Öğrenciler, öğrencilikleri sırasında evlenemezler ve evlenme isteğinde bulunamazlar. Buna rağmen evlenen öğrencilerin ilişikleri, yönetim kurulunun kararı ve yüksekokul müdürünün teklifi üzerine Başkan onayı ile kesilir.
; bu okullarda eğitimlerini sürdüren öğrencilerin, Medeni Kanun uyarınca evlenme yaşına sahip olsalar bile, evlenmeleri halinde kayıtları silinmektedir.
Bir insan üniversite okurken elbette evlenebilir.
Geçimini kendisi temin edecek durumu yoksa da yakınlarının veya başka insanların yardımlarını alıp onunla geçimlerini sağlayabilir.
1. Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında, 2. Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında, 3. Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.
İlgili 37 soru bulundu
Diyanet tarafından basılan "Fetvalar" kitabında yer alan "Eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez. Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır" sözleri, sosyal medyada gündem oldu.
Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez” denildi. Fetva, sorunun yanıtı şöyle sonuca bağlanıyor: “Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve izhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Kesin evlenme engelleri nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısmı, yapay hısım ile kurulan evlat edinen ve evlatlığın evliliği, kişinin başka birisiyle evli olması, evliliğe engel derecede olan akıl hastalığı, üstsoy ve altsoy olan kayın hısmı ile evlenilemeyeceği kesin evlenme engeli olarak hüküm altına alınmıştır.
1.2. Levirat Evliliği: Levirat evlilik, abinin ölmesi üzerine, ölen kişinin erkek kardeşinin dul kalan eşle; yani yengesi ile evlenmesiyle meydana gelir. Bu tür evlenme biçimi ülkemizin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülür.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Evlenmek isteyen müminlerin çekebileceği bu etkili zikirler arasında Yüce Rabbimizin 99 adet isminden biri olan Ya Fettah, Ya Habir ve Ya Vedud isimleri günlük olarak mümkün mertebede 5 vakit farz namazlarından sonra zikredilmelidir. *Evlenemeyen kişiler Furkan suresi 74. ayeti okumalıdırlar.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir. Fakat bazı İslam toplumlarında sivil yasaya göre çocuk evlilikleri yasaktır.
(4) Evli olanların kayıtları yapılmaz, öğrenci iken evlenenlerin okulla ilişiği kesilerek kayıtları e-Okul üzerinden Açık Öğretim Lisesine veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine gönderilir.
Öğrencinin yazılı başvurusu ve kendi isteği ile üniversiteden ayrılmak istemesi durumunda kaydı silinir.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nden lise öğrencilerine evlilik vizesi çıktı. Yeni yönetmeliğe göre, artık lisedeyken evlenen öğrencilerin kayıtları açık liselere nakledilecek.
Tasarıda, hakim-savcıların yabancılarla evlenme yasağı kaldırılıyor. Yürürlükteki Hakimler ve Savcılar Yasası'na göre, hukuktan mezun olan bir kişi, yabancı birisiyle evliyse hakim veya savcı olamıyor. Mesleğine başladıktan sonra yabancıyla evlenmesi durumunda ise meslekten çıkarılıyor.
“Dinimizde, kuzen olarak nitelendirilen, amca, dayı, hala ve teyze çocuğuyla evlenmesi caiz görülmüş ama çok da tavsiye edilmiş de değil. Uzak evlilikler tavsiye edilmiş.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Berdel, ailelerin karşılıklı olarak kızlarını birbirine gelin vermeleri ya da evlenecek iki erkeğin, ailelerindeki kızları karşılıklı olarak kendilerine eş olarak seçmeleri ile gerçekleşen bir evlilik yöntemidir. Simetrik evlilik ve mübadele evliliği olarak da isimlendirilmektedir.
el Cevab: - Dine düşkün demek; dini değerlerini kitap ve sünnet ekseninde yaşamaya gayret etmek demektir. - Akıl baliğ olan kadın ve erkeğin aralarında ne kadar yaş olursa olsun evlenmeleri caizidr. 50 yaşında bir kadın 16 yaşında bir erkekle evlenebilir. Tersi durum da caizdir.
Bu bağlamda dinimizde Müslüman bir erkeğin Ehl-i kitap (Yahudi ve Hristiyan) kadınlarla evlenebileceği; Ehl-i kitap dışındaki gayrimüslim (ateist, deist, budist vb.) kadınlarla ise evlenemeyeceği belirtilmiştir (el-Bakara, 2/221; Maide, 5/5).
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Bununla beraber kız tarafı da, aile büyüklerini aynı gün çağırarak tamamen ailelerin huzurunda bir sohbet havası içinde kız isteme gerçekleşir. Kız isteme olayı, öncelikle gençlerin kendi aralarında ve tamamen kendi istekleriyle yani rızasına dayanarak yapılır. Eğer gençler istemezse kesinlikle zorlama yapılmaz.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri