17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
Üst üste sekiz (8) dönem katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle YÖK kanunun 44/C maddesi kapsamında yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.
b) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması halinde, c) Azami öğrenim sürelerinin tamamlanması halinde, d) Öğrencinin kaydını sildirmek için yazılı başvuru yapması halinde kaydı silinir.
Eğitim & Kariyer konusunda 992 cevap paylaştı. 2 dönem üst üste kayıt yaptırmazsan okuldan atılırsın. Devamsızlıktan kalmak pek bir sorun etmez. Sorun olmaz.
evet hocam. ''Bu süreler içerisinde okulunu tamamlayamayan ve mezun olmayan kişiler için okuldan uzaklaştırma gerçekleşir ve öğrencilik halleri sona erdirilir.''
İlgili 20 soru bulundu
öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.
Öğrencilerin lisans eğitim hayatında bir süre bulunuyor. Bu sürenin geçilmesi durumunda tüm öğrencilik hakları elinden alınabiliyor. Hazırlık okumayan kişilerin normal şartlarda başarılı bir şekilde 4 yılda okulunu bitirebiliyor. Fakat başarısız olması durumunda en fazla 7 yıl hakkı bulunuyor.
azami öğretim süresi dolmadan kaydın silinmez. 4 yıllık üniversiteler için 7 sene, 2 yıllık önlisans programları için 4 senedir.
Kaydını sildirmek isteyen öğrenciler, bir dilekçe ile öğrenim gördüğü akademik birime başvuruda bulunur. Öğrenci ilişik kesme belgesini, ilgili birimlere imzalattırır, bu belge ile öğrenci kimliğini akademik birime teslim eder ve lise diplomasını alır. Kaydını sildiren öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Herhangi bir lisans programını tercih edenler ve yerleştirilenler bölüme kayıt yaptırsalar da yaptırmasalar da bir sonraki yıl sınava girdikleri takdirde puan düşüşünden etkilenirler. Aynı kural ön lisans programlarına yerleştirilen ya da kayıt yaptırılan öğrenciler için de geçerlidir.
Kaydı silinen öğrencilerin Öğrenci Kimliği , Bank 24 Jet ve TC kimlik fotokopisi ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nda bulunan Gazi MYO (Uzaktan Eğitim) bankosuna başvuru yapmaları gerekmektedir.
Öğrenciler E-Devlet platformundaki Üniversite e kayıt sorgulama “turkiye.gov.tr/yuksekogretim-kurulu-universite-e-kayit-belge-sorgulama” sayfasına E-devlet şifreleri ile giriş yapıp öğrenci belgesi sorgulama işlemi yapabilecekler.
Kayıt silinemez ancak, iki yarıyıl üst üste kayıt yaptırmayan veya iki yarıyıl üst üste uzmanlık alan dersinden başarısız olan öğrencinin danışmanlığı; danışmanın talebi, anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile danışman üzerinden alınabilir.(bkz.
Kaydını sildirmek isteyen öğrenciler, bir dilekçe ile öğrenim gördüğü akademik birime başvuruda bulunur. Öğrenci ilişik kesme belgesini, ilgili birimlere imzalattırır, bu belge ile öğrenci kimliğini akademik birime teslim eder ve lise diplomasını alır.
Kaydını sildiren öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Fakat E-devletten sisteme girilip düşmesi biraz zaman alabilir aslında bu süre 7 günden fazla olamaz...
Kayıt sildirme talebinde bulunabilmek için AKSİS' e (aksis.istanbul.edu.tr) giriş yapılır. "AUZEF Öğrenme Yönetim Sistemi" "Başvurularım" "Kayıt Dondur/Sil Başvuruları" alanına tıklanır. "Yeni Başvuru"dan uygun seçenekler tercih edilir.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
Yukarıda anlattıklarımı özetleyecek olursam üniversiteye kayıtlı iken sınava girmek mümkün ancak üniversiteye kayıtlıyken başka bir üniversiteye kayıt olmak mümkün değil. Yeni kazandığınız üniversiteye kayıt yaptırabilmek için önce diğer üniversitedeki mevcut kaydınızı sildirmelisiniz.
Azami süresi dolmuş öğrenciler üniversite içi bölümler arası geçiş başvurusunda bulunamaz. Başka yükseköğretim kurumlarına yapılacak yatay geçiş başvurularıyla ilgili kural ve koşullar ilgili üniversiteler tarafından belirlenir.
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun 44.maddesinin C fıkrası gereğince 4 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 7 yıl, 5 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 8 yıl, 6 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 9 yıl, ön lisans programlarında azami öğrenim süresi 4 yıldır.
2017 yılında kayıt yaptıran ve COVID-19 nedeniyle 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı Bahar yarıyılında kayıt dondurmamış öğrencilerimizin (2020 Temmuz ayında tez savunma sınavına girmesi gereken öğrencilerimizin) öğrencilik hak bitiş tarihi 28.09.2020 tarihine kadar uzatılmıştır.
(1) Öğrencilere öğrenimlerini tamamlamaları için tanınan program süresi, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, 2 yıllık ön lisans programları için 4 yarıyıl/2 yıl; 4 yıllık lisans programları için 8 yarıyıl/4 yıl; 5 yıllık lisans programları için ise 10 yarıyıl/5 yıldır.
Üniversite eğitiminde azami süre nedeniyle binlerce öğrencinin eğitim hayatları tehlikeye girdi. YÖK tarafından 2014 yılında yürürlüğe giren karara göre, azami eğitim süreleri 2 yıllık bölümler için 4 yıl, 4 yıllık bölümler için 7 yıl, 5 yıllık bölümler için 8 yıl, 6 yıllık bölümler için ise 9 yıl olarak belirlendi.
Üniversitede pasif öğrenci ne demektir? Üniversitede kayıt işlemini yaptırmayan, gerekli öğrenci şartlarını yerine getiremeyen, harç ücretini ödemeyen, derslere ve sınavlara girmeyen öğrenci tipi "pasif öğrenci" tipidir.
2015-2016 Eğitim Öğretim yılı Bahar yarıyılında ders kaydı yapan öğrenciler Öğrenci Bilgi Sisteminde "Aktif", ders kaydı yapmayan öğrenciler ise "Pasif" olarak gözükecek, bilgileri YÖKSİS'e bu şekilde aktarılacaktır. Öğrenim durumu "Pasif" olarak gözüken öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamayacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri