.
Şırnak Merkez ile 47 km , Cizre ilçesi ile 92 km , Silopi ilçesi ile 123 km , İdil ilçesi ile 121 km , Güçlü konak ilçesi ile 112 km , Beytüşşebap ilçesi ile 51 km mesafededir.
İlgili 35 soru bulundu
Uludere, flora ve fauna bakımından zengin bir ilçedir. Bölgede endemik ters lale ve dağ lalesi türleri bulunmaktadır. Türkiye'de sadece Uludere-Hakkâri arasındaki dağlarda yetişen ve koruma altında olan endemik ters lale veya dağ lalesi aynı zamanda ilçenin sembolüdür.
16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Aynı kanunla Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Güçlükonak bucağı bu ilin ilçesi olmuş, ayrıca Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri buraya bağlanmıştır.
Uludere Olayı, Roboski Katliamı (Kurmançça: Komkujîya Robozkê), Uludere Katliamı veya Uludere Operasyonu, 28 Aralık 2011 gecesi, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Kürtçe: Robozkê) köyünde Türk Hava Kuvvetlerinin F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda 34 sivil kişinin ölmesi olayı.
İlçenin yüzölçümü 825 km² olan Uludere (Kılaban), Irak ile 56 km sınıra sahiptir. Doğusunda Hakkari ilinin Çukurca (Çel) ilçesi, batısında Şırnak ili ve Silopi ilçesi, kuzeyinde Beytüşşebap (Elkî) ilçesi, güneyinde Irak toprakları bulunmaktadır.
1931 yılında Cizre'ye bucak olarak bağlanan Silopi, 1960 yılında Mardin'e bağlı bir ilçe olarak idari taksimatta yerini almıştır. 18 Mayıs 1990 gün ve 20522 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 16 Mayıs 1990 tarihinden itibaren yeni il olan Şırnak'a bağlanmıştır.
Yüz ölçümü 841 km2 genişliğindedir. 2020 yılı sonu adrese dayalı nüfus sayım sonucuna göre İlçe merkezinin nüfusu 9.634 kişi, belde ve köylerinin nüfusu 35.881 kişi olmak üzere ilçe mülki sınırlarında toplam 45.515 kişi yaşamaktadır.
Şırnak; Guti, Babil, Med, Asur, Pers, Sasani, Emevi, Abbasi, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde Cizre'ye bağlı bir yerleşim birimi idi.
Coğrafya. İl batıda Mardin, kuzeyde Siirt, kuzeydoğuda Van ve Hakkari illeri, güneyde Irak ve Suriye Devletleriyle çevrilidir. Şırnak ilinin bir kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinde kalır.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.
Sadece Şanlıurfa'da Bucak aşireti dahil 77 ayrı aşiret var. Ceylanpınar'daki Nasran (30 bin), Van'daki Küresin (26 bin), Şanlıurfa merkezdeki Şeddat (24 bin), Harran'daki Cumalı (23 bin) ve Cizre'deki Tayyan Kerevan (23 bin) aşiretleri en çok nüfusa sahip.
Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek, Hilal Belediye Başkanı Cevher Benek, Uzungeçit Belediye Başkanı Cemil Yıldız ve AK Parti Uludere İlçe Başkanı Ahmet Tonka, Valimiz Sayın Cevdet Atay'a Makamında hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
Kaymakamımız Sayın Bekir YALÇIN, 1994 yılında Ankara'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum, Eskişehir ve Ankara'da tamamladı. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Mezun olduktan sonra bir müddet avukatlık stajı yaptı.
Şırnak ili nüfusu 557.605'dir. Bu nüfusun %75,1'i şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 7.078 km²'dir. İlde km²'ye 76 kişi düşmektedir. 2021 TÜİK verilerine göre 7 ilçe, 19 belediye, bu belediyelerde 91 mahalle, ayrıca 196 köy bulunmaktadır.
Ancak özü itibariyle Kürtçedir ve iki kelimeden oluşmaktadır. Roboski'nin kelime anlamını o yöreden biri olan Yazar Bedel Boseli den sordum. “Ro” dere anlamını geldiğini “Boski” ise bask; “kenar, dal, kanat, taraf” anlamında olup baştaki “ro” ile ses uyumu olması anlamında söylendiğini ifade etti.
Tek geçim kaynakları olan kaçakçılık nedeniyle Irak'tan dönen grup Türk savaş jetleri tarafından bombalandı. Aralarında çocukların da olduğu 34 köylü hayatını kaybetti. Gruptan sadece dört kişi sağ kurtulabildi. Ölenlerden 19'u henüz reşit bile değildi.
Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 17'si çocuk 34 kişi hayatını kaybetti. Katliam olarak nitelendirilen olayla ilgili Ankara “kasıt” olmadığını duyururken; TSK da köylülerin “PKK'lı sanılarak” vurulduğunu açıkladı.
Şırnak kilim dokumacılığı, motif ve desen zenginliği ile dikkat çekiyor. Sıra sıra dokunan Şırnak kilimleri, Jirki Kilimleri olarak biliniyor. Bu önemli el sanatı ürünlerinden alınabilir. İğne ve boncuk oyaları, yöresel takılar, turik heybesi ya da mizer örtüsü de Şırnak'tan alınabilir.
ŞIRNAK ilinin Nüfusu En büyük ilçesi CİZRE (159.754) , ŞIRNAK ilinin Nüfusu En küçük ilçesi GÜÇLÜKONAK (12.120) olmuştur.
Şırnak'ta tarım, hayvancılık ve sınır ticareti ekonominin temelini oluşturur. Buğday, arpa ve mercimek üretimi başta gelir. Sanayi bitkilerinden pamuk ekimi yaygındır. Cizre ve Silopi ilçelerinde yüksek kaliteli nar ve üzüm yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri