Trakonya (Çarpan Balığı) Bu da diğer dikenli balıklarda olduğu gibi ciddi ağrı ile karakterizedir. Ağrı sıklıkla 24 saatte sonlanır. Ancak yaranın inflamasyonu 14 güne kadar uzayabilir. İlk yapılması gereken kanama kontrolü ve etkilenen bölgeyi sıcak suya daldırmaktır.
Yaranın üzerini bant ile kapatmayınız. Yaranın hava alması gerekmektedir. · Eğer kaşıntınız var ise bunu kontrol altına alabilmek için hidrokortizon içeren kremler yaraya uygulanabilir. Eğer ısırılan yer iltihap kapmış ise krem sürmeyi durdurunuz.
Halk arasında çarpan balığı olarak bilinen 'trakonya' sokması tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Trakonya balığının soktuğu kişide şiddetli bir ağrı başlıyor. Özellikle zehire karşı alerjisi olanlarda anında solunumu durdurabiliyor.
Sokmanın acısı anlıktır ve sokma meydana geldiği yerden tüm bacağa (veya kola) yayılır. Ağrı tipik olarak 30 dakikada zirveye ulaşır ve 24 saatte sonra düzelir, ancak günlerce de devam edebilir. Sokulma bölgesi 6 ila 12 saatlik bir süre boyunca kızarıklık, morarma ve yanma hissi gösterebilir.
Trakonya balığının zehri oldukça kuvvetli olduğu için vücutta uzuv kaybına neden olabilmektedir. Bu balık türünün yassı bir vücut yapısı bulunmaktadır. Alt çene yapısı üst çene yapısından daha uzun olan bu balığın zehri ölse dahi devam etmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Bilimsel adı 'Synanceia verrucosa' olan taş balığı, dünyanın bilinen en zehirli balık türüdür.
Trakonya balıkları, Akdeniz ve Doğu Atlantik'in dip ve kıyısal bölgelerinde bulunurlar.
Sokulan bölgeyi 40-45C sıcak suda 20-45 dakika tutun. KESİNLİKLE SOĞUK YA DA BUZLU SU UYGULAMAYIN. “Sıcak su balığın toksinin etkisini azaltırken, soğuk su aynı kalmasını sağlar”. İnfeksiyon olasılığını göz önünde bulundurarak uygun antibiyotik başlanabilir.
Güllüçayır, “Karada meydana gelen ısırma ve sokmalarda soğuk uygulama tavsiye edilirken, tersine denizde sıcak uygulamak önemlidir. Deniz canlılarının zehirleri proteindir. Proteinin yapısı ısıyla bozulur. Sıcak 45 santigrat ile 60 santigrat uygulaması da pek çok deniz canlısının zehrini etkisiz hale getirir.
Dikenin battığı yerde kısa sürede şişme ve kızarıklık oluşacaktır. Şişliği amonyakla yıkamak ve buz uygulamak rahatlatacaktır.
Gölde bıyıklı sazan balıkları bulunur. Bu tür zehirli olduğundan yenmesi insan sağlığı açısından sakıncalıdır. Şurada Paylaş!
Isırdığı anda sizi, vücudunda bulunan bakteriler sebebiyle hastane yollarına düşürebilir. Tehlikeli bir balık olan müren balığı saldırısı ile meşhurdur. Yakalandığı anda bir refleks ile en yakınında ne varsa ısırır. Bu sizin eliniz bile olabilir.
Balıktan Zehirlenme Nasıl Anlaşılır? Balıktan kaynaklı zehirlenmelerde diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi kusma ve mide bulantısı şikayeti ortaya çıkar. Balık tükettikten sonra da 2 ila 3 saat arasında bu şikayetle rile karşı karşıya kalınırsa balık zehirlenmesinden şüphelenilebilir.
Isırık veya sokma bölgesinin yakınında ağrı, yanma, şişme, kızarıklık veya kanama olabilir. Diğer belirtiler tüm vücudu etkileyebilir ve şunları içerebilir: Kramplar.
Doğu Atlantik'te geniş bir alana yayılmasına rağmen en çok Adriyatik Denizi'nde bulunur. Trakonya balığının birinci sırt yüzgecinde ve solungaç kapaklarında zehir bezleri vardır. Üzerinde yer alan dikenleri batırdığında zehrini diğer canlıya aktarır. Bu zehir özellikle insanlar açısından oldukça tehlikelidir.
Balığın karnında yer alan delikten uygun bir balık temizleme bıçağı ile girmeli ve karnını yarmalısın. Ardından karın boşluğundaki iç organlarını dikkatlice boşaltıp bol su ile yıkamalısın. Karnını boşalttıktan sonra ise baş ve işaret parmaklarını sokarak yüzgeçlerini açmalısın.
Amonyak veya İdrar Uygulaması: Eğer elinizde amonyak bulunuyorsa, yara üzerine uygulayın. Amonyak yoksa, idrarınızı yara bölgesine uygulayabilirsiniz. Bu, acıyı azaltabilir. Sıcak Suyla Temas: Sokulan bölgeyi dayanabileceğiniz sıcaklıkta su içinde bekletin.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir. Az yağlı ve az tuzlu gıdalar ile birkaç gün geçirip eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Trakonya balığının eti balığın zehir salgılaması ve balıkçılıkta yakalanması halinde risk arzetmesi nedeniyle tüketilmemekte ve ticari bir değer taşımamaktadır. Balık ölse bile zehiri halen aktif olup tehlike devam etmektedir.
''Toksin içeren balon balığı, zehirlenmelere yol açıyor. Balon balığının içerdiği toksin, insanda önce kol ve bacaklarda uyuşukluk, baş dönmesi ardından terleme, kusma, morarma, konuşma güçlüğü ve felce hatta ölüme neden oluyor.''
Aslan balığı (Pterois), Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'un batı kısımlarında, Kızıldenizde, mercan kayalıklarda yaşayan zehirli deniz balıklarından oluşan bir cinstir. İnsanlar için tehlike teşkil ederler. Kıyıya yakın yerler ile 50 metre derinlik arasındaki kısımlarda yaşarlar.
Gitgide Süveyş Kanalı'ndan geçtikten sonra Akdeniz'de yayılarak ülkemizin sularına girmeye başladı. Aslan balığına ilişkin Antalya ve Muğla'nın ardından daha kuzeyde Seferihisar, Kuşadası, Karaburun gibi bölgelerde de kayıtları verildi.
Protein değeri yüksek ve eti lezzetli aslan balığı, gastronomi kenti Hatay'da bazı otel ve restoranların menüsünde yer almaya başladı. Zehirli dikenlerinden temizlenen balık, haşlamasından kızartmasına, çorbasından ızgarasına ve buğulamasına kadar farklı çeşitleriyle müşterilerin beğenisine sunuluyor.
Deniz iğnesigiller familyasındadır. Türkiye de Marmara, Akdeniz, Ege hatta Karadeniz de bile görülür.
Atlas Okyanusu'nda ve Akdeniz'de bulunur. Erişkinleri 4 kg ağırlığa ve 50-60 cm boya ulaşabilirler. Tipik bir dip balığıdır, deniz hıyarı dahil olmak üzere dipte bulunan yumuşakçalar, kabuklular ve kafadanbacaklılarla beslenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri