Senin, diploma puanınla, mezun olduğun yıl, mezun olduğun liseden seninle beraber mezun olan diğer öğrenciler arasında kaçıncı olduğuna göre "Ortaöğretim Başarı Puanı" (OBP) adlı bir puan hesaplanır.
Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor. Ortaöğretim Başarı Puanları iki aşamada hesaplanır.
Üniversite yerleştirme puanları, Üniversite yerleştirme puanı ise, TYT ve AYT sınavlarında yapılmış netlerden elde edilen puan üzerine OBP eklenmesiyle meydana gelir. Bu itibarla lise boyunca alınan notlar ve OBP puanı YKS'ye doğrudan etki eder.
Aslında kaç olduğuna bakılmaz , not ortalamandan haberdar mısın ona bakılır. Tıp dışında ya da özel bilgi gerektiren alanlar dışında ders listesi ve notlarının onemi olmaz, diploma yeter derler.
Diplomanın herhangi bir önemi yok ama dönem sonu ortalamaları, girecek olduğun YKS sınavında okul puanı olarak sana ek bir puan veriyor. Ortalaman ne kadar yüksekse ek o kadar puan alıyorsun. Benim 4 senenin ortalaması 92 idi okul bana ek 50 puan vermişti.
İlgili 38 soru bulundu
Yani 75 üzerinden aobp 72 ise bu sene ki puanın 36 olur.
Örneğin diploma notu 75 olan bir öğrenci hangi okuldan mezun olursa olsun OBP' si 75 x 5=375 olacaktır. Hesaplanan bu puanın 0,12'si alınarak öğrencinin ham puanına eklenir ve öğrencinin yerleştirme puanı belirlenir. Burada bir öğrencinin alabileceği OBP maksimum 60 minimum 30 puan olmaktadır.
Kişinin mezun olduğu ya da olacağı Ortaöğretim Kurumu kapsamında, internet sitesi üzerinden diploma notu onaylama yapılır. Özellikle ÖSYM'nin resmi adresi doğrultusunda bu işlemi güvenli bir şekilde gerçekleştirmek mümkündür.
Lise eğitimi boyunca aldığınız diploma notları 0.12 katsayısı ile çarpılıyor. Çıkan sonuç ise yerleştirme puanlarınıza ekleniyor. Bu puan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak adlandırılıyor ve yerleştirme puanına en az 30, en fazla 60 puan katkı sağlayabiliyor.
E-Devlet' e giriş yaptığınızda Yükseköğretim hizmetlerinde yer alan "Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama" ekranından Üniversite, Fakülte/MYO/YO/Enstitü, program, diploma notu, mezuniyet tarihi bilgilerine anında ulaşabiliyorsunuz.
TYT'nin katkısı % 40'dır.
Öğrencilerin sınav puanı olmazsa ya da puanı yetersiz olursa yerel yerleştirmeyle yani adrese göre bir liseye yerleşebiliyor. Okul puanına göre öğrenciler adreslerine yakın okulları ya da komşu ilçelerden sınavsız öğrenci kabul eden okulları tercih edebiliyor.
61×5=305. 305×0.12=36 puan geliyor. Teşekkür ederim, ygsde baraji gecersem ygsden bir bolume girmek istiyorum o zaman bana ek kac puan gelir?
BÜTÜN NOTLARI 100 OLAN ÖĞRENCİ TAM PUAN ALIR
Ortalama yani bütün notları 100 olmayan bir öğrenci içinse yüzde 8-9 oranında katkı sağlıyor. Önemli olan sınav performansı aslında. Çünkü YGS ve LYS'nin katkısı yüzde 88. Dolayısıyla bir öğrenci sınavda istediği netleri yapamazsa OBP'nin yüksekliği tek başına işe yaramıyor.
OBP PUANI SIRALAMAYI NE KADAR ETKİLER? OBP'nin yerleştirme puanına katkısı maksimum yüzde 12. Lise hayatı boyunca bütün notları 100 olan bir öğrenci yüzde 12'lik katkıyı alıyor. Bu da 60 puanın tamamı demek. Ortalama yani bütün notları 100 olmayan bir öğrenci içinse yüzde 8-9 oranında katkı sağlıyor.
Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
Lise dönemi boyunda aldığı notlar sonucunda diploma notu 70 olan bir öğrencin OBP puanı 70x5=350 olacaktır.
Herhangi bir lisans programını tercih edenler ve yerleştirilenler bölüme kayıt yaptırsalar da yaptırmasalar da bir sonraki yıl sınava girdikleri takdirde puan düşüşünden etkilenirler. Aynı kural ön lisans programlarına yerleştirilen ya da kayıt yaptırılan öğrenciler için de geçerlidir.
Adayın başvuruda kullandığı eğitim bilgisi bu tarihte aktif eğitim bilgileri arasında bulunmuyor ise adayın en son mezun olduğu eğitim bilgisi kullanılacaktır." Onaylanma olayı sadece öğrencinin obp sini kontrol etmesi içindir.Yoksa onaylanmazsa obp eklenmeyecek diye bir durum söz konusu değildir.
Not ortalamanız yüksekse bunu CV'nizde belirtmenizi öneririz. Genellikle 3.5 ile 4.0 arası yüksek not ortalaması olarak kabul edilir. Not ortalamanız yüksek değilse bunu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
Okul Puanını Onaylamazsak Ne Olur? Okul puanı onaylanmadığı takdirde eğer ki ÖSYM sistemden otomatik olarak eğitim ve diploma notu bilginiz güncellenmezse sınav sonucunuza ek puan yansıtılmaz ve eksik puan almış olursunuz.
Eğitim & Kariyer konusunda 5,8b cevap paylaştı. Merhaba, 69 diploma notu aşırı kötü de değil ama çok da iyi olduğunu söylemeyiz maalesef. ÖSYM puanınız hesaplanırken yerleştirme puanınıza bu not 41 puan olarak yansıyacaktır.
Lise diploma notunun en az 70 olması gerekmektedir.
Ortaöğretim bitirme notlarının en küçüğü 250, en büyüğü ise 500 puan olarak ortaöğretim başarı puanına dönüştürülüyor. Ortaöğretimde alınan ve 100 üzerinden verilen diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri