Unun Raf Ömrü Ne Kadardır? Buğday unu, doğru koşullar sağlandığında 1 yıla kadar saklanabilir. Tam buğday, yulaf ve çavdar unun raf ömrü, beyaz una göre daha azdır. Bu tip unlar, maksimum 6 ay içinde tüketilmelidir.
Genel amaçlı Unlar: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 8 aya kadar, buz dolabında ise bir yıla kadar saklanabilir.
Un, özellikle açmadıysanız ve uygun şekilde saklamadıysanız, son kullanma tarihini de geçebilir. Çoğu un türü, son kullanma tarihlerinden altı ila sekiz ay sonra, tam buğday ve kendi kendine kabaran un ise, son kullanma tarihlerinden sonra dört ila altı ay dayanır.
Unu steril ve ağzı sıkı bir şekilde kapanan cam kavanoz içerisinde, son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Eğer plastik kapları tercih ediyorsanız kapalı bir dolapta, kabın ağzı açık şekilde ununuzu saklayabilirsiniz. Böylelikle ununuz hava alacak rutubet yapmayacaktır.
Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un kötü kokar. Hatta bayat, küf veya ekşi kokabilir. Aynı zamanda renksiz görünebilir. Ek olarak, ununuz su veya nem ile temas ederse, büyük kalıp kümeleri ortaya çıkabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Uygun kaplarda muhafaza edilen ve saklama koşullarına özen gösterildiğinde buğday unu 12, çavdar ve yulaf unu gibi çeşitler 6 ay süresince böceklenmeden tazeliğini koruyabilir. Unu kullandıktan sonra geri kalanını uygun bir kaba koyabileceğiniz gibi, kendi ambalajında da saklayabilirsiniz.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Kokusu ve rengi değişmiş unları kesinlikle kullanmayın. Böceklenmiş Unlar Ne Yapılmalıdır? Böceklenmiş unları çöpe atmanız gerekmez. Uzmanlara göre böceklerin yediği gıdalar güvenle yenilebilir.
50 kg Un Saklama Koşulları Nelerdir? 50 kg un çuvalı, uzun sürede tüketime uygun olması sebebi ile bozulmayacak ortamlarda saklanmalıdır.
Diğer Unlar İçin Raf Ömrü
Diğer yağlar gibi, bu yağlar da zamanla ekşir ve una belirgin şekilde hoş olmayan bir tat verir. Taşta öğütülmüş ve tam buğday unları genellikle dört ila altı ay içinde tüketilmelidir. Ancak sıcak iklimlerde hoş olmayan tatları daha da hızlı geliştirebilirler.
SKT, farklı ürün gruplarında kullanılan bir uygulamadır. Ancak hiç şüphesiz bu alandaki en önemli ürün grubu gıdalardır. Çünkü gıdaların belli bir raf ömrü vardır ve bu ömür dolduktan sonra gıdaların bozulma riskleri çok fazladır. Bozulan ürünlerin tüketilmesi ise insan sağlığı için ciddi bir tehdittir.
Taş değirmenlerden elde edilen unların muhafazası güçtür. Eğer bu unlar oda sıcaklığında uzun süre (8-10 ay) bekletilirse acılaşma ve diğer olumsuz gelişmeler olmaktadır. Bu nedenle bu unlar kısa sürede tüketilmelidir.
UN BOZUK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR? Ununuzun güvenli olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un kötü kokar. Hatta bayat, küf veya ekşi kokabilir.
“AMBARLARA KONAN BUĞDAY, 100 YILDA SADECE YÜZDE 5 BOZULUYOR”
Killi kireç taşından oluşan ambarların özelliği nemi emmesidir. Yaz kış ambarlardaki ısı derecesi 13 ila 17 derece arasındadır. Bu nedenle de içine konan buğday 100 yılda, sadece yüze 5 bozularak unlanmaktadır.
Seçenekler: 1 kg19,50 TL/kg. 5 kg15,18 TL/kg.
Eğer mutfak dolaplarınızın içinde güveler oluştuysa ve dört bir yana yayıldıysa köklü bir temizlik yapmanızda fayda var. Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Un ve un ile üretilen ürünlerde görülebilir. Dışarıdan farklı yollarla gelen un böcekleri, eve yerleşerek üreyebilir. Özellikle üretim alanlarında bu böceklerin görülme riski daha fazladır. Un ile beslenmeyi seven bu böcekler, sıcak ortamda yaşar ve daha fazla üreyebilir.
Dünyanın hemen hemen her köşesinde bulunabilen kozmopolitan böceklerdir. Tahıl, un, yulaf ezmesi ve pirinç kepeği gibi tahıl ürünleri için ciddi tehdit oluşturan zararlı canlılardır.
Kusma, kanlı ishal bir çok zehirlenmelerde belirtidir.
Koliform bakterisi, Un zehirlenmelerinde ayrı olarak dışkı tahlillerinde görülür.
Tam Buğday Unu
Neredeyse buğdayın ilk ataları olan siyez buğdayı ve buğday rüşeymi gibi çeşitlerine döndük. Mümkün olduğunca ham ve işlenmemiş buğdayın sağlığa faydalı olduğu konusunda nerdeyse tüm beslenme uzmanları ortaklaşmış durumda. Bu yüzden tam buğday unu ekmek yapmak için artık en ideal unlardan birisidir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır. Çünkü böcek biti, pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu yüzden üstteki pirinç taneleri tüketilmemelidir.
Nem böceğini yok etmek için sedir yağını su ile karıştırıp evinizdeki çatlak ve yarıklara püskürtün. Nem böceği yani gümüşçün (gümüş böceği) lavanta kokusunu da sevmez. Lavanta yağını da sulandırarak püskürtebilirsiniz. Yerlerin limon kokusu ile temizlenmesi de gümüş böceğini rahatsız edecektir.
Evlerinizde bu parazitlerden kurtulmak için yatak odanızı, yatak, halı, gardırop, yerler ve duvarlarla birlikte Chrysamed insektisit ile iyice püskürterek ilaçlayınız. Uzun süre devam eden bir tahtakurusu sorunu varsa bu ilaçlamayı 3- 5 günde bir olmak üzere birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri