Hazırlanan şurup arı ailesine akşam saatlerinde verilmeli, kovanların uçma delikleri daraltılmalı, sağa sola şurup, mum kırıntıları dökülüp atılmamalı yani arıların yağmacılık yapmalarını teşvik edecek yanlışlardan kaçınmalıdır.
- Arılarda esaslı muayene ve bakım işlemlerine mart ayında başlanır. Mart ayında arılar yavru ve yumurtaya başlarlar. Bu nedenle, kovanların açılması ve muayenesi havanın güneşli, rüzgarsız ve sıcaklığın 15 derecenin üzerinde olduğu 12.00-14.00 saatleri arasında yapılmalıdır.
Şurup Hazırlama
Kaynatılmış suyun bir müddet soğuması beklenir. Parmağı yakmayacak derecede ılık suya şeker veya bal ilave edilir. Şurup, şeker iyice eriyinceye kadar karıştırılır.
Sadece 15 Kasım ve 15 Mart dönemleri arasında kullanılması önerilmektedir. Karıştırarak kovan başına yarım litre olacak şekilde paylaştırmalısınız. Bu işlemi 3 günde bir tekrarlayarak arıların vitamin almasını sağlayabilirsiniz.
Asitle İnvert Şurup Yapımı
İşlem bittikten sonra soğumaya bırakılarak arılara verilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Özellikle arıcılığı gelişmiş ülkelerde, organik bal üreticileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. İlkbaharda nektar akımı döneminden en az 15 gün önce ve sonbaharda bal hasatından sonra belirtilen şekilde kullanıldığında, bal ve bal mumunda kalıntı bırakmadığı araştırmalar sonucu belirlenmiştir.
Aç kalma ihtimali olan arılara verebilirsiniz. Arılar fondan şekerini yaz-kış her hava koşulunda tüketebilir. Fondan şekerinin içerisinde %10 civarında bulunan su, arıların su ihtiyacını da karşılamaktadır. Saf olarak üretilen fondan şekerini genç arıların yanı sıra yaşlı arılar da tüketir.
Sıcak bölgelerde Şubat ayı ortasında ilk kontroller ile besleme ve ilaçlamaya başlanır. Kovanın baharda zamanından önce yavru yapıp, soğuk nedeniyle bu yavruyu üşütmesine engel olmak için, kovana gereğinden fazla besleme yapılmamalıdır.
Daha güçlü kolonilerin gidip zayıf kolonileri yağmalamalarını önmelek için aynı sahada bulunan tüm kolonilerin eş zamanlı olarak Thymovar® ile tedavi edilmesi iyi olur.
BEEAGRA NASIL KULLANILMALIDIR : 10 Litre şerbet veya içmesuyuna 3 günde bir 20 gr (5 çay kaşığı) ilave yaparak her kovana 500 ml olmak üzere verilir. Arı nakli sırasında, hastalık hallerinde veya stresi önlemek amacıyla ; 10 litre şerbet veya içme suyuna 40 gr (10 çay kaşığı) ilave ederek verilebilir.
Yemlemeye devam edilir.15 günde bir kovanlar açılarak, iş çalışması kontrol edilir. Gerek duyulan kovanlara kabartılmış petekler azar azar verilir. Her hafta arıların çalıştığı saatlerde kovanlar dıştan kontrol edilerek, kuşkulanılan kovanlar açılarak denetlenir.
Özellikle ülkemizde, arının sağlıklı olarak tüketebileceği arı yemi sektörü gelişmediği için, arı biyolojisine zararlı olabilecek bir çok madde arı yemi olarak kullanılmaktadır. Arı beslemesinde kullanılabilecek en sağlıklı ürün, şeker pancarı ya da şeker kamışından elde edilmiş, rafine toz şekerdir.
Pinterestte gördüğüm birçok resimde arılara kış için şurup yapılmamış halde ( bazen kek olarak ) normal şeker veriliyor. Arının üstüne konulan bir tahta vasıtasıyla üstü bildiğimiz şeker ile dolduruluyor. Biz şöyle biliyoruz ; kışın arıya kek verilmez. Çünkü arı yediğini atamaz ve/veya şişer ölür.
*Ergin olanlar 2-3 ay aç kalabilir fakat susuzluğa 1 ay dayanabilirler.
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye'de arı piyasasına yön veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da arının çıta fiyatını belirledi. Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, bu yılki fiyatı 200 lira olarak açıkladı.
Örneğin bal arıları gece gündüz çalışırlar ve kovanın içinde uyku vardiyaları alırlar. Uyku düzenleri büyüdükçe değişir. Küçük arılar daha az uyurlar ancak yaşlı arılar her gece 30 dakika ile bir buçuk saat arasında uyur.
Erken ilkbahar ve genç sonbaharda açık yavru gözlerinin en çok balın en az olduğu dönemlerde 3 gün ara ile 3 defa ilaçlanır.
Varroaların erkek arı gözlerini tercih etmesinden yararlanılarak kovandaki varroa sayısını azaltmak amacıyla uygulanır. Kovanda bulunan çerçevelerdeki bir petek orta kısmından veya alt kısmından kesilerek alınır. Arılar bu kesilen kısma erkek arı gözleri örerler ve ana arı bu gözlere dölsüz yumurta bırakır.
Dişi akarın ömrü normalde 2-3 ay, kışın ise 5-8 ay sürer.Parazitler kışı dişi arılar üzerinde geçirir- ler.
Arıların, yavru yetiştirme için B vitamini kompleksine ihtiyaç duyduğu düşünülmektedir: tiamin, riboflavin, nikotinamid, piridoksin, pantotenik asit, folik asit ve biyotin. Askorbik asit (C vitamini) damızlık yetiştiriciliği için de gereklidir.
Sonuç olarak, yeni arıcıların çoğu, petek bal üretimine başlamadan önce standart peteklerin içindeki balı süzerek bal sağımı yaparlar. Bal hasadı bazı bölgelerde kovanların ilkbahar muayenesinin yapıldığı Nisan ayından 45- 50 gün sonra, bazı bölgelerde ise Ağustos veya Eylül ayında yapılır.
Arının boş kovana gelmesini istiyorsak öncelikli olarak arıların sevdiği bazı kokuları kovana sürmeli ve kovanı şerbetli bir suyla şekerlendirmeliyiz. Arıları boş kovana çekmek için piyasada satılan ve arıların hoşlandığı kokulardan meydana getirilmiş olan bazı sprey ve parfümler de bulunur.
nisan ve mayıs aylarında olmak üzere koloni başına ortalama 16 kg 1:1 oranında (1 birim şeker + 1 birim su) hazırlanmış şeker (sakkaroz) şurubu verilmiştir. Kek verilme işlemine mart ayı başında başlanmış ve her kolonideki kek bittiğinde takviye yapılmıştır. şurubu (1:1 oranında) verilmiştir.
Kolonilere bal, şeker şurubu, kuru şeker ve kek başta olmak üzere birçok şekilde beslenme yapılabilmesine rağmen, arılar, fruktoz, glikoz, ve sakkarozdan oluşan şurupları, sadece sakkarozdan oluşan şuruplara nazaran daha kolay alarak daha verimli kullanılabilmektedir.
Kullanılacak pudra şekeri değirmende iki defa öğütüldükten sonra bir cam kavanoza konur. Kavanozun kapağına 25-30 delik açılır. Tek katlı kovana 100-150 gram gelecek şekilde, tuz ekeler gibi serpiştirilir. Pudra şekeri varroa parazitinin hava alma kanallarını kapatır ve arı üzerinde tutunamayarak ölürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri