Türkiye genelinde bütün din görevlerine iletilen kararda hac ve umre görevlendirmelerinde sigara içmeyen personelin tercih edileceği duyuruldu.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş 17 Ocak'ta tüm personele ve valiliklere genelge gönderdi. Genelgede hac ve umre organizasyonlarında artık sigara içmeyen personelin görevlendirileceğini söyleyen Erbaş, "bunu imza karşılığı personele duyurun" dedi.
“SİGARA, sadece hacda değil, her zaman haramdır. Çünkü Kuran-ı Kerim'de Allah insana zarar veren herhangi bir şey varsa, onu haram kılmıştır, insana fayda veren bir şey varsa onu emretmiştir. Sigara zaten haram olduğuna göre, hacda da sigara içmek çok yanlıştır, günahtır.”
Alimler, sigara içmenin haram ancak Hacca mani olmadığı şeklinde görüş bildirdi. Mısır Müftüsü Ali Cuma, ''Hac'da sigara içen kişinin haccı kabul olur, ancak bu ibadetten kazanacağı sevap azalır'' dedi.
Yani netice itibariyle Sigara içmek haramdır. fakat İhram yasakları içerisinde değildir.
İlgili 40 soru bulundu
Suudi Arabistan'da kamusal alanların ardından, otel ve pansiyonlar da dahil ülkedeki turizm faaliyetlerinin yapıldığı tüm kapalı alanlarda sigara içilmesine yasak getirildi.
Harem avlularında aşağıdakiler yasaktır:
Sigara içmek.
Suudi Arabistan: Medine şehrinin tamamında sigara satışı yasaktır.
Yasaklar. Hac ve umrede yapılması yasak işleri yapmaya cinayet denir. Her yasağın cezası vardır. Umreyi bozan, kaza ve kurban gerektiren yasaklar: Cinsel ilişki, cünüp olarak tavaf etmek, ihram noktasını ihramsız geçmek, say'i terk etmek.
Umre, hac harici dönemde kutsal toprakların ziyaret edilmesi faaliyetidir. Umre için de hac gibi belli görevlerin yerine getirilmesi gerekir. Umre yapan kişiler ise mu'temir olarak adlandırılır.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
ıhramlı için şunlar yasak değildir: ıhramlının yıkanması, kokusuz sabun kullanması, diş fırçalaması, diş çektirmesi, kırılan tırnağı ve zarar veren bir kılı koparması, kan aldırması, iğne yaptırması, yara üzerine sargı sardırması, kol saati, yüzük ve bilezik takması, kemer kullanması, omuza çanta asması, yüzü ve başı ...
İhramlı iken giydiğiniz terliğinizi veya rahat ayakkabınızı diğer zamanlarda kullanabilirsiniz. Kadınlarda ihram, terlik, dikişsiz kıyafet vb. zorunluluklar yoktur. Kadınlar normal kıyafetleri ile umre yapabilirler. Ancak mevsime uygun açık renk ve rahat kıyafet giymek hem erkekler hem de kadınlar için uygun olacaktır.
Akdağlı'ya göre tütün, içerdiği zifir adlı maddeden dolayı habis ve necistir.
İhramda iken süslenme amacıyla saçı, sakalı, bıyıkları yağlamak, boyatmak, kınalamak, makyaj malzemesi kullanmak, yıkanırken kokulu sabun kullanmak, vücuda veya elbiseye koku sürmek de ihramlı için yasak olan davranışlardandır.
Arafat'da vakfeden sonra, henüz ihramdan çıkmadan eşiyle cinsel temasta bulunmanın cezası ise, büyük baş bir hayvanın kurban kesilmesidir. İhramdan çıktıktan sonra ise, cinsel ilişkiye girmek yasak değildir.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların kokulu sabun veya şampuan kullanmaksızın duş almalarında, elbiselerini çıkarmalarında veya değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
Suudi Arabistan bir İslam devleti olarak Müslümanlar için tercihli muamelede bulunmaktadır. Ramazan boyunca, gündüz saatlerinde kamusal alanlarda yemek yemek ve sigara içmek yasaktır.
Our World in Data'nın belirlediği “dünyanın en çok sigara içen ülkeleri” tablosuna göre, Pasifik adası Nauru, listenin başında yer aldı. Buna göre, ülkedeki yetişkinlerin neredeyse yarısının (%48,5) sigara içtiği belirlendi.
Bu madde metnine baktığımızda, Tütün ve tütün mamullerinin kullanılması yasak olan yerler, genel olarak sağlık hizmetlerinin görüldüğü (hastane, sağlık ocağı vb. yerler), eğitim – öğretim hizmeti veren (okullar, dersaneler gibi) yerler, kültür hizmeti veren (müzeler, kütüphaneler gibi) yerler, her türlü kapalı spor ...
- Allah sigaranın var olacağını hiç şüphesiz ki biliyordu ve Peygamber Efendimiz zamanında yoktu. Neden sigara ile ilgili hüküm Kur'an-ı Kerim'de yoktur?.. Kur'an-ı Kerim'de haram ve helallerin listesi verilmemiştir; buna gerek de yoktur. Asıl olan ilkelerin konulmasıdır.
Sigara içen kişinin namazda imamlık yapması uygun olmaz; ancak kendisi gibi sigara veya daha kötüsünü içen kişilere imamlık yapabilir.
İlk etapta 10-15 adet ATM'nin hac dönemi başlayana kadar hazır hale getirilmesi planlanıyor. Türkçe, İngilizce ve Arapça yazılımın olacağı ATM cihazları sayesinde kutsal topraklara giden vatandaşlar Türkiye'de bankaya yatırdıkları parayı Cidde, Mekke ve Medine şehirlerinden dolar ve Riyal olarak çekebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri