TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterlidir.
Üniversite tercihleri doğrultusunda "Yerleştirme Puanları" esas alınacak olup, "Sınav puanları" kısmında yer alan rakamlar alınan ham puanı temsil etmektedir.
Üniversite tercihleri yapılırken "Yerleştirme Puanları" esas alınacak olup "Sınav puanları" kısmında bulunan rakamlar alınan ham puanı göstermektedir.
Bir üniversiteye girebilmek için sadece sınav puanınız etkili değildir. Sınav puanı ham haldedir. Sınav puanına ortaöğretim başarı puanı hesaplanarak eklenir ve ortaya yerleştirme puanı çıkar. Ve tercih yaparken yerleştirme puanınızı kullanarak tercih yaparsınız.
SAYISAL TERCİHİ YAPACAK ADAYLAR
“Sayısal puan türündeki adaylar başarı sıralarının yüzde 50 üstünden tercihleri oluşturmaya başlamalı ve yüzde 100'ün de altına kadar inmeliler. Örneğin 100 bininci sıralamadaki bir aday 50 binlerden tercihlerini oluşturmaya başlamalı ve 200 bine kadar inmeli.
İlgili 26 soru bulundu
Adaylar tercihlerini, 27 Temmuz-08 Ağustos 2023 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacaktır.
2023 YKS tercih kılavuzu, YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler tarafından bekleniyordu. YKS sonuçları sonrası, başarı sıralaması ve aldıkları puanlara göre kılavuz doğrultusunda tercih yapacak olan öğrenciler, bugün itibarıyla ÖSYM AİS ekranından tercih işlemlerini gerçekleştirecek.
TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterlidir.
Önlisanstan tercih yaparken ise başarı sıralamasına bakıldığı gibi puana göre de tercih yapılabilir” dedi.
YKS barajı geçmek için kaç net gerekiyor? İşte detaylar. YKS BARAJ KALKTI MI? 2023 YKS'DE DE BARAJ PUANI YOK!
Değişen sınav sistemi ile birlikte; adayların 2 yıllık ön lisans programlarından tercih yapabilmek için ham puanda 150 barajını; 4 yıllık lisans bölümlerinden tercih yapabilmek için ham puanda 180 barajını geçmiş olmaları gerekir.
PUAN MI YOKSA BAŞARI SIRALAMASI MI? Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı. Ek yerleştirmede puanın kullanılmasının sebebi hem kılavuz verileri hem de adayın sonuç belgesinin o yıla ait olmasıdır.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
Adaylar, yerleştirme sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden 19 Ağustos 2023 tarihinde saat 21.00'den itibaren öğrenebilecektir.
YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından 2023 üniversite taban puanları belli oldu. Gelecek yıl için tercih yapacak üniversite adayları için tercih sürecinde kritik öneme sahip olan üniversite taban puanları belli ÖSYM üzerinden takip edilebilecek.
Puan ve sıralama gibi belirleyici unsurların baskın karakterine havlu atıp diğer tüm hususları göz ardı ederek yapılacak bir meslek seçimi öğrenciyi genelde yanlış adreslere götürebilir. PUAN MI YOKSA BAŞARI SIRALAMASI MI? Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı.
Eğer bir lisans programına başvuracaksanız kesinlikle puana göre değil başarı sıralamasına göre tercih yapmalısınız. Ancak ön lisansta durum değişiyor. Ön lisans programını tercih ederken başarı sıralamasına bakabileceğiniz gibi puana da bakmanız da sakınca yok.
Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı. Daha detaylı incelemeler için YÖK ATLAS verilerine bakılmalı.
Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Sorusunun en kritik cevap durumlarından biri de sınavlarda alınan baraj puanlardır. TYT'de 150 barajını geçen adaylar 2 yıllık ön lisans programları; AYT'de 180 barajını geçen adaylar 4 yıllık ve üstü lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazanacaklardır.
ÖSYM 2023 YKS tercih kılavuzunu yayımladı. Buna göre, YKS tercih işlemleri, 27 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Adaylar, en az 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecekler.
Temel Yeterlilik Sınavı: TYT
Üniversiteye gitmek isteyen tüm adaylar bu sınava katılmakla yükümlüdür. Sadece TYT puanıyla tercih edilebilecek üniversite bölümleri olduğu gibi bu sınav genelde AYT'nin ilk adımı olarak görülür.
Sağ tarafta yer alan “SINAV PUANLARI VE BAŞARI SIRALARI” adayın sadece sınavdan kaç puan aldığını (ham puanını) gösterirken, sol tarafta yer alan “YERLEŞTİRME PUANLARI VE BAŞARI SIRALARI” adayın tercih yaparken göz önüne alacağı puanlar bulunuyor.
Örgün eğitim veren yükseköğretim programlarında (açıköğretim hariç) toplam kontenjan 2022 yılında 867.224 iken 2023 yılında 923.411 olmuştur. 2022 yılında açıköğretim hariç toplam yerleşen sayısı 850.631 iken bu sayı 2023 yılında 898.024 olarak gerçekleşmiştir.
YKS taban puanları ve başarı sıralaması 2023 için araştırmalar hız kazandı. 17-18 Haziran tarihlerinde AYT, TYT ve YDT olamk üzere 3 oturumda gerçekleştirilen sınava giren kişiler, en düşük ve en yüksek puanla alım yapan bölümleri araştırıyor. YKS sonuçları 20 Temmuz 2023 tarihinde açıklanacak.
YKS ek tercih kılavuzu ve boş kontenjanlar, YKS yerleştirme sonuçlarının ardından açıkta kalan adaylarca sorgulanıyor. Duyurulan 2023 YKS tercihleriyle kayıt hakkı kazanamayan adaylar için şimdi ek tercih fırsatı olacak. YKS ek tercih kontenjanlarının ilanının yanı sıra ek tercih başvuru takvimi bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri