Unun Raf Ömrü Ne Kadardır? Buğday unu, doğru koşullar sağlandığında 1 yıla kadar saklanabilir. Tam buğday, yulaf ve çavdar unun raf ömrü, beyaz una göre daha azdır. Bu tip unlar, maksimum 6 ay içinde tüketilmelidir.
Mutfaklarda sıklıkla tercih edilen beyaz unu, uygun saklama koşullarında 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz. Tam buğday, çavdar ve yulaf unları ise beyaz una göre daha az dayanıklıdır. Bu nedenle bu tip unları en fazla 6 ay içinde tüketmeniz gerekir.
Genel amaçlı Unlar: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 8 aya kadar, buz dolabında ise bir yıla kadar saklanabilir.
Un Raf Ömrü
Un, özellikle açmadıysanız ve uygun şekilde saklamadıysanız, son kullanma tarihini de geçebilir. Çoğu un türü, son kullanma tarihlerinden altı ila sekiz ay sonra, tam buğday ve kendi kendine kabaran un ise, son kullanma tarihlerinden sonra dört ila altı ay dayanır.
Ek olarak, ununuz su veya nem ile temas ederse, büyük kalıp kümeleri ortaya çıkabilir. Bu durumda, hemen tüm torbayı atmalısınız. Unun bozuk olup olmadığını elekten geçirerek anlayabilirsiniz. Eğer çok uzun süre bekletilmemişse ve kelebeklenmişse israf etmek istemezseniz elekle eleyip temiz halini kullanabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Buğday unu, doğru koşullar sağlandığında 1 yıla kadar saklanabilir. Tam buğday, yulaf ve çavdar unun raf ömrü, beyaz una göre daha azdır. Bu tip unlar, maksimum 6 ay içinde tüketilmelidir.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Kusma, kanlı ishal bir çok zehirlenmelerde belirtidir.
Bunun sebebi Kalın bağırsakta yaşanan sorunlardır. Koliform bakterisi, Un zehirlenmelerinde ayrı olarak dışkı tahlillerinde görülür.
Son kullanma tarihi (SKT), özellikle gıda ürünleri için büyük bir öneme sahiptir. Öyle ki, insan sağlığı ile de direkt olarak ilgilidir. Henüz ürünlerin üretim aşamasında uzman kişiler ve ilgili mevzuat dikkate alınarak belirlenir ve ürünlerin uygun bir noktasına yazılır.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Uygun kaplarda muhafaza edilen ve saklama koşullarına özen gösterildiğinde buğday unu 12, çavdar ve yulaf unu gibi çeşitler 6 ay süresince böceklenmeden tazeliğini koruyabilir. Unu kullandıktan sonra geri kalanını uygun bir kaba koyabileceğiniz gibi, kendi ambalajında da saklayabilirsiniz.
Aldığınız un uygun şartlarda muhafaza edilmiyor ya da son kullanma tarihi geçmişse kısa sürede böceklenir. Uğradığınız zarar sadece bu kadarla kalmaz, undaki böcekler diğer bakliyatlara da geçer ve bunları da atmanız gerekir. Bu yüzden güvenilir bir yerden unu almanız önemlidir.
Taş değirmenlerden elde edilen unların muhafazası güçtür. Eğer bu unlar oda sıcaklığında uzun süre (8-10 ay) bekletilirse acılaşma ve diğer olumsuz gelişmeler olmaktadır. Bu nedenle bu unlar kısa sürede tüketilmelidir.
Öğütülen iğde çiçekleri cam kavanozlarda hava almayacak şekilde saklanır. Meyvelerinin ise olgunlaşması yöreden yöreye farklılık gösterir. Meyveleri kahverengiye dönünce toplanır.
“AMBARLARA KONAN BUĞDAY, 100 YILDA SADECE YÜZDE 5 BOZULUYOR”
Killi kireç taşından oluşan ambarların özelliği nemi emmesidir. Yaz kış ambarlardaki ısı derecesi 13 ila 17 derece arasındadır. Bu nedenle de içine konan buğday 100 yılda, sadece yüze 5 bozularak unlanmaktadır.
Diğer Unlar İçin Raf Ömrü
Bunlar, uzun süreli depolamada sorun oluşturan orijinal tahıl çekirdeklerindeki yağların çoğunu içerir. Diğer yağlar gibi, bu yağlar da zamanla ekşir ve una belirgin şekilde hoş olmayan bir tat verir.
Yüksek alkollü damıtık içkiler (viski, konyak, votka, rom vb.) güneş görmemek ve serin yerde dik tutulmak kaydıyla çok uzun yıllar saklanabilirler, bozulmazlar. Güneş ise renklerini soldurur, sıcakta da içkinin kapağından alkol buharlaşır ve alkol derecesi düşer. Bu da bozulma riski yaratır.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Ürünlerin ambalajında yer alan 6M, 12M, 18M, 24M ifadeleri kapak açımı ifadeleridir. Şekil üzerinde yer alan M harfi İngilizce “Month” (AY) kelimesinden gelmektedir. 6M – Kapak açımından sonra 6 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.
Ununuzun inançlı olup olmadığını belirlemenin en düzgün yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un berbat kokar. Hatta bayat, küf veya ekşi kokabilir.
Uzun vadede, sürekli kilo alımı metabolik sendroma dönüşerek tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve hatta kanser geliştirme riskini artırabilir. Rafine unların aşırı tüketimi trigliseritlerde artışa, HDL (iyi kolesterol) düzeylerinde düşüşe ve kan şekerinde artışa yol açar.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
50 kg Un Saklama Koşulları Nelerdir? 50 kg un çuvalı, uzun sürede tüketime uygun olması sebebi ile bozulmayacak ortamlarda saklanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri