Ulusal Staj Programı'na başvurular; e-Devlet ve Başvuru Formu olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Sistem her bir aşamada da öğrencilerin başvurularını kaydederek daha sonra tamamlamalarına izin vermektedir.
* Stajyerin, işverenin bilgisi veya onayı dışında staja başlamaması veya stajyerin belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın staj süresinin %10'undan fazla devamsızlığı olması durumunda staj sona erdirilir. Devamsızlık sebebiyle stajı sona erdirilen kişilere “Staj Belgesi” verilmez.
Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir. Fakat eğer staj 4 haftadan fazla sürüyorsa. İzin günü sayısı stajyerin yaşına ve staj süresine bağlıdır.
Başkanlığımız tarafından belirlenen staj süresi 30 gündür. Ancak zorunlu staj uygulamaları kapsamında Başkanlığımızda staj programına katılan öğrenciler, “öğrenim gördükleri üniversiteleri tarafından belirlenen süreler çerçevesinde” de staj yapabileceklerdir.
Resmi tatil günleri bayram, yılbaşı vb. günler staja dahil olmaz. Haftada 6 gün çalışan işyerlerinde Cumartesi günüde staja dahil edilebilir. 9. Staj 2. sınıf öğrenciler için zorunlu olup 30 iş günü olarak yapılacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Ara tatilde staj yapılmamaktadır. 12-Yaz okulunda ders alacağım stajımı nasıl yapabilirim? Öğrenci olduğunuz dönemde staj yapılamadığı için yaz okulu başlamadan ve yaz okulu bitişinde kalan sürelerde 15'er gün olarak staj yapılabilmektedir.
Yaz stajına genellikle 30.Ağustos Zafer bayramı tatili girebilmekte (bazen Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı arefe vs de giriyor). Bu nedenle 20 günlük staj sürenizi baştan hesaplarken (staj defterini onaylatma esnasında) bu tatil günlerini sürenize eklemeyi unutmayınız.
Zorunlu staj dönemi için işletmelerde istihdam edilen stajyerlere net asgari ücret tutarının yüzde 30'u tutarında ücret ödenmelidir. Buna göre 20 kişiden çok çalışanı olan işletmeler için zorunlu stajyer maaşı 3.420,60 TL'dir.
Bu stajımı üniversitemdeki zorunlu staj yerine saydırmam mümkün mü? Staj Seferberliği kapsamında, staj programına kabul edilen ve stajı üniversite yönetimi tarafından onaylanan tüm öğrencilerin stajları, bölüme bakılmaksızın 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında "zorunlu staj" statüsünde değerlendirilecektir.
Ulusal Staj Programı kapsamında alınan tüm stajyerlere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5'inci maddesinin (b) bendi uyarınca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılır.
Stajyerlerin Yıllık İzin Hakları Var Mı? İşletmelerde çırak, çırak adayı ya da stajyer sıfatı ile çalışanlar da her yıl 1 ay ücretli izin kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca mazeretleri kabul edilenlere okul müdürlüğünün görüşü alınarak bir aya kadar ücretsiz izin de verilebilecektir.
Türkiye'de öğrenci değişim programları dışında gelen öğrencilerin, mecburi staj uygulamaları dışında, herhangi bir iş yerinde meslek deneyimi ya da ekonomik gelir sağlamak için staj yapabilmesi için çalışma izni almaları şarttır. Bu koşullarda staj yapacak yabancı öğrenciler işçi/sigortalı statüsünde çalıştırılabilir.
Ara Tatilde Staj Yapılabilir Mi? Ara tatil süresi zorunlu staj gününü kapsadığı durumlarda yapılabilir.
Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır.
Stajını iptal etmek isteyen öğrenciler ancak işverenlere mücbir bir sebep sunarak stajlarını iptal ettirme talebinde bulunabilirler. Bu durumda öğrenci, işverenle iletişime geçerek Kariyer Kapısı sistemi üzerinden stajı iptal etme taleplerini iletmelidir.
9. Staja fiilen devam etmek zorunludur. Stajyer öğrenci, mazereti nedeni ile staj süresi sonunda telafi etmek üzere staj süresinin yüzde yirmisini (%20) (30 iş günü için 6 gün) aşmayacak şekilde izin alabilir. Bu süreyi aşan öğrencilerin stajları geçersiz sayılır.
1- Staj teklifini kabul ettikten sonra İşveren Staj Sorumlusu ile telefon ve e-posta yolu ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. İşveren Staj Sorumlusu iletişim bilgilerine staj teklifini kabul ettikten sonra Kariyer Kapısı'ndan ulaşabilirsiniz.
Kimler Başvurabilir? Yurt dışındaki üniversitelerde, not ortalaması 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olan yüksek lisans/doktora eğitimine devam eden Türk Vatandaşı veya Mavi Kart sahibi öğrenciler.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, tüm kamu kurumları ve özel sektörden gönüllü işverenlerin katılımı ile yükseköğretimde üç yıldır başarıyla sürdürülen Ulusal Staj Programı 2023 yılı başvuruları başlamış olup, 18 Ocak 2023 tarihine kadar devam edecektir.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
CEVAP: Stajlar, üniversite akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin hafta sonları da (Cumartesi-Pazar) faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci hafta sonu da staj yapılabilir.
*Staj defterinde ilk gün, staj yapılan işyeri ile ilgili detaylı bilgi verilir. amirinizin nezaretinde doldurulur. Staj dosyasının her bir sayfasına, o gün yapmış olduğunuz işin ne olduğunun yanı sıra, yaptığınız işlerle ilgili detaylı teorik bilgiler de yazmanız gerekmektedir.
Fotokopi çekmek, çay dağıtmak, temizlik yapmak, tuvalet temizlemek, bahçıvanlık yapmak adeta stajyer işçilerin başlıca görevi olarak görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri