Dolayısıyla, artık uluslararası ehliyet almak zorunda değilsiniz. Ancak, yeni ehliyetler yine de yabancı ülke ehliyetlerinin yerine geçmemektedir. Mevcut eski ehliyetiniz ile yeni ehliyetler arasında (yurtdışında geçerlilik açısından) hiçbir fark bulunmuyor.
Sürücülerin yurtdışında resmi olarak araç kullanması için sahip olması gereken ehliyet türüne Uluslararası Sürücü Belgesi denir. Uluslararası ehliyete sahipseniz kullanacağınız ülkede sadece turistik amaç ile bulunmanız gerekiyor. Bu sürücü belgesini almak için ise Türkiye Turing Otomobil Kurumu'na başvurmanız gerekir.
Yeni nesil çipli ehliyetlerin toplam 84 ülkede geçerliliği bulunmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu durumda eski ehliyet ile yeni çipli ehliyetler arasında geçerlilik bakımından bir fark bulunmamakta.
Uluslararası ehliyet, yurt dışına kendi aracıyla çıkmak isteyen kişilerin ikamet ettikleri ülke dışında sorunsuz araç kullanmalarını sağlayan ehliyet türüdür. Ülkemizde uluslararası sürücü belgesi Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 80. maddesi gereğince Türkiye Turing Otomobil Kurumu tarafından verilir.
Yurt dışına kendi aracıyla çıkmak isteyen bireylerin araçlarını yaşadıkları ülke dışında problemsiz bir şekilde kullanmaları için ihtiyaç duydukları ehliyet türüne uluslararası ehliyet denir.
İlgili 29 soru bulundu
Sadece 15 TL karşılığında edinebileceğiniz yeni ehliyetlerle, yaklaşık 450 TL civarındaki uluslararası ehliyet ücretini artık ödemek zorunda değilsiniz. Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli olduğundan dolayı, bu 84 ülkede ayrıca bir uluslararası sürücü belgesine ihtiyacınız olmayacak.
Resmi Gazete'de yayınlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 80nci maddesine göre Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'na verilmiştir. 1 yıllık süre ile geçerli olan belgenin şekli, içeriği ve süresi 200'e yakın ülkenin taraf olduğu Uluslararası Anlaşmalarla standartlaştırılmıştır.
Yeni Ehliyet Ne Kadar Sürede Alınır, Kaç Günde Çıkar? Uluslararası ehliyet başvurusu için gerekli belgeleri 1 günde toplayıp randevu alabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra ise en geç 15 gün içerisinde, yeni ehliyetiniz, ibraz ettiğiniz adrese gönderilmiş olur.
Genellikle, AB ülkeleri Türk ehliyetini 6 ay boyunca tanır.
Avrupa ülkeleriyle yapılan Viyana Antlaşması'na göre, artık çipli ehliyetiniz (uluslararası ehliyet de hala geçerli ama çok masraflı olduğundan tercih edilmiyor), Schengen vizeniz ve uluslararası geçerliliği olan trafik sigortanız (green card) ile yurt dışına çıkış yapabiliyorsunuz.
Rahatlıkla kullanabilirsiniz. 3. Türkiye gümrüğünden Türkiye sınırları içerisinde geçerli bir trafik sigortası şarttır.
En kısa süre de ülkemizde de böylesine bir yaptırıma gidilmek zorunda! Fakat bu durum ne olur bilinmez. İsveçte ehliyet almak o kadar zor hale geldi ki, pek çok İsveç ülkesinde yaşayan Türk de, ülkeye geri dönüş yapmaya çalışıyor! Ortalama olarak her yıl 60 bin şoförden, 6 bininin ehliyetine el konuluyor.
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.
Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştirecek sürücülerin ödemeleri gereken ücret: 13+2 TL'dir. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin, kaybedenlerin veya çaldıran sürücülerin ödeyecekleri ücret ise: 145 + 624 TL'dir.
Türk ehliyetinin Amerika'da geçerli olduğu süre eyalete göre değişiklik gösterir. Bazı eyaletlerde 1 yıla kadar geçerliyken, bazı eyaletlerde sadece 2 ay geçerlidir. Bu nedenle seyahat edip kalacağınız eyaletin belirlediği süreye uymanız gereklidir.
AB üyesi olmayan ülkelerden alınan ehliyetler Almanya'da yalnızca altı ay geçerlidir. Bu, yalnızca ikametinizin ilk altı ayı boyunca kendi ülkenizden aldığınız ehliyetle Almanya'da araç kullanmanıza izin verildiği anlamına gelir. Altı aylık süre, Almanya'da ikamet kaydınızı yaptırmanızla başlar.
Yabancı ülkelerden geliyorsanız ve ulusal sürücü belgeniz İngilizce değilse, Suudi Arabistan için uluslararası bir sürücü belgesi aldığınızdan emin olun. Bunun yalnızca bir çeviri işlevi gördüğünü ve gerçek sürücü belgenizin yerini almadığını unutmayın. Son olarak, ulusal ehliyetiniz ülkede yalnızca üç ay geçerlidir.
Ancak Türkiye'de verilen ehliyetler 2016 yılından sonra çipli bir şekilde basıldığı için bu sorun ortadan kalktı. Eğer daha eski yıllara ait bir ehliyete sahipseniz aracınızla yurt dışına çıkabilmek için ehliyetinizi yeniletmeniz gerekiyor. Yeni çipli ehliyetler uluslararası bir geçerliliğe sahip.
01.01.2016 tarihinden itibaren düzenlenmeye başlanan yeni tip sürücü belgesiyle Karayolu Trafiği Konvansiyonuna üye olan 84 ülkede araç kullanılabilmektedir. Türk sürücü belgesiyle araç kullanım süresi bulunulan ülke mevzuatına göre farklılık göstermektedir.
Mesleki becerilerinizi onaylayan bir sertifika. Kod 95, bir uluslararası nakliye şirketinde çalışmak için zorunlu belgelerden biridir. Böyle bir belgeyi elde etmek için kısa veya uzun kursu tamamlamanız gerekir. Mark'ın Varşova'daki sürücü kursu, Avrupa KOD 95'i almak için mükemmeldir.
Burada önemli olan husus, stajyer sürücülerin puanlamaya tabi tutulmasıdır. Stajyer ehliyete sahip sürücüler 2 yıl boyunca 75 ceza puanını aşmamalıdır. Dolayısıyla tek başına araç kullanabilir ve şehir dışına çıkabilir olsalar da 2 yıllık süreci başarıyla tamamlayabilmek için çok dikkatli olmaları gerekmektedir.
Yabancı Sürücü Belgesini Türk Sürücü Belgesine Çevirme İşlemi Nasıl Yapılır? Tüm ehliyet işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir. Dolayısıyla, yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirme işlemini de Nüfus Müdürlükleri'ne giderek yaptırmanız gerekiyor.
Türk ehliyeti, çoğu ülkede uluslararası geçerliliği olan bir belgedir. Türkiye'de verilen sürücü ehliyetleri, uluslararası sürücü belgesi olarak kabul edilir ve birçok ülkede araç kullanma izni sağlar.
Yabancı Ehliyeti Türk ehliyetine çevirmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapmaları gerekir. Dolayısıyla, yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirme işlemini de Nüfus Müdürlükleri'ne giderek yaptırmanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri