Üniversitede okurken okulunuzun kütüphanesinde çalışabilirsiniz. Bazı üniversiteler kendi öğrencilerine okurken çalışabilecekleri iş imkanları sunuyor.
Öncelikle, üniversite öğrencilerinin genellikle tercih ettiği bir alan olan kütüphanelerde çalışma imkanı bulunmaktadır.
Genel olarak basit ofis işlerinde, uzmanlık gerektirmeyen işlerde, eğitim gördüğü konu ile ilgili işlerde çalışırlar. ÖĞRENCİLER NE TÜR İŞLERDE ÇALIŞIRTIRILAMAZLAR? Öğrenciler başta birimlerin öğrenci ve not işlerinde olmak üzere birimlerdeki temizlik, taşıma vb. gibi ağır işlerde çalıştırılamazlar.
Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek brüt ücret 2023 yılı için 44,48 TL'dir. Kısmi zamanlı öğrenciler, sosyal güvenlik yönünden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabidir.
Öğrenciler yarı zamanlı olarak çalıştığı zaman da iş yeri onları sigortalı yapabilir. Hatta son dönemlerde bazı okullar öğrencilere online olarak derse girme şansı tanır. Bu durumda da öğrenciler tam zamanlı olarak bir işte çalışabilir. Bunun için de iş verenler tam zamanlı sigorta yapabilir.
İlgili 26 soru bulundu
“On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar; bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
Evet, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) belirlediği ücret standartları çerçevesinde günlük çalışma saati kadar ücreti maaş olarak alır.
MADDE 9- (1) Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilerin çalışma süresi haftada en çok 15 saattir. (2) Çalışma süresinin haftanın günlerine dağılımı, işin başlama ve bitim saatleri birim yöneticilerince belirlenir.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücret 11.402,32 Türk Lirasıdır. Yine part time aylık çalışma süresini 120 saat olarak kabul ederek hesaplamamıza başlayacağız. Yarı zamanlı çalışmada her 7.5 saatlik mesai 1 güne tekabül eder.
Genel olarak konuşmak gerekirse, herhangi bir işte çalışabilirsiniz, ancak tipik öğrenci işleri genellikle yiyecek ve içecek hizmeti veren yerlerde (örneğin garsonluk), mağazalarda (örneğin satış temsilcisi veya rafları düzenleyen bir yardımcı olarak) veya eğitim alanında (küçük sınıflardan öğrencilere ders vererek) ...
Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması, Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması, gerekmektedir.
Kütüphane personeli nasıl olunur sorusuna ilgili lisans programlarında eğitim alınması gerektiği söylenerek cevap verilebilir. Kütüphane personeli olmak isteyenler üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri bünyesinde bulunan Bilgi ve Belge Yönetimi veya Dokümantasyon ve Enformasyon bölümlerinde eğitim alabilirler.
a) Üniversitenin öğretim elemanları, personeli ve öğrencileri yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde kütüphaneden yararlanabilirler, b) Üniversitelerarası işbirliğinin gereği olarak Üniversite Kütüphanesi diğer Üniversitelerin öğretim elemanlarına ve araştırmacılarına açıktır.
Dileyen herkes merkeze gelip kaynaklara erişebilir. “Ancak lisans anlaşmaları ve telif hakları kanunu sebebiyle üniversite mensupları ile diğer kullanıcılar arasında kullanım hakları arasında fark var. Dışarıdan gelen kullanıcılar kaynaklarımızı dışarı çıkaramazlar ancak burada istedikleri şekilde yararlanabilirler.”
Asistan olmak için üniversitelerin Büro Yönetici ve Asistanlığı bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak gerekir. Bunun yanı sıra farklı bir bölümden mezun olan kişiler asistan olmak isterler ise asistanlık sertifikası programlarına başvurmaları ve sertifika sahibi olmaları gerekmektedir.
Asistan olmak için üniversitelerin Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı gibi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Dört yıllık lisans eğitimi alındıktan sonra asistan olunabilir. Dört yıllık farklı bir bölümden mezun olan kişiler de asistan olabilirler.
Asistanlar ortalama olarak 13.500 TL ile 30.000 TL arasında değişen rakamlarda maaş alabilirler.
Yükseköğretim kurumlarının lisans düzeyinde eğitim veren; bilgi ve belge yönetimi, kütüphanecilik, arşivcilik, dokümantasyon ve enformasyon programlarının herhangi birinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları gerekmektedir.
Kütüphaneci, üniversitelerin bilgi ve belge yönetimi bölümünden mezun olup kütüphanelerde çalışan personellerdir. "Bilgi uzmanı", "bilgi profesyoneli", "kütüphane personeli", "kütüphane uzmanı", "kütüphane öğretmeni" ve "bilgi yöneticisi" gibi unvanlarla da adlandırılır.
Çalışma saatleri ise 24 saat açık kütüphanelerde vardiyalı olmak üzere değişmektedir. Fakat devlet memuru sayıldıklarından dolayı 09.00 ile 17.00 arası mesai yapmaktadırlar.
Türkiye'de öğrenim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler. Ancak, ön lisans ve lisans öğrencileri için çalışma hakkı, ilk yıldan sonra başlar ve ilgili kanunla düzenlenir. Başvurular Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığına yapılmaktadır.
Öğrenciler, geçerli öğrenci vizesi ile eğitimlerinin ilk yılında haftada 20 saate kadar çalışabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri