Ancak umre ibadeti için Mekke-i Mükerreme'ye gelenler, Hac ibadetinin en önemli rüknü olan
Umre, belirli bir zamana bağlı olmaksızın (Arefe günü ile Kurban Bayramının ilk dört günü hariç) ihrama girip tavaf ve say yaptıktan sonra, tıraş olup ihramdan çıkarak yapılan ibadettir. “ Umrenin hacdan farkı, Arafat ve Müzdelife vakfesi, kurban kesme, şeytan taşlama görevlerinin umrede bulunmamasıdır.
Sa'd, Evzâî ve İbn Hazm'a göre Müzdelife vakfesi haccın bir rüknüdür. Dört mezhebe göre ise Müzdelife'de gecelemek ya da vakfe yapmak vâciptir. Hz.
Müzdelife Vakfesi Müzdelife'de vakfe yapmak vaciptir. Peygamber Efendimiz, Veda haccında Arafat vakfesinin ardından Müzdelife'ye gelip Kuzah tepesine yakın bir yere inerek yatsı vaktinde akşamla yatsı namazını birleştirerek kıldırdı.
Yasaklar. Hac ve umrede yapılması yasak işleri yapmaya cinayet denir. Her yasağın cezası vardır. Umreyi bozan, kaza ve kurban gerektiren yasaklar: Cinsel ilişki, cünüp olarak tavaf etmek, ihram noktasını ihramsız geçmek, say'i terk etmek.
İlgili 25 soru bulundu
Dinî bir terim olarak umre, 'Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe'yi tavaf etmek, Safâ ile Merve arasında sa'y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen ibadet' demektir. Umrenin iki farzı vardır: İhram ve tavaf. Bunlardan ihram şart, tavaf rükündür.
Günümüzde Harem bölgesinin bittiği ve Hil bölgesinin başladığı sınırlar uyarıcı levhalarla belirgin hale getirilmiştir. Vakfenin yerine gelmesi için Arafat'ın herhangi bir yerinde bir süre beklemek yeterlidir. Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîler'e göre Urene vadisi üzerinde yapılacak vakfe geçerli değildir.
Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar şöyle: Aklı yerinde olmak, Müslüman olmak, ergenlik çağına girmiş olmak, hürriyet, maddî imkâna sahip bulunmak, sağlık ve yol güvenliğine sahip olmak. Kadınlar için eşin veya mahrem akrabanın refakat etmesi şarttır.
Gecelemenin ve vakfenin Müzdelife sınırları içinde yapılması gerekmektedir. Hanefî mezhebine göre Muhassir vadisinde vakfe yapmak tahrîmen mekruh görülmüş ve burada yapılan vakfenin geçersiz olduğu ifade edilmiştir.13 Hz. Peygamber'in “Arafat'ın tamamı vakfe mahallidir, Urene ovasında vakfe yapmaktan sakınınız.
İslam dininde hac mevsimi dışında kutsal topraklara yapılan ziyaretler umre olarak adlandırılmaktadır. Umre yapan kimseye “Mu'temir” denir.
Hac zamanı dışında bu mekânların ziyaret etmek ise umre olarak sayılmaktadır. Umreye gitmek hac sayılır mı sorusunun cevabı bu noktada verilebilir. Hac ibadetinin belli şartları bulunduğu için umre ziyaretinde bulunmak hac ibadeti yerine geçerli olmaz.
Umrede sadece ihrama girilerek Kabe tavaf edilir ve say ibadeti yerine getirilir. Umre'de kurban kesme vakfe ve Şeytan taşlama ibadetleri yoktur.
Değerli kardeşimiz, Zayıf bir ihtimal de olsa; eğer bu soru, "Kaç umre haccın yerine geçer, artık kişinin hac yapmasına gerek kalmaz?" anlamında soruluyorsa, cevabı: böyle bir şey yoktur. Bir milyon umre de olsa, hac yerine geçmez.
Hac ibadeti, Kurban Bayramı öncesinde hac sezonunda yapılır. Umre ise yılın her döneminde yapılabilir. Hac ibadeti farz ve İslam'ın 5 şartından biri iken umre sünnettir. Hac ibadeti sonunda kurban kesmek farz iken umre ibadetinde böyle bir durum söz konusu değildir.
Kıran haccında aynı yılın hac mevsiminde hac ve umreye aynı anda niyet edilir ve ihramdan çıkmadan önce umre ardından hac eda edilir. Temettü haccında aynı yılın hac ayları içinde önce umreye niyet edilir ve umre yapılıp ihramdan çıkıldıktan sonra hac için ihrama girilip hac eda edilir.
Hac mevsiminde değil de başka bir vakitte Mekke'de bulunan bir kimse hac mevsimi başlamadan oradan ayrılmak zorunda kalır ve hac vaktinde tekrar gitme imkânı bulamazsa, sırf Mekke'de bulunmuş olmasından dolayı kendisine hac farz olmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/583-584).
Umre yapmak isteyenler, gerekli hazırlıkları yaptıktan ve iki rek'at ihram namazı kıldıktan sonra, “Allah'ım! Senin rızan için umre yapmak istiyorum. Bunu bana kolaylaştır ve kabul eyle” diye niyet edip “telbiye” söyleyerek ihrama girerler. Bu şekilde ihrama girdikten sonra Kâbe'yi usulüne göre tavaf ederler.
Zikredilen zamanın tamamında vakfe yapmak; vacip olmakla birlikte ve bilerek terk etmenin günah sayılmasıyla birlikte rükun değildir. Yani vakfeyi belirtilen vaktin bir miktarında yerine getirmezse haccı batıl değildir. İhtiyari olarak vakfeyi tamamen terk ederse haccı batıl olur.
Hz. Peygamber, " Hac Arafat'tır" (Tirmizî, Tefsîru Sûre 2/22; Ebû Dâvud, Menâsik, 68; İbn Mâce, Menâsik, 57) buyurmuştur. Bu yüzden vakfe yapamayan kimse haccı kaçırmış olur ve ertesi yıl yeniden hac yapar. Bugün belirli sınırlarla çevrelenen Arafat'ın her yeri vakfe yeridir.
Yukarıda açıklandığı gibi umre ibadeti, Kâbe'yi tavaf ve Safa-Merve arasında sa'y ile gerçekleşir. Umrede ibadet olarak Arafat, Müzdelife ve Mina'da yapılacak herhangi bir iş ve davranış yoktur.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu nedenle, Umre sırasında muhtemelen hava sıcak olacağı için rahat bir şekilde ibadetinizi gerçekleştirmek için yedek elbise ve iç çamaşırları bulundurmanız iyi olacaktır.
2. Güzel Koku Sürünme Yasakları ve İlgili Cezalar. a) İhramlı iken vücuda, yatılacak yere veya ihram örtüsüne koku sürmek, jöle, ruj, oje, briyantin, parfüm ve sprey kullanmak cezayı gerektirir. Kullanılan bu maddelerin etkisi bir gündüz veya bir gece sürerse dem, daha az sürerse sadak-i fıtır gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri