Berrak yapısı ve tortusuz olma özelliği ile öne çıkar. Halk arasında deniz tuzu ya da turşuluk tuz olarak tanınan salamura tuz, iyot içermediği için sofra tuzundan daha sağlıklıdır ve yemeklere daha fazla tat katar.
Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.
Saf olmayan, yemeklik sofra tuzları ile yapılan turşular kolaylıkla bozulur ve uzun ömürlülüğünü kaybeder. Turşu kurarken mutlaka rafine edilmemiş, saf doğal kaya tuzu kullanmaya dikkat etmelisiniz.
Turşu yaparken klasik sofra tuzları yerine, iri taneli kaya tuzları kullanmak gerekiyor. Kaya tuzları daha sert bir yapıda olmaları nedeniyle, malzemeleri sofra tuzuna kıyasla çok daha iyi koruyor. Hazırlanacak her 2 kg tuşu için 200 g kaya tuzu kullanılır.
Salamura tuzlarının göl menşeili olanı var birde kaya tuzu dediğimiz türü,her salamura tuzu kaya tuzu değildir.. Salamura tuz yani turşuluk tuz... Akvaryumlarda kullanılan tuzun adı... İyotsuz ve içerisinde katkı malzemesi olmayan yemeklik tuzları veya kaya tuzlarını kullanabilirsiniz..
İlgili 41 soru bulundu
Bu tuz kaya tuzunun leblebiden biraz daha küçük bir şekilde öğütülmesiyle elde edilen tuzdur. Kaya tuzundan imal edilir. İri parçalı kaya tuzundan kalite olarak hiçbir farkı yoktur.
Tariflerde tuz olarak geçen ise kaya tuzudur. İsli tuz, Himalaya tuzu gibi risklere girmeden sıradan Çankırı kaya tuzu kullanabilirsin. Turşu limondan da sirkeden de olur.
Dr. Canan Karatay'a göre, vücudumuzun tuz ihtiyacını doğal ve işlenmemiş olan kristal kaya tuzu ile karşılamamız gerekiyor.
Tuz, sebze ya da meyvelerin salamura oldukları sırada kıvamlarını korumalarını, uzun süre taze olarak tüketilmelerini sağlıyor. Bu nedenle kullanın tuzun çeşidi de oldukça önemli. Turşu yaparken klasik sofra tuzları yerine mümkünse iri taneli kaya tuzları kullanmanızı öneririz.
Sofra tuzunu tercih ediyorsunuz
Sofra tuzuyla turşu hazırlamak hatalı bir seçim. Salamura ya da turşu tuzu olarak da marketlerde satılan kaya tuzunu tercih etmelisiniz. Ağır ağır çözülen bu tuz, turşunun lezzetini ve dayanıklılığını artıracaktır.
Sofra tuzu ile benzer sodyum klorür içeriğinin olmasının yanı sıra rafine edilmemiş olması ve zengin mineral içeriği deniz tuzunu daha tercih edilebilir kılar. Deniz tuzu çok sayıda mineral içermesine rağmen sofra tuzu sadece sodyum klorür içerir. Rafine edilmemiş deniz tuzunda sağlık için faydalı birçok mineral var.
Salamura tuz, sofra tuzu gibi rafine edilmediği için doğal yapısını korur. İçeriğinde 80'den fazla mineraller barındırır ve özellikle magnezyum, demir, sülfür ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Tüm doğal elementleri bünyesinde barındıran salamura tuz, kristal sodyum ve klor içeren önemli bir kaynaktır.
Hangi tuzu tercih edelim? Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
Kaya tuzu ve sarımsak turşunun uzun ömürlü ve sert olmasında en önemli etkenlerdir. Diri bir turşu için malzemeler ufakça delinmelidir. Turşu suyu için içme suyu dışında bir su kullanılmamalıdır.
Lezzetli salatalık turşuları için kullanacağınız tuzlar, mutlaka kaya tuzu olmalıdır. Marketlerde satılan turşukur paketlerini tercih etmemelisiniz. Kendi malzemeleriniz ile yaptığınız turşunun lezzeti hiçbir turşuya benzemeyecektir. Sofra tuzu kullanılan turşular çok geçmeden erimeye başlayacaktır.
Turşu kurarken olmazsa olmaz bazı malzemeler var bunlardan ilki ve en önemlisi tuz. Turşuluk tuz, normal sofra tuzları gibi ince değil. Turşu kurarken iri salamura tuzu kullanılıyor. Bu tuzu marketlerden ve pazarlardan 1 kiloluk paketler halinde kolaylıkla temin edebilirsiniz.
Tuzun turşu yapımında yeterli miktarda eklenmesi hem yararlı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için önemli. Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın.
Turşu suyunda ölçümüz: Her 1 litre iyi su için, 1 çay bardağı organik sirke ve 2 tepeleme yemek kaşığı kaya tuzu. Bundan sonrası tamamen size kalmış. Aroma vermek için tane karabiber, kereviz tohumu, defne yaprağı, sivri acı biberler, sarımsak, biraz şeker, deniz tuzu kullanabilirsiniz.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Rafine ve sofra tuzunun tehlikeli olduğunu, kaya tuzunun ise faydalı olduğunu açıkladı.
Türkiye'de tuz üretiminin %28'i İzmir-Çamaltı'nda deniz suyundan, %64'ü Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve Palas Gölü'nden, kalanı da kaya tuzu yataklarından yapılmaktadır. Türkiye'de önemli kaya tuzu yatakları Çankırı, Nevşehir-Gülşehir ve Yozgat-Sekili'de bulunmaktadır.
Karatay, kaya tuzunun sağlık açısından önem taşıdığına işaret ederek, içinde insan için en çok ihtiyaç duyulan mineraller olan kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez, bakır, çinko, selenyum ve iyot bulunduğunu kaydetti.
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan “Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın.
Salamura için kullanılan musluk suyunun en az bir gece dinlendirilmesi gerekiyor. 2 kilogram hazırlanacak turşu için 200 gram ince kaya tuzu kullanılıyor. Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritiliyor. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor.
İri taneli salamura tuzu evde turşu, salça, zeytin, konserve ve peynir yapımında kullanılabilir. Tüm hakları saklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri