YKS BİLGİLENDİRMELERİYükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) Sayısal (SAY), Sözel (SÖZ), Eşit Ağırlık (EA) ve Dil Puan Türlerinden Öğrenci Alan Yükseköğretim Programlarına Girmek İsteyen Adaylar Ne Yapmalıdır?
EŞİT AĞIRLIK PUANI (EA)
Daha önceki sistemde eşit ağırlık alanında 3 ayrı (TM1, TM2, TM3) puan türü vardı. Yeni sınav sisteminde ise eşit ağırlıklı alanda sadece bir puan bir türü (EA) söz konusudur.
Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanı hesaplanması durumunda Sözel Yerleştirme Puanı (Y- SÖZEL), Eşit Ağırlık Yerleştirme Puanı (Y- EA),Sayısal Yerleştirme Puanı (Y-SAY) puanları hesaplanacaktır.
YKS aslında Temel Yeterlilik Sınavı (TYT), Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşan sınavların toplamına verilen addır. Türkiye'de bir üniversiteye kayıt olmak istiyorsanız bu sınavlara girmek durumundasınız.
Ankara. Bu yıl düzenlenen YKS'nin TYT ile sözel ve eşit ağırlık (EA) puan türlerinde 1'er, sayısal puan türünde 2, YDT'de 5 olmak üzere toplam 10 aday 500 tam puan alarak birinci oldu.
İlgili 19 soru bulundu
lgs'de 400. puan almak için hangi dersten kaç net yapmalıyız. bakalım türkçe'de 20 soru çıkmakta. yaklaşık 17 net yapmamız gerekmektedir.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Matematik ve AYT Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
Bütün bunlara rağmen AYT sınavında sorulan sorular, öğrencilerin alanları hakkında daha net bir bilgi gerektirdiğinden, AYT sınavının TYT sınavına göre daha zor bir sınav olduğu söylenebilir.
Sorusunu kısaca, 'Alan Yeterlilik Testi' diye cevaplayabiliriz. 12. Sınıf öğrencileri veya liseden mezun olanlar, üniversite eğitimi görmeye hak kazanabilmek adına AYT sınavına girmek zorundadır. Bu, Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS'nin 2. Oturumudur.
TYT, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenir ve yükseköğretim kurumlarına yerleşmek isteyen adayların genellikle başvurdukları lisans programlarının büyük bir kısmında zorunlu olarak gereken bir sınavdır. Sınavda Türkçe testi, Matematik testi ve Temel Fen Bilimleri testi bulunur.
Eşit ağırlık, isminden de belli olduğu üzere, sayısal ve sözel derslerin eşit oranda yer aldığı bir alandır. Bu alanı seçen öğrenciler lise eğitimlerinin son iki yılında tüm bölümlerin gördüğü ortak derslerin yanında TM dersleri üzerine yoğunlaşırlar.
2023 YKS oturumlarına giden ve tercih yapmak isteyen adayların 4 yıllık üniversite bölümlerini tercih edebilmesi için AYT puanı gerekmektedir. 4 yıllık bölüm tercih etmek isteyen öğrenciler için AYT zorunlu olup puan katsayısı olarak daha ön plana çıkar.
Eşit ağırlık bölümleri sadece AYT puanı ile değil TYT puanı ile de tercih edilebilmektedir. EA meslekleri oldukça geniş yelpazeye sahiptir. Üniversiteye gitmek isteyen pek çok öğrenicinin merak ettiği konular arasında da eşit ağırlık bölümleri ve meslekleri yer almaktadır.
Eşit Ağırlık puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat, Matematik, Tarih-1 ve Coğrafya-1 testlerini çözecek.
Y-SÖZ'ün adayın dahil olduğu sözel sınavını, Y-EA'nın adayın dahil olduğu eşit ağırlık sınavını ve Y-SAY'ın adayın dahil olduğu sayısal sınavını ifade ettiği, yayımlanan kılavuzda belirtilmiştir.
AYT: Alan Yeterlilik Testleri, üniversiteye gitmek isteyen lise son sınıf veya lise mezunu öğrencilerinin 4 yıllık fakültelere yerleşmesi için girmesi gereken sınavın ismidir. Kısa ismi ile AYT'ye girmek isteyen öğrencilerin öncelikle TYT sınavına girmeleri gerekiyor. AYT sınavı YKS'nin ikinci oturum sınavıdır.
YKS'nin her iki oturumunun aynı okulda ve salonda olacağını hatırlatan Kaya, adayları sınav giriş belgelerini karıştırmamaları hususunda uyararak; “Bu sene ayt ve tyt aynı okulda, salonda yapılacaktır. Öğrenci giriş belgesini alırken karıştırabilir. TYT için TYT giriş belgesi, AYT için AYT giriş belgesini götürmelidir.
Önlisans okumak için ÖSYM'nin hazırladığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak da adlandırılan üniversite sınavına girmek gerekiyor. Üniversite sınavında TYT (temel yeterlilik testleri) ve AYT (alan yeterlilik testleri) olmak üzere iki farklı puan türü yer alıyor.
AYT (Alan Yeterlilik Testi) – II.
Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, DKAB (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) ve Yabancı Dil (İngilizce) sorularından oluşan Alan Yeterlilik Testi (AYT), öğrencilerin alan bilgilerini ölçmek amacıyla bilgi ağırlıklı bir sınavdır.
YDT hariç toplamda AYT' de 160 soru bulunmaktadır. Ancak, sınav formatı ya da soru dağılımı yıllara göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, her sınav dönemi için ÖSYM'nin resmi kılavuzunu kontrol etmek en güncel ve doğru bilgiye ulaşmak için önemlidir.
TYT'YE GİRMEDEN AYT'YE GİRİLEBİLİR Mİ? 3 oturumlu bir sınav olarak organize edilen YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Adaylar daha sonraki oturumlara isteğe bağlı şekilde katılım sağlayabilir.
Eşit Ağırlık bölümleri TYT ve YKS ile alan bölümler olarak ikiye ayıra biliriz. Bunlar 2 Yıllık Eşit Ağırlık bölümler ile 4 yıllık Eşit Ağırlık bölümlerdir.
Hemşirelik bölümü için TYT-AYT ve YKS sınavına girdikten sonra gerekli baraj puanını aşarak bu bölüme tercih yapabilirsiniz. Bu bölüm için sayısal puan türü dikkate alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri