Yabancı dil için hazırlık olan üniversitelerde hazırlık okumak zorunludur ancak üniversitenin düzenlediği seviye belirleme sınavının sonucuna göre öğrenci hazırlığı okumadan direkt 1. sınıfa geçebileceği gibi, sadece yarı dönem ya tam bir yıl hazırlık okuyabilir.
%30 ve %100 ingilizce bölümlerde hazırlık zorunludur fakat muafiyeti verebilirsen okumana gerek yok, Türkçe bölümlerde ise bazılarında isteğe bağlı hazırlık vardır adı üstünde o da İsteğe bağlı hazırlık programına katılırsan hazırlığı geçmene gerek yoktur yalnız sertifika alamazsın.
Eğitim dili %30 İngilizce olan programlara yeni kayıt yaptıran öğrenciler, kayıt döneminde süreleri 2 yılı geçmemiş olmak şartıyla aşağıdaki sınav sonuçlarını Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı'na ibraz etmeleri durumunda İngilizce hazırlık programından muaf olarak lisans programlarına başlayabilirler.
Zorunlu hazırlık programı bulunan bölümler 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Kayıt Kılavuzunda belirtilmiştir. (2) Eğitim-öğretim yılı başında (Eylül ayında) yapılan Düzey Belirleme Sınavına girmezsem ne olur? Sınava girmeyen öğrenciler lisans eğitimlerine başlayamaz ve Hazırlık Programına dahil olurlar.
“Zorunlu hazırlık” kayıt yaptırdığı bölümünde %100 İngilizce eğitim alacak öğrenciler içindir. “İsteğe bağlı İngilizce hazırlık” ise %100 Türkçe eğitim veren bölüm öğrencilerinin aldığı zorunlu olmayan hazırlık programıdır.
İlgili 26 soru bulundu
İngilizce yeterlik sınavında konuşma bölümü yoktur, ancak öğrencileri ileride kendilerini bekleyen öğretime hazırlamak üzere Hazırlık Okulu'nda dersler bütünüyle İngilizce yapılmakta ve öğrencilerin derse katılımlarında İngilizce kullanmaları beklenmektedir.
Öğrenciler sınavlardan başarılı olsalar dahi derslerin %85 ine katılmazlarsa hazırlık sınıfından başarısız sayılırlar.
İngilizce Dil Hazırlık Programı üç düzeyden oluşur: A2, B1 ve B2. B2 düzeyinin koşullarını yerine getiren öğrenciler, İngilizce Dil Öğretim Okulunun yeterlik sınavını (Akademik İngilizceye Hazırlık Sınavı - TRACE) almaya hak kazanırlar. Bu sınavdan başarılı olan öğrencilerin birinci sınıfa başlamalarına izin verilir.
Hazırlık sınıflarında haftada kaç saat ders verilmektedir? Tekrar grupları haricinde, A2, B1, B1+, B2, B2+ ve C1 seviyeleri için haftada 23 saat yüz yüze ders verilir.
Yabancı dil için hazırlık olan üniversitelerde hazırlık okumak zorunludur ancak üniversitenin düzenlediği seviye belirleme sınavının sonucuna göre öğrenci hazırlığı okumadan direkt 1. sınıfa geçebileceği gibi, sadece yarı dönem ya tam bir yıl hazırlık okuyabilir.
Hazırlık Sınıfından başarı ile mezun olduğunuzda CEFR (Common European Framework)'e göre B1+ ve buna karşılık gelen GSE (Global Scale of English) ölçeğinde de 51-58 bandında İngilizce seviyesi ile mezun olursunuz.
İngilizce Hazırlık Programından muaf olabilmek için, öğrencilerin üniversitemiz tarafından eşdeğerliliği kabul edilen uluslararası sınavlardan birinden yeterli puanı almaları gerekmektedir. Son iki yıl içerisinde alınmış olan yabancı dil sınavı puanları kabul edilmektedir.
Hazırlık programı ücretsizdir. Eğer ikinci öğretim öğrencisi iseniz her iki dönemde de harcınızı yatırmanız gerekmektedir. Hazırlık Eğitimine başvurduğumuz zaman, KYK yurt ve burs imkanlarından mahrum kalır mıyız?
İşte detaylar... HAZIRLIK SINIFI ÖĞRENCİLERİ KYK YURT BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİR Mİ? Üniversitelerin hazırlık sınıflarında okuyan öğrenciler KYK yurt başvurusunda bulunabilmektedir.
Hazırlık sınıfı hem yabancı dilini geliştirir hem de okula adaptasyonunu sağlar. Eğer okulun öğrenci kulüpleri, kantinleri, kütüphanesi, eğlence alanları gibi tüm imkânlarından faydalanmayı düşünüyorsan hazırlık sınıfı, okul hakkında yapacağın araştırmalar için de kolaylık sağlar.
MADDE 10 – (1) Tıp Fakültesinde hazırlık eğitimi zorunludur.
Bu sınav eğitimin tamamen Türkçe olarak yürütüldüğü bölümlerdeki öğrencilerin, öğrenim programlarının birinci yılında okutulmakta olan Yabancı Dil I ve II (Temel İngilizce I ve II veya bazı bölümlerdeki adıyla İngilizce I ve II) derslerinden muaf olmak için girilen muafiyet sınavını kapsamaktadır.
B2 seviyesi iyi derecede İngilizce bildiği kabul edilen ancak ileri seviye kabul edilebilmek için henüz erken bir seviyedir. Aslında tam bu nokta ingilizce özel ders veya online ingilizce eğitim almak için de en optimum nokta olarak bilinir.
B2 İngilizce Seviyesi – İleri (Intermediate Level)
Bu seviyede olan İngilizce öğrencileri kendilerini akıcı bir şekilde ifade edebilirler, daha zor ve daha özelleşmiş konularda okuma, yazma ve konuşma yeteneklerine sahiplerdir. B2 seviyesini tamamlayanlar akademik alanlarda ilerleyebilir.
Üniversitelerde verilen hazırlık eğitimi kişilerin yabancı dil öğrenmesi üzerine verilen bir eğitimdir. Üniversitede okuyan farklı bölümdeki öğrenciler hazırlık sınıfına dahil edilerek yabancı dil eğitimi görürler. Yabancı dil eğitimleri 1 yıl boyunca devam eder.
Geçmek Zor mu? Hazırlık sınavı diğer sınavlarda olduğu gibi çaba ve emek gerektiren bir sınavdır. Dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerinin sınandığı bu sınavda geçme notu genel itibariyle 60 olmakla birlikte üniversiteden üniversiteye değişmektedir.
Yerleştirildikleri yükseköğretim programının zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmelerine rağmen hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayamayıp ilişiği kesilen öğrencilerin, Türkçe öğretim yapılan programlara yerleştirilme işlemleri Başkanlığımızca yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri