Üniversitelerdeki İdari Personel; üniversitelerin akademik ve idari teşkilatında yer alan birimlerde idari, teknik, sağlık, avukatlık ve yardımcı hizmetler sınıfında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun hükümlerine tabi olarak çalışmaktalardır.
2914 Sayılı Yüksek Öğrenim Personel Kanunu.
Öğretim elemanları, 1765 sayılı Yasanın yürürlüğü sırasında olduğu gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 187-213 üncü maddelerinde öngörülen sosyal hak ve yardımlardan yararlanmaya devam edeceklerdir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinde memur sınıfları sayılmış. Akademisyenler bu sınıflara dahil değil. Dolayısıyla Devlet Memurları Kanunu'na göre akademisyenler memur değil. Onlara yakın görülebilecek öğretmenler ise “Eğitim ve Öğretim Hizmetleri” sınıfına dahil memur.
Ülkemiz yükseköğretiminde yaklaşık 42000 Dr. Öğr. Üyesi, 40000 Öğretim Görevlisi ve 52500 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Bu üç akademik unvana sahip olan bireyler sözleşmeli statüde çalışmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
* Artık bütün akademik personel SGK kapsamında, ancak devlet üniversitesinde kadrosu olanlar memur statüsündedir. Devlet üniversitelerinde doçentlik ve profesörlük kadroları daimi statüdedir. Vakıf üniversitelerinde ise kadrolar daimi statüde olmayıp, sözleşme süresi ile sınırlıdır.
Sürekli olarak tayin edilen öğretim görevlileri ve okutmanlar öğretim üyeleri gibi görevlendirilirler.
"Vakıf Üniversitesinin, sürekli ve düzenli nitelikteki kamu hizmetinde çalıştırdığı öğretim elemanın; statüsü, göreve alınması, hak ve yetkileri gözetildiğinde, İdare Hukuku kapsamında bir kamu personeli olduğu açıktır.
Akademik personel, bir üniversitenin her kademesindeki, eğitimden sorumlu akademik unvana sahip kişilere verilen isimdir. Akademik kademelerine bağlı olarak; Profesör, Doçent, Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi gibi unvanlar taşırlar.
Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirenler 657 sayılı Kanun'un uygulanmasında memur sayılır. sayılmaktadır.
Yani belirli açılardan 657 sayılı Kanun hükümleri kendilerine uygulansa bile öğretim elemanları hukuki statü anlamında memur olmayıp, 2914 sayılı Kanun ile 2547 sayılı Kanun hükümlerine tabi bulunmaktadır.
Sözleşmeli personelin atanmaları, terfi, maaşlarına ilişkin temel kurallar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/B maddesinde düzenlenmiştir. Ayrıca çeşitli kamu kurumlarda kendi özel yasalarında sözleşmeli personelini düzenleyebilmektedir.
Madde 10 – Öğretim elamanları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 187- 213 üncü maddeleri ile düzenlenen sosyal hak ve yardımlardan faydalanırlar.
Bilgiyi üreten, aktaran, paylaşan, değişimin itici gücü olan üniversiteler, ancak insan kaynağıyla varlıklarını sürdürürler. Bu nedenle üniversite tercihinde bulunacak adayların, akademik ve yönetici kadroyu dikkate alması birincil derecede önemlidir.
Öğretim Elemanı: Akademik personele verilen genel isimlendirmedir.Bir araştırma görevlisi de bir profesör de öğretim elemanı olarak adlandırılır. Öğretim Üyesi:Yüksek lisansın ardından doktorasını tamamlamış kişiler, yani doçent ve profesör kadrosunda olan kişiler öğretim üyesi olarak isimlendirilir.
Özel bir mesleki bilgiye ihtiyaç duyulduğu takdirde veya yıllık planlar içinde geçici olarak işlerde görevlendirilmek üzere ilgili kurumların teklifi ile Devlet Personel Başkanlığı'nın da görüşleri alınıp sözleşme yapılmak kaydıyla geçici olarak çalıştırılan kamu hizmetlisine sözleşmeli personel denmektedir.
Millî kamu kurumları, devlet tarafından kurulan ve devletin (merkezî idarenin) vesayet denetimine tâbi olan ülke düzeyinde hizmet veren kamu kurumlarıdır18. Örneğin Orman Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, üniversiteler, TÜBİTAK, TÜBA, millî kamu kurumudur.
*Bu üniversitede çalışanların da Devlet memuru statüsünde sayılamayacağı, ifade edilmiştir. Vakıf üniversitesinde çalışanlar, Devlet üniversitelerindeki gibi kamusal atama işlemiyle oluşan statü hukukuna göre değil, iş/hizmet sözleşmesiyle çalışmaktadır.
3-Öğretim Yardımcıları Sınıfı:
Bu sınıf, araştırma görevlileri ile uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacılarından oluşur.
Devlet üniversitelerinde, 2547 sayılı Kanunun 50/d statüsüne göre çalışan araştırma görevlilerinin özlük ve eğitim süreçlerine dair bazı soru ve cevaplar.
Bilindiği üzere, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa ekli Ek Gösterge Cetveline göre Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlilerinin kadro dereceleri 1 ila 7 aralığında belirlenmiştir.
kadro planlaması, ders verecek öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olarak 6'ya kadar planlanabilecektir. karara bağlanır. Bu şekilde fakültelere ders vermek üzere tahsis edilen öğretim görevlisi kadroları ilgili birimin norm kadrosundan sayılır.
Milli Eğitim Bakanlığı üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışanları öğretmenliğe kabul etmektedir.
Öğretim görevlileri, üniversitelerde öğrencilere ders verirken, araştırma görevlileri ise bilimsel projelerde yer alarak akademik kariyerlerini sürdürürler. Öğretim üyeleri, üniversitelerde profesör ve doçent unvanlarını taşıyan akademisyenlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri