mazotun kalorisi , benzine göre düşük olduğu için ve dizel araçlar daha az yakıt yaktığı için, motorları geç ısınır... Dizel motorlar yüksek sıkıştırmada patlamaya dayanıklı yoğun blok alaşımları nedeniyle geç ısınırlar. Ayrıca patlamadaki ısı kaybı da benzinlilere nispeten daha azdır.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Dizel araçlarda yakıtın yanması, ısıtma bujileri aracılığıyla sağlandığından bu bekleme süresi elzemdir. İkaz ışıkları içinde yer alan sarmal yaya benzeyen simge, ısıtma bujilerinin durumunu belirtir ve bu ışığın sönmesi ısıtma bujilerinin kullanmaya hazır olduğunu gösterir.
Benzin, LPG veya Dizel araçlarda motor ısınmadan hareket edildiği zaman pistonlar aşınır. Özellikle çok soğuk havalarda motor mutlaka ısıtılmalıdır.
Dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre daha farklı işlemektedir. Bu yüzden soğuk havalarda dizel aracınızı çalıştırma işleminden önce antifrizi,kışlık yağı var ise kontağı açıp ısıtma buji ışığının sönmesini beklemelisiniz bu sayede aracınız daha kolay çalışacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Bir motor yağının viskozitesi ne kadar düşükse o motor yağı o kadar incedir ve soğuk havalarda bile akışkandır. Bir motor yağının viskozitesi ne kadar yüksekse o yağ o kadar kalındır ve soğuklarda da daha çok katılaşarak aracınızın soğuk havalarda daha geç çalışmasına neden olur.
Aküler soğuk havalarda daha az elektrik akımına sahiptir. Dolayısıyla aracınız hemen çalışmayabilir.
Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir. Yağ pompası, devir sayısı düşükken çok az basınç oluşturur ve yağlama yerlerine yeterince yağ iletmez.
2016 dci fluence, 2 km sonra ısınıyor. 2019 5008 1.5 dizel, 5-6 km yi buluyor. Soğuk havalarda klima sıcak üflemesine gelirsek fluence, 2 km sonra ısıtmaya başlayıp 5 km de istenilen sıcaklığa getiriyor. 5008, 6 km sonra ılıkla başlayıp 8 km de istenilen sıcaklığa getiriyor.
Genel inanışın aksine, rölanti; günümüzde benzinle çalışan araçların motorlarını ısıtmak için şaşırtıcı derecede az şey yapıyor. Modern motorlar, uzun süre rölantide bırakılarak değil, sürüldüklerinde daha hızlı ısınacakları şekilde tasarlanmıştır.
Hava zaten soğuksa eğer ısınnan dizel motorun bile rolantide ısısı düşüyor. Onun için bu soğuk havalarda dizel motorun geç ısınması normaldir.
2-Dizel araç boşta kullanılması sakıncalıdır,. Çünkü boşta iken motor bir miktar soğur ve piston yağması azalır birden 5. viteste 3000 devre getirince araç 700 devirden 3000 devre aradaki yağlamayı hemen yapamaz ve bu uzun vadede piston segman ve gömleğe zarar verebilir.
Aracınız ile uzun yola çıktığınızda aracı zaman zaman 3000-3500 devir bandı arasında kullanın. Bu işlemi yaklaşık 15-20 dk boyunca gerçekleştirin. Bu sayede egzoz sistemi kendini temizler ve birikmiş kurumu yakar. Unutmayın, uzun yol dizeller için şifadır.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Fakat dizel araçlarda boğaz kelebeği ya da rölanti motoru gibi araç parçaları bulunmadığı için bu araçlarda rölantide çalışmayı enjektörler ayarlar. Aracın gaza basmadan 0,850 ila 0,950 devir arasında çalışıyor olması rölantisinin düzgün olduğunu gösterir.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
Araç ister turbo olsun, ister dizel, ister benzinli, uzun sürede rölantide çalışması motorun sağlığı açısından çok iyi birşey değildir. Ancak bunun etkisi kısa zamanda görünmez.
Benzinli araçların motor güçleri dizel araçlara göre daha fazladır. Bu sebeple de motor performansları genellikle daha iyidir. O yüzden aynı kapasitedeki dizel araçlara göre daha fazla güç üretebilirler. Ayrıca benzinli otomobiller dizel araçlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
MOTOR VURUNTUSU:Yakıtın motor silindiri içinde çok hızlı ve darbeli yanışı, Otto motorlarında açık bir çınlama ve dizel motorlarında ise vuruntu şeklindeki gürültü ile anlaşılır. Bu nedenle vuruntu halinde Otto motoru için "çınlıyor" dizel motoru için ise "çekiçliyor" denir.
Dizel mi Benzinli mi Daha Güçlü? Sahip olacağınız arabanın motor gücüne dikkat ediyorsanız ve benzinli mi, dizel mi güçlü diyorsanız eğer, bu sorunun cevabı benzinli otomobil. Dizel motora sahip araçlar, aşağı yukarı benzer kapasitedeki benzinli bir otomobilden daha az güç üretebilir.
- Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır.
Marş motorunun sorunlu olması ya da gücünü kaybetmesi motora ilk hareketini vermekte zorlanmasına sebep olur. Ayrıca bir diğer sebep ise, aküdür. Akünün voltaj değerleri düştü ise, ya da ömrünü tamamlıyor ise, marj motoruna yeterli gücü veremediğinden aracınızı çalıştırmanız zorlanacaktır.
Dizel araçların kış aylarında çalışmadığını duymuşsunuzdur. Bu araçların çalışmamasındaki en temel sebep, ısıtma bijulerinden kaynaklanmaktadır. Aracı çalıştırırken, marşa basmanızı öneriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri