Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) detaylar belli oldu. Devir işlemleri düzenlemenin yürürlüğe girdiği 15 Temmuz tarihinden önce yapılmışsa aracı alan bu tarihten sonra yapılan satış için ise aracı satan sorumlu olacak.
Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemeyenler araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak. ALAN MI ÖDEYECEK SATAN MI? Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, araç alım - satımında ek vergi sorumluluğu, kanunun yürürlük tarihine göre belirleniyor.
Vergi döneminin bir gün bile dışındaysanız ikinci yarıyıl vergisini siz ödemek zorundasınız. Geriye dönük vergi borcunuz varsa onları da ödemek zorundasınız. Aksi halde noterde satış yapılamaz.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Esas konu başlığımıza dönmemiz gerekir ise, bir gelir vergisi borcu dolayısıyla mükellefin sahibi olduğu motorlu araçlar üzerine konulan hacizler yeterli görülebilir. Ayrıca bu araca yakalama kararı alınarak yakalamalı haciz konulması ve bağlanması mükellef hukukunu zedeleyecektir.
İnteraktif Vergi Dairesi haricinde çeşitli bankalar aracılığıyla da aracına ait vergi ödemelerini yapabilirsin. Hemen hemen her bankanın cep telefonu uygulaması veya internet sitesi üzerinden kontrol ve ödeme yapmak mümkündür. Kontrolleri araç plakanız ve T.C. kimlik numaran ile gerçekleştirebilirsin.
Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Satışa engel bir durum bulunmuyorsa satış sözleşmesi, noter görevlileri tarafından hazırlanıp satıcıya ve alıcıya sunulur.
Borç ilişkisinin borçlu tarafı, borcu bir başkasına devrederek kendisi borçtan kurtulabilir. Kural olarak her türden borcun devredilmesi yasal olarak mümkündür. Emredici veya kamu hukuku kurallarına göre borçlunun bizzat ödemek zorunda olduğu borçlar ise istisnadır.
Önceden satış bedeli üzerinden hesaplanan ikinci el araç satım vergisi, artık alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanıyor. Yani artık ikinci el araç satımında KDV, satış fiyatı değil alım ve satış arasındaki fark temel alınarak belirleniyor.
21 Nisan 2022 tarihinde oranı artırılan alım-satım vergisi kapsamına, yalnızca ikinci el motorlu taşıt ticareti ile uğraşan mükellefler giriyor. Kendilerine tanınan yasal sınır dahilinde satış yapan kişiler ise vergilendirmeden muaf tutuluyor.
Araç sahipleri 2. dönem MTV borcunu ödeyip noterden borcu yoktur belgesi alarak aracını satışa çıkarabilirler. Temmuzdan sonraki 6 aylık süreçte ise aracın yeni sahibi MTV borcunu öder. 1 Ocak ve 1 Temmuz arasında satılan aracın ilk dönem vergi borcu da yine araç sahibi tarafından ödenerek satışı yapılabilir.
Satıcı ve alıcı, kendi aralarında tapu harcının kim tarafından ödeneceğine karar verebilir. Eğer herhangi bir ortak karar alınmadıysa, tapu harcının yarısı alıcı yarısı satıcı tarafından ödenmelidir.
Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Son düzenlemeler ile ticari yetkisi olmayan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satışı yapabiliyor. 3'ten fazla araç alım – satımı gerçekleştirenler vergiye tabi tutuluyor.
Mirasçıların, Miras Bırakanın Vergi Borçlarından Sorumluluğu. Mirasçıların, miras bırakanın vergi borçlarından sorumluluğu 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu m.12'de düzenlenmiş olup ölüm halinde mükelleflerin ödev ve yükümlülükleri, mirası reddetmemiş yasal ve atanmış mirasçılarına hisseleri oranında geçecektir.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
Noter 'de araç satışı yapılırken araç devir ücretinin alıcı tarafından ödemesi gerekir. Satıcının herhangi bir noter ücreti ödemesi söz konusu değildir.
İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024'e kadar kısıtlama getirildi. 15 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan düzenleme, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsıyor.
Noterde araç devri sırasında satıcının yanında bulundurması gereken evraklar arasında kimlik belgesi, trafik tescil belgesi (ruhsat) ve trafik sigortası poliçesi yer alıyor. Belgeler karşılıklı olarak noter görevlisine teslim edildikten sonra alıcı ve satıcıya satış sözleşmesi sunuluyor.
İnteraktif Vergi Dairesine www.ivd.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Vergi tahsil tarihinden önce belge alındıysa aracın daha sonra borcu çıkabilir. Araç vergi borcunu öğrenmek için diğer yöntem ise satıcının, Gelir İdaresi Başkanlığı resmi sitesine (GİB) girmesi ve MTV Borç Sorgulama işlemini yapmasıdır.
Buna göre, yapılandırma başvuruları 31 Mayıs'ta sona erecek. İlk taksit ve peşin ödeme de 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri