Şefler kamuda memur kadrolarında olarak görev yapan üniversite mezunu personel arasından kurum Görevde Yükselme Sınavları sonucunda başarı gösterip “Yönetici” kadroya geçiş yapan kamu görevlileridir.
* Üst makamlardan birime gelen emir, talimat ve yönerge v.b. duyuruları personele imza karşılığı tebliğ ederek dosyalanmasını sağlamak. *Gelen, giden yazıları, şikayetlerle ilgili bilgileri ve saklanması gerekli diğer belgelerin dosyalanmasını sağlamak. * Bulunduğu birimin amirlerinin vereceği benzeri görevleri yapmak.
Mutfak şefi, gıda malzemesinin temininden, sofra sunumuna kadar tüm mutfak süreçlerini yönetir. Restoran, bar, yolcu gemisi ve hastane gibi pek çok kurumda çalışabilir.
Menü için gereken malzemelerin ön hazırlığını yapar. Hazırlanacak tabak için gerekli olan garnitür benzeri malzemelerin ön hazırlığını yaparak aşçıbaşına yardım eder. Verilen reçetelere uyar ve reçetedeki tüm malzemeleri hazırlar. Şefin talimatlarına maksimum düzeyde uymak zorundadır.
Şef, genellikle belirli bir mutfağa odaklanan, yemek hazırlamanın tüm yönlerinde uzman, eğitimli, profesyonel bir aşçı ve esnaftır. "Şef" kelimesi, bir mutfağın yöneticisi olan chef de cuisine (Fransızca telaffuz: [ʃɛf.də.kɥi.zin]), teriminden türetilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
7) Şef kadrosuna atanabilmek için aşağıdaki şartlar aranır; - En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak, - Başkanlıkta memur, ambar memuru, santral memuru, sekreter, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve şoför unvanlarında en az üç yıl çalışmış olmak kaydıyla en az sekiz yıl hizmeti bulunmak, - ...
ŞEFLERİN MEVZUATTAKİ YERİ
Keza 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede şefler; Amir ve yardımcıları, Zabıta Baş komiseri gibi yönetici kadro içinde belirlenmiştir. Yine her kurumun Görevde Yükselme Yönetmeliklerinde şube müdürü ile birlikte "Yönetim Hizmetleri Grubu" içinde belirlenmiştir.
TDK sözlük anlamı olarak Şef, yetkisi ve sorumluluğu olan, yöneten kimse, önder ya da lider anlamlarına gelir. Şef Kime Denir? Bir kimse alanında yönetici ya da sorumluk sahibi, lider konumunda ise o kişiye Şef denir. Bir kişiye şef denmesi için deneyimli ve tecrübeli olması gerekir.
Şefler, kamuda Yardımcı Hizmetler Sınıfı hariç diğer sınıflarda görev yapan en az yükseköğrenim mezunu olan personel arasından mevzuatta belirtilen şartları yerine getirmek kaydıyla görevde yükselme sınavına katılmış, sonucunda başarı gösterip üst kadroya geçiş yapan kamu görevlileridirler.
Geleneksel yöntem dışında aşçı olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mustfak Sanatları lisans programları da tamamlanabilir. Ayrıca aşçılık ile ilgili 2 yıllık eğitim veren bölümler de bulunmaktadır.
Diğer anlamları arasında yönetici şef, şef müdür, baş şef ve usta şef olarak bilinir.
Kamuda şef kime denir? Şefler kamuda memur kadrolarında olarak görev yapan üniversite mezunu personel arasından kurum Görevde Yükselme Sınavları sonucunda başarı gösterip “Yönetici” kadroya geçiş yapan kamu görevlileridir.
Görevde Yükselme Sınavına; Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümleri uyarınca halen Sağlık Bakanlığı merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesine tabi olarak görev yapmakta olan personel başvurabilecektir.
Şef kadrosu kaç derece? Örneğin, belirlenen bu listeye göre, kamu idarelerinde Şef kadroları 3 ila 8 inci derece olarak tahsis edilmektedir.
Şefler doktora dahi yapsalar kadro dereceleri 3. dereceden aşağıya inememektedirler. Buda özel hizmet tazminatının düşüklüğü nedeniyle emsallerine göre daha az maaş almalarına sebep olmaktadır. Şeflerin özel hizmet tazminatları ve ek ödeme oranları yükseltilerek ücret adaletsizliği giderilmelidir.
Aşçıbaşı/aşçı olmak için lisede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Lisede aşçılık üzerine eğitim alınmazsa üniversitede 2 yıl ya da 4 yıl eğitim alınarak aşçı olunabilir. Ayrıca bu alanda eğitim veren kurslardan eğitim alınarak da aşçılık mesleği öğrenilebilir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlar. Yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi alma, bilimsel ve sanatsal bir bakış açısına sahip olma gibi kazançları vardır.
Profesyonel bir firmanın mutfağında toplam 4 ay şeklinde eğitim görürsünüz(kaldıralım). Bu kısım ise işte ustalaşma ve pişme kısmıdır. 4 aylık eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından t.c milli eğitim bakanlığınca düzenlenen aşçılık sınavına tabi tutulursunuz. Bu aşamayı geçtikten sonra sertifika sahibi olabilirsiniz.
Buna göre mutfak şefi, tek vardiyalı sistemle çalışan işletmelerde 8 ila 12 saatlik süreçlerde çalışır. Pek çok işletmede menü hazırlıkları ve düzene dair işler bittiğinde sorumluluğu yardımcısına devrederek mesai bitiminde çalışmasını sonlandırabilir. Bazı işletmelerse mutfak şefleri için esnek çalışma saatleri sunar.
MasterChef'in köstebeği olarak bilinen ve elenecek yarışmacıları önceden açıklayan isim, MasterChef Türkiye jüri üyelerinin bölüm başına 60 bin lira kazandığını ileri sürmüştü. Bir diğer iddia ise Danilo Zanna 50 bin lira, Mehmet Yalçınkaya 60 bin lira, Somer Sivrioğlu ise 65 bin lira kazanıyor.
2023 Pedagog pozisyonu için alınan veriler doğrultusunda,Pedagog Maaşları ortalama aylık 11.030 TL'dir. Pedagog En düşük maaşı 8.000 TL, En yüksek ise 14.060 TL'dir.
Cevap. Genel çerçeve yönetmeliğin 5. maddesi gereğince "Programcı, Şef, Amir ve bu düzeyde görevlere atanabilmeleri için" en az iki yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak gerekmektedir.
1. Alain Ducasse. 2018'de hayatını kaybeden 31 Michelin yıldızlı Joel Robuchon'dan sonra 21 Michelin yıldızına sahip olan Fransa'nın başarılı şeflerinden biri olan Alain Ducasse, gastronomi dünyasında önemli bir yere sahip.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şef Uzman olabilir mi? Uzman kadrosuna atamanız mümkün olmadığından dolayı onun yerine şef kadrosuna atanabilmenizde mümkün değildir. İdarenizin size verdiği “şeflik kadrosuna atama yapılmasının mevzuata uygun olmadığı” şeklindeki ifade de doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri