Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM), kurucu Yüksek Öğretim Kurumu Bilkent Üniversitesi yerleşkesinde, nitelikli insan kaynağı ile akıl ve bilgiye dayanan yönetimiyle, disiplinler üstü ekosisteminde nanobilim/nanoteknoloji, biyoteknoloji/nanobiyoteknoloji, malzeme bilimi/mühendisliği ve ilgili faaliyet ...
Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Enstitüsü:
Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bilkent Üniversitesi'nden sunulan UNAM Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi projesi aracılığı ile ulusal nitelikte bir nanoteknoloji merkezi kurulması için destek sağladı. Bu proje 5 Ekim 2005 yılında başladı.
NANOTAM, Türkiye'de ilk defa Galyum Nitrat transistör ve entegre devre üretimi başta olmak üzere fotonik, mikro ve yarı iletken teknolojilerle çalışan bir Ar-Ge merkezi.
UNAM Direktörü Prof. Dr. Salim Çıracı, kurumu, nanoteknolojide “Türkiye'nin mükemmeliyet merkezi” olarak niteliyor. Bilkent Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) nanoteknoloji araştırmacılarının üssü durumunda.
UNAM, akademi ve endüstriden 2.400'ün üzerinde kullanıcıya ulusal bir laboratuvar olarak hizmet vermektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Nanoteknoloji Mühendisleri, araştırma laboratuvarlarında, üniversitelerde, hükümet kurumlarında veya özel sektörde iş bulabilirler. İşleri, nanoteknoloji tabanlı malzemeler ve cihazların tasarımı, üretimi, karakterizasyonu ve test edilmesini içerebilir.
İlk defa dile getiren ABD' den Eric Drexler' dir. Nano teknoloji üzerine yoğunlaşan Foresight Enstitüsü' nün kurucusu olan Drexler, ünlü MIT laboratuarındaki eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek, moleküler makineler yapılabileceğini önermiş, nano teknoloji kavramını ortaya atan kişi olmuştur.
Nanobilim ve Nanoteknoloji bölümü maddenin en küçük yapı taşları üzerine araştırmalar yapan kişilerin bilimsel eğitim aldıkları bölümün ismidir. Bu bilim dalı üzerine çalışmalar yapabilecek ve belli ürünlerde bu teknolojiyi en iyi şekilde kullanabilecek kişiler yetiştirerek sektöre kazandırmak bölümün amacıdır.
Nanoteknoloji kavramı ilk olarak 1974 yılında mühendislik profesörü Norio Taniguchi tarafından kullanılmıştır. Günümüzde, fonksiyonel sistemler için moleküler ölçekte bir mühendislik dalı olarak değerlendirilir.
Nanoteknoloji, 1 ile 100 nanometre arasında değişen ölçülerde yapılan mühendislik ve teknoloji çalışmalarının tamamına verilen isimdir. Nanoteknoloji, günlük yaşantıda kullanılan ölçü birimleri ile değerlendirilmesi yapılamayacak kadar küçük boyutlarda çalışmaların yapıldığı bir alandır.
Nanoteknoloji Mühendisliği programları, Kimya Mühendisliği Bölümü ile Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Fen Fakültesi Kimya Bölümü aracılığıyla ortaklaşa sunulmaktadır.
Günümüzde devlet üniversitesileri olarak uşak üniversitesi ve Yeditepe üniversitesinde malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği bölümü yer alırken özel üniversite olarak ise Tobb ekonomi ve teknoloji üniversitesinde bu bölüm yer almaktadır.
Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünde öğrencilere 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Bölümden mezun olabilmek öğrenciler 240 AKTS kotasını doldurmaları ve mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Öğrenciler Türkiye'de üniversitelerin Metalurji, Malzeme, Biyoteknoloji, Fizik ve Kimya Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra yurt dışında bulunan gelişmiş ülkelerin üniversitelerinde Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünde okuyabilirler ya da yüksek lisans yapabilirler.
Nanobilim ve nanoteknoloji üniversite bölümü, genellikle mühendislik fakültesi içinde yer alır ve mühendislik öğrencileri için zorunlu bir ders olarak verilir. Ancak, nanobilim ve nanoteknoloji üniversite bölümünü bitiren öğrenciler, nanobilim ve nanoteknoloji alanında çalışabilirler.
Nanobilim ve Nanoteknoloji bölümü mezunlarının başlıca çalışma alanları maddenin yapı taşı ile ilgilenen ve kullanan kurumlardır. Nanoteknolojinin uygulandığı alanlar oldukça geniştir. Bunlar; fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, malzeme bilimi, elektronik gibi alanlar gibi en göze çarpıcı olanı da tıp alanıdır.
Nanoteknoloji terim olarak ilk defa Japon bilim adamı Norio Taniguchi'nin “Nanoteknolojinin Temel Konsepti Üzerine (On the Basic Concept of Nanotechnology)” adlı makalesinde kullanılmıştır.
Nanoteknoloji üzerine bilimsel çalışmalar, alınan patentler, çalışan firmalar, uzman iş gücü ve teknoloji transferi ile edindikleri pazar payları göz önüne alındığında ABD ile Almanya, Güney Kore, Japonya ve Tayvan'ın diğer ülkelere göre daha fazla öne çıktıkları görülmektedir.
Nanoteknoloji ürünleri için örnekler verebiliriz. Bilgisayar, tablet, gözlük, telefon ekranları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan, yansıma önleyici, kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı olan ürünler diyebiliriz.
Nano bugünkü fiyatı ₺16.07 TRY, 24 saatlik işlem hacmi ₺19,891,395 TRY.
Nanobilim ve Nanoteknoloji bölümü dersleri de sayısal bölüm dersleridir. Farklı alanları bünyesinde toplayan bu bölümdeki bazı dersler: Malzeme Bilimine Giriş
Nanoteknoloji, farklı disiplinleri bir arada bulunduran ve geniş bir çalışma alanına sahip bir teknoloji dalı olmakla beraber aslında geniş de bilgi birikimine sahip bir daldır.
Nanoteknoloji, atom fiziğinin uygulama alanlarından biridir. Kuantum bilgisayarlar, yapay zekâ ve 3D yazıcılar gibi çalışmalar nanoteknolojinin popüler konuları arasındadır. Bu alanla ilgili mesleklere verilebilecek örneklerden biri atom mühendisliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri