Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla (doğa bilimleri, sosyal bilimleri gibi) çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar.
Üniversite: Yükseköğretim kurumlarının temel birimi olan üniversite, kendisine bağlı fakülte, yüksekokul, konservatuvar, meslek yüksekokulları ve enstitülerle bunların alt bölümlerinden oluşmaktadır. Ülkemizde halen 54 üniversite bulunmaktadır.
Üniversite Latince kökenli bir sözcüktür. Fransızcada ''universite'', İngilizcede ise ''university'' şeklinde yazılır. Yüksek öğretim kelimesi ile eş anlamlı olan üniversite, fikir alışverişinde bulunmak için bir araya gelmiş topluluk anlamına gelir. Günümüzde ise lisans eğitimi veren kurum anlamında kullanılır.
"Okulda Üniversite" Modelinin Tanımı:
"Okulda Üniversite" öğretmen eğitimi için uygulama yoğun geleneksel çırak-kalfa-usta modeliyle, bilime dayalı modern örgün eğitimi birleştiren ve teoriyle uygulamayı kaynaştıran bir model olarak tasarlanmıştır.
"Uni-versitas" sözcüğü, "unum" (bir) ve "vertere" (-e yönelmek, etrafında dönmek) sözcüklerinin bileşiminden oluşur. Universitas, "bire yönelmek/birin etrafında dönmek" anlamındadır ve üniversitenin temel niteliğini dile getirir.
İlgili 35 soru bulundu
Bu kanunla ülkemizdeki tüm yükseköğretim kurumları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında toplanmış, akademiler üniversitelere, eğitim enstitüleri eğitim fakültelerine dönüştürülmüş ve konservatuvarlar ile meslek yüksekokulları üniversitelere bağlanmıştır.
Yerleşke ya da yabancı dil kökenli karşılığıyla kampüs ya da kampus, bir üniversitenin genellikle kent dışında derslik, öğrenci yurdu gibi her türlü yapı ve etkinlik alanlarıyla toplu bir biçimde bulunduğu yer.
öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır.
Öğrenci; ilk, orta ve yüksek öğrenim kurumlarında eğitim gören kişi olarak tanımlanabilir. Öğrenci kelimesi öğrenim gören kişileri ifade eder. Öğrenim gören kişilerin aldığı eğitim birbirlerinden farklıdır. Öğrenim gören kişiler eğitim hayatına ilkokul ile başlar.
Üniversite, yüksek öğrenim görmek için tercih edilen fakülte, enstitü ya da yüksekokul derecesine sahip birimlerden oluşmaktadır.
Yerine İstanbul'da Maarif Vekâletine bağlı yeni bir üniversite kurulması öngörüldü. İstanbul Üniversitesi, 1 Ağustos 1933'te yeni bir kadro ve yapıyla açıldı. 18 Kasım 1933'te Türkiye'nin "ilk ve tek" üniversitesi olarak eğitime başladı.
Latince bir kelime olan Universitas kelimesi “bütün, evren, dünya” anlamını taşıyor ve üniversite kelimesinin kökeni de buradan geliyor. Üniversite ya da diğer adıyla yükseköğretim kurumu, en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlara deniyor.
Üniversite ve lise arasındaki en büyük fark aslında derslerdir. Üniversite kendine en uygun ve severek okuyacağın bir bölümün derslerini alırsın. Bu da seni seçtiğin alanda yoğunlaşmanı ve gelişmeni sağlar. Üniversitede pek çok fakülte ve fakülte altında bölümler vardır.
Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır.
Lisans veya 4 yıllık üniversite olarak bilinen kurumlar uygulamalı bilimler yüksekokulu olarak adlandırılır, fakülteler ile eşdeğer özelliğe sahiptirler.
Öğrenciler, yerleşkelerin içinde yer alan üniversite yurtlarında, şehrin çeşitli noktalarında bulunan ve KYK (Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu) tarafından yönetilen devlet yurtlarında, özel yurtlarda ya da şehirde kiraladıkları apartman dairelerinde kalabilirler.
Üniversitenin Mantığı
Üniversite, siyasî konularda yerine göre görüş bildirmeli; ama siyasete asla karışmamalıdır. Üniversitelerin ve üniversite üyelerinin bilimsel zihniyete, bilimsel bilince ve hepsinden önemlisi görev sorumluluğu ve bilincine sahip olmaları gerekir.
ilkokul, ortaokul, lise, üniversite bunların hepsi bir okuldur. sadece hangi derecedeki okula gittiğini söylemek için "liseye gidiyorum ben", "üniversiteye başladım" gibi okulların özel isimleri kullanılır. o yüzden evden çıkarken okula gidiyorum demekte bir sakınca yoktur.
Yaz okuluna katılım, öğrencinin isteğine bağlıdır. MADDE 5 – (1) Öğrencilere, öğrenimlerini tamamlamaları için tanınan program süresi; 2 yıllık önlisans programları için 4 yarıyıl, 4 yıllık lisans programları için 8 yarıyıldır.
(2) Yabancı dil hazırlık sınıfı hariç azami öğrenim süreleri; 2 yıllık ön lisans programları için 8 yarıyıl/4 yıl, 4 yıllık lisans programları için 14 yarıyıl/7 yıl, 5 yıllık lisans programları için ise 16 yarıyıl/8 yıldır.
MADDE 7 – (1) Üniversitede eğitim-öğretim, sınıf geçme veya ders geçme esaslarına göre yapılır. Ders geçme esası uygulanan birimlerde eğitim-öğretim dönemi, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Her bir yarıyıl en az 70 iş gününden oluşur.
Üniversite seçiminde bulunacak olan öğrenciler T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile birlikte ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'ne (AİS) giriş yaparak tercihlerde bulunur. Bu tercihlere son hali verildikten sonra ÖSYM'ye gönderilir. ÖSYM sınavda başarılı olmuş her aday için 24 tercih hakkı tanır.
Bunlar sırasıyla özel, devlet ve vakıf üniversiteleridir. Bu okullarda da 2 yıllık ön lisans eğitimi ve 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Aynı zamanda öğrenciler üniversite sınavından aldıkları puanlara göre, bu okullarda tam burslu ve yarı burslu okuyabilir. Vakıf Üniversitesi nedir?
İLK ÜNİVERSİTELER
1988'de 900. yılını kutlayan Bologna Üniversite'sinin kuruluş tarihi 1088 olarak kabul edilmiştir. Bologna Üniversitesi'nden sonra kurulan üniversite 1150'de Fransa'da Paris Üniversitesi'dir. Kısa bir süre sonra 1167'de İngiltere'deki Oxford Üniversitesi kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri